Αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας της προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ, Κράσνονταρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη η ιστοσελίδα του «Δικεφάλου του Βορρά».

Αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας της προσεχούς αντιπάλου του ΠΑΟΚ στο Γιουρόπα Λιγκ, Κράσνονταρ, πραγματοποίησε την Πέμπτη η ιστοσελίδα του «Δικεφάλου του Βορρά».

Αναλυτικά το άρθρο που τιτλοφορείται «Ραγδαία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις»:

«Στερείται ιστορίας, ωστόσο το μέλλον της προδιαγράφεται λαμπρό. Η Κράσνονταρ αποτελεί μια καινούρια ανερχόμενη δύναμη που χτίζει τις υποδομές για την καθιέρωσή της σε Ρωσία και Ευρώπη.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2008 η Κράσνονταρ πήρε την πολυπόθητη άδεια συμμετοχής στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του ρώσικου πρωταθλήματος. Ημερομηνία ορόσημο καθώς αυτή αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας ότι θα δηλώνεται ως η ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας. Μία ομάδα, η οποία κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια ζωής να πετύχει όσα άλλοι μεγάλοι σύλλογοι δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν σε δεκαετίες ζωής. Επιτυχίες που στηρίζονται στο όραμα ενός ανθρώπου, ο οποίος ξοδεύοντας πακτωλούς χρημάτων έδωσε σάρκα και οστά στην ομάδα που ονειρεύτηκε.


Ο αυτοδημιούργητος κύριος Γκαλίτσκι


Όταν το 1994 ο αρμένικης καταγωγής γεννημένος στο Σόσι της δυτικής Ρωσίας το 1967 και πτυχιούχος οικονομικών του Πανεπιστημίου του Κούμπαν, Σεργκέι Γκαλίτσκι, αποφάσιζε να εμπορεύεται καλλυντικά και αρώματα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτός ο άνθρωπος θα γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα έφτιαξε και το πρώτο του Super Market και με σύνθημα το «Πάντα σε χαμηλές τιμές» κατέκλυσε την αγορά της χώρας. Πλέον η Magnit είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας και ο Γκαλίτσκι βρίσκεται στην 15η θέση της λίστας με τα ισχυρότερα οικονομικά πρόσωπα της Ρωσίας. Η περιουσία του αποτιμάται σήμερα στα 8.2 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2014 βρέθηκε στην θέση 117 του Forbes.

Όντας λάτρης του ποδοσφαίρου αποφάσισε το 2008 να επενδύσει στο σπορ και να δημιουργήσει τον δικό του σύλλογο. Και εγένετο η Κράσνονταρ!


Διαδοχική προβιβασμοί και καθιέρωση στην ελίτ


Πρώτος στόχος της ομάδας οι γρήγοροι προβιβασμοί έως την μεγάλη κατηγορία. Την πρώτη χρονιά η τρίτη θέση στην τρίτη κατηγορία αγωνιστικά δεν έδωσε το εισιτήριο για το επόμενο βήμα, αλλά η οικονομική υγεία της ομάδας σε συνδυασμό με την ανικανότητα της πρωταθλήτριας και της δευτεραθλήτριας να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις του προβιβασμού ανάγκασε την ομοσπονδία της χώρα να δώσει στους Ταύρους την ευκαιρία να παίξουν στο ανώτερο επίπεδο.

Το επόμενο βήμα ήταν εξ αρχής πιο δύσκολο. Η τελική κατάταξη βρήκε την Κράσνονταρ στην πέμπτη θέση. Ο προβιβασμός δεν ήρθε. Στο γήπεδο, γιατί και πάλι ο σύλλογος εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα των αντιπάλων και κέρδισε την άνοδο. Η πρώτη συμμετοχή στην Premier League Ρωσίας ήταν γεγονός, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση.

Τις πρώτες δύο σεζόν η παραμονή εξασφαλίστηκε άνετα με την ομάδα να τερματίζει στην 9η και 10η θέση και όλοι περίμεναν το ξέσπασμα. Την σεζόν 2013-14 οι μεταγραφικές κινήσεις και ο ερχομός του προπονητή Κόνονοφ δημιούργησαν ιδιαίτερες προσδοκίες, οι οποίες στο φινάλε δικαιώθηκαν. Στο πρωτάθλημα η πέμπτη θέση έδωσε την δυνατότητα στην ομάδα να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ στο Κύπελλο οι Ταύροι έφτασαν μέχρι τον τελικό, όπου και έχασαν το τρόπαιο στα πέναλτι από την Ροστόφ.

Η περσινή σεζόν χαρακτηρίζεται δίκαια ως η κορυφαία στην ιστορία του Συλλόγου. Αποκλείοντας την Ρεάλ Σοσιεδάδ στα Play Offs του Europa League, μπήκαν στους ομίλους της διοργάνωσης όπου και κατέλαβαν την τρίτη θέση απέναντι σε Έβερτον, Βόλφσμπουργκ και Λιλ. Η πορεία στο πρωτάθλημα ήταν εξαιρετική. Την τελευταία αγωνιστική στις λεπτομέρειες χάθηκε η δεύτερη θέση και η ευκαιρία να μπει η Κράσνονταρ στα προκριματικά των ομίλων του Champions League, καθώς στην ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι πρωτευουσιάνοι υπερτερούσαν.

Η φετινή χρονιά δεν έχει ξεκινήσει όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι της ομάδας, αλλά οι αισιοδοξία για συνεχή βελτίωση είναι διάχυτη.


Το προπονητικό κέντρο-στολίδι


Ο Γκαλίτσκι αν και πριν την Κράσνονταρ δεν είχε ασχοληθεί ξανά με το ποδόσφαιρο, έδειξε ότι ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να θωρακίσει την επένδυση του κατασκευάζοντας ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο για τις ανάγκες της ομάδας.

Η καρδιά του συλλόγου χτυπάει σε μία πανέμορφη έκταση 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν είναι αντάξιες ομάδων που έχουν χρόνια παράδοση στον συγκεκριμένο τομέα και διαθέτουν όλες τις απαραίτητες παροχές για να μην λείπει τίποτα από τους ποδοσφαιριστές και τους υπαλλήλους καθώς εκεί στεγάζονται και πολλά από τα γραφεία της ομάδας.

Το προπονητικό κέντρο «Τσετούκ«, το οποίο πήρε το όνομα του από τον μικρό ποταμό που βρίσκεται στις παρυφές του περιλαμβάνει πέντε full size γήπεδα, ένα  μικρότερο, ένα με συνθετικό χλοοτάπητα, ένα κλειστό για τον χειμώνα, ένα χωμάτινο και ένα γήπεδο τένις.

Στο χώρο υπάρχουν δύο ξενώνες, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν 40 άτομα έκαστος και διαθέτουν, γυμναστήριο, δύο σάουνες, μία πισίνα με τζακούζι, πλήρως εξοπλισμένο ιατρικό κέντρο και αντίστοιχο κέντρο αποκατάστασης, αίθουσα για θεωρεία, αποδυτήρια, εστιατόριο και τα γραφεία της ομάδας.


Επένδυση στο μέλλον


«Στόχος μας είναι σε λίγα χρόνια περισσότεροι από τους μισούς ποδοσφαιριστές της ομάδας να προέρχονται από τις Ακαδημίες του Συλλόγου«

Τάδε έφη, Σεργκέι Νικολάγιεβιτς Γκαλίτσκι.

Ο ιδιοκτήτης ήταν ξεκάθαρος και η ατάκα του έχει μετουσιωθεί σε οδηγό για όλη την ομάδα. Για να κάνει μάλιστα πιο εύκολο το έργο των συνεργατών του φρόντισε να τους δώσει ως παρακαταθήκη ένα ολόκληρο…χωριό. Μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν την σχολή ποδοσφαίρου της Κράσνονταρ.

Σε μία αχανής τοποθεσία που περιλαμβάνει 10 ανοιχτά γήπεδα, από τα οποία τα δύο είναι με συνθετικό χλοοτάπητα και δύο στάδια πεπιεσμένου αέρα, οι μαθητές της ποδοσφαιρικής ακαδημίας μπορούν να προπονούνται απρόσκοπτα όλο τον χρόνο. Τα παιδιά φιλοξενούνται σε 8 ξενώνες οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν 34 άτομα ο καθένας. Το κυρίως κτίριο είναι χωρισμένο σε δύο τομείς: τον αθλητικό και τον εκπαιδευτικό.

Ο αθλητικός είναι ένα πιστό αντίγραφο του κτιρίου στο προπονητικό κέντρο της Α ομάδας, με γυμναστήριο, πισίνα, σάουνα, αίθουσα με βάρη, ιατρικό κέντρο και αίθουσες αποθεραπείας, ενώ υπάρχει και ειδική αίθουσα με τραμπολίνο(!). Το εκπαιδευτικό κομμάτι του κτιρίου είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο και εργονομικό…Λύκειο. Καλύπτει όλες τις προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας της χώρας και οι μαθητές μπορούν να ολοκληρώσουν εκεί τα μαθήματά τους από την 6η έως και την 11η τάξη. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει, εστιατόριο, γραφεία για διοίκηση και δασκάλους, ενώ υπάρχει ξενοδοχείο που φιλοξενεί τους γονείς των μαθητών.

Μία μικρή γεύση της δουλειάς που γίνεται στην σχολή ποδοσφαίρου της Κράσνονταρ μπορείτε να πάρετε από το παρακάτω βίντεο που έχει αναρτήσει η ομάδα στο κανάλι της στο You Tube.

Τελικό Στάδιο: Νέο Γήπεδο

Η τελευταία κίνηση της Κράσνονταρ είναι η κατασκευή νέου γηπέδου. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από το 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος της φετινής χρονιάς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στις 33.000 θέσεις, από τις οποίες οι 3888 θα είναι πρώτης κατηγορίας με πρόσβαση σε εστιατόριο, ενώ τα VIP θα είναι 487, ενώ από τα πλεονεκτήματά του θα είναι το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Στο σκέπαστρο του γηπέδου, το οποίο θα καλύπτει περιμετρικά όλες τις εξέδρες, θα εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης με υπέρυθρες, ώστε να εξασφαλιστεί η άνεση του θεατή ακόμα και όταν το θερμόμετρο δείχνει αρκετά πιο κάτω από το 0. Παράλληλα, στο νέο σπίτι των Ταύρων θα υπάρχει ένα ειδικό σύστημα θέρμανσης για το γρασίδι, επαρκής εξαερισμός, αλλά και τεχνητό φως που θα εξασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξη του χόρτου».