Διαβάστε τον ταξιδιωτικό οδηγό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την πόλη του Μπορίσοφ, εν’ όψει του αποψινού αγώνα της ομάδας του Δικέφαλου του Βορρά στη Λευκορωσία.
«Προφανώς δεν ανήκει στη λίστα των προορισμών, που έχει βάλει στόχο να επισκεφτεί κανείς πριν αποσυρθεί σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, μα οι αφορμές είναι συχνά πηγή εκπλήξεων. Οπωσδήποτε πάντως, μια βόλτα σε μια μάλλον άγνωστη πόλη της Λευκορωσίας, το Μπορίσοφ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί εμπειρία.
Η πρώην σοβιετική Λευκορωσία άρχισε να δέχεται τουρίστες χωρίς βίζα μόλις το 2017. Η, κατά πολλούς , «τελευταία δικτατορία της Ευρώπης» κυβερνάται από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 1994 και συνεχίζει.
Η Λευκορωσία είναι η χώρα όπου πίνουν περισσότερο από οπουδήποτε (17,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ανά άτομα) και η χώρα όπου νοσταλγούν περισσότερο από πολλούς τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ιστορική αλήθεια, φυσικά, ότι με εξαίρεση την Πολωνία, καμία χώρα δεν ρημάχτηκε στον Πόλεμο, όπως η ΕΣΣΔ και η Λευκορωσία, η οποία βρισκόμενη στο δυτικό άκρο της Σοβιετικής Ένωσης, υπέφερε τα χειρότερα. Έχασε το ένα τρίτο του πληθυσμού της, ανάμεσά του 800.000 Εβραίους.
Η Λευκορωσία φιλοξενεί πολυάριθμα ιστορικά φεστιβάλ κάθε χρόνο. Οι λάτρεις των μαχών του παρελθόντος ανακατασκευάζουν διάσημες μάχες, από το μεσαίωνα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της χώρας αποτελεί μνημείο πεδίων μαχών. Ένα από αυτά βρίσκεται στο Μπορίσοφ.
Το Μπορίσοφ είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Λευκορωσίας, μιας περιοχής που ταλανίστηκε από αιώνες πολεμικών συρράξεων. Είναι κοντά στον ποταμό Μπερεζίνα, στην περιοχή του Μινσκ και κατοικούν σ΄αυτή περίπου 145.000 άνθρωποι. Ιδρύθηκε το 1102 από τον πρίγκιπα Μπόρις.
Στα πέντε κύρια αξιοθέατα που συναντά κανείς στην πόλη, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το γήπεδο Borisov Arena, όπου ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Μπάτε. Τα άλλα τέσσερα είναι τα εξής:
Ο Καθεδρικός της Αναστάσεως
Ζεστός, ρουστίκ και …ελιτίστικος ταυτόχρονα, ο καθεδρικός ναός είναι απλός, μα και μαγευτικός. Αποπερατώθηκε το 1874. Αξίζει της προσοχής σας.
Το Μνημείο του Πρίγκιπα Μπόρις
Το 1102 ο πρίγκιπας Μπόρις Βσεσλάβιτς ίδρυσε την πόλη, δίνοντάς της το όνομά του. Ορθόδοξος και αποφασισμένος να διαδώσει την ορθοδοξία, το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό σε μια περιοχή, που ακόμα και τα χρόνια εξάπλωσης του χριστιανισμού, ζούσαν πολλοί παγανιστές.
Brilevo Field
Στο Μπορίσοφ μπορεί κανείς να επισκεφτεί περίφημα πεδία μάχης. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, ολόκληρο το έδαφος της Λευκορωσίας έχει βιώσει πολέμους, η χρονολογία των οποίων μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τα μνημεία που είναι τοποθετημένα σε όλη τη χώρα. Η ολέθρια εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812 και τα θύματα αυτού του πολέμου τιμώνται σε μνημεία και παρεκκλήσια στο πεδίο Brilevo, κοντά στο Μπορίσοφ.
Κρατικό Μουσείο Μπορίσοφ
Βόλτα για αυτούς που θέλουν να βυθιστούν στην μακρά ιστορία της πόλης, αλλά και της Λευκορωσίας γενικότερα. Ιδρύθηκε το 1948 και εκθέτει περί τα 48.000 αντικείμενα.
Η θερμοκρασία αυτή την εποχή κυμαίνεται την ημέρα από 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ βράδυ πέφτει κάτω από το μηδέν.
Εχει ωραίο φαγητό στη Λευκορωσία. Τιμήστε τα ρουστίκ, ζεστά εστιατόρια. Να φάτε γεμιστά αυγά με τόνο και μαγιονέζα, φρέσκα ψάρια, βάβκα πατάτες, όπως και pancakes πατάτας…
Να πιείτε βότκα και μπράντι. Οσο πρέπει, φυσικά…».