Πόλη με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και ελληνικό στοιχείο είναι το Λίμπερετς, όπου σήμερα ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Σλόβαν στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Europa League. Δεν φέρει καθόλου τυχαία το προσωνύμιο «Μάντσεστερ της Βοημίας», ενώ σε ό,τι αφορά στο ελληνικό στοιχείο η παρουσία του στην τσέχικη πόλη σχετίζεται με τα γεγονότα στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Λίμπερετς (άλλοτε Ράιχενμπεργκ, όπως ήταν η γερμανική του ονομασία, καθώς ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από Γερμανούς και Φλαμανδούς μετανάστες) είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα στη Βοημία και η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με Γερμανία και Πολωνία. Απέχει 100 χιλιόμετρα από την Πράγα, έχει 103.000 κατοίκους και μια ακμάζουσα βιομηχανία υφασμάτων και υαλικών από το 1579! Μέχρι το 1918 η πόλη ήταν μέρος της αυστριακής μοναρχίας στη Βοημία και αναπτύχθηκε ραγδαία στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται η παρουσία εντυπωσιακών νεοκλασικών κτιρίων, που ανήκουν στην εποχή του κινήματος του Ρομαντισμού (τέλη 18ου έως μέσα 19ου αιώνα), όπως το Δημαρχείο, η Όπερα και το Μουσείο Βόρειας Βοημίας.
Η Όπερα, μάλιστα, διαθέτει μια εντυπωσιακή κύρια κουρτίνα, σχεδιασμένη από τον μέγιστο Αυστριακό καλλιτέχνη Gustav Klimt. Οι γειτονιές, ειδικά στους λόφους πάνω από το κέντρο της πόλης, οι δρόμοι, οι πλατείες αλλά και τα ιαματικά λουτρά δεν είναι παρά μια παραμυθένια μικρογραφία του ρομαντικού στυλ, που κάνει ξεχωριστές τις πρωτεύουσες της κεντρικής Ευρώπης.
Στην πόλη αναπτύχθηκε η βιομηχανία μετάλλων, τροφίμων, αλλά κυρίως βαμβακιού και υφασμάτων, κάτι που της χάρισε το προσωνύμιο «Μάντσεστερ της Βοημίας». Αποτέλεσε για κάποιο διάστημα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βοημίας μετά την Πράγα. Το Λίμπερετς έχει επίσης σημαντικό ναζιστικό (αρχικά) και αντιναζιστικό (στη συνέχεια) παρελθόν, στα γεγονότα που σημάδεψαν ολόκληρη την Ευρώπη μεταξύ 1938 και 1945.
Το Λίμπερετς, όμως, έχει συνδεθεί και με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, στην τσέχικη αυτή πόλη διαβιεί ακόμη σήμερα ελληνική μειονότητα αποτελούμενη από τους απογόνους προσφύγων, που κατέφυγαν στην άλλοτε ενωμένη Τσεχοσλοβακία μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Η τελευταία µαζική αποστολή Ελλήνων προσφύγων καταγράφεται το 1956. Πρόκειται για οκτακόσιους Έλληνες, που µετά τα αιµατηρά γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία (εκεί είχαν βρεθεί αρχικά) ζήτησαν καταφύγιο στην Τσεχοσλοβακία. Ήταν 160 ελληνικές οικογένειες, οι περισσότερες από τις οποίες εγκαταστάθηκαν στο Λίμπερετς και στο γειτονικό Γιάµπλονετς.