Ο ΠΑΟΚ θέλει να σφραγίσει την Πέμπτη την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο τη Μακάμπι στη Χάιφα, γνωστή και ως «Σαν Φρανσίσκο» του Ισραήλ.
ΙΣΡΑΗΛ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ
Ο ΠΑΟΚ θέλει να σφραγίσει την Πέμπτη την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο τη Μακάμπι στη Χάιφα, γνωστή και ως «Σαν Φρανσίσκο» του Ισραήλ.
Η ιστοσελίδα του Δικεφάλου του Βορρά το πρωί της Πέμπτης φιλοξένησε αφιέρωμα στην πόλη της Χάιφα, δίνοντας και μερικές ταξιδιωτικές οδηγίες στους φίλους του ΠΑΟΚ. Αναλυτικά:
«Η Χάιφα δεν συναντάται εύκολα στους τουριστικούς οδηγούς. Διαθέτει ωστόσο, υπέροχα αξιοθέατα και ελέω ΠΑΟΚ ενδείκνυται για ένα ταξίδι, που δύσκολα θα επέλεγε να κάνει κανείς. Αλλωστε, πολλοί την παρομοιάζουν με το Σαν Φρανσίσκο, λόγω της κλίσης των απότομων δρόμων, της υπέροχης θέας από κάθε σημείο της πόλης και της εγγύτητας στον κόλπο και την θάλασσα.
Η Χάιφα βρίσκεται στη Μεσόγειο, στους πρόποδες του όρους Κάρμηλου και διαθέτει πλούσια ιστορία.
Είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας με πληθυσμό πάνω από 291.000 κατοίκους. Κυρίως βιομηχανική πόλη, είναι το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ με υπερσύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις και έδρα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ.
Η ανάπτυξη της πόλης έγινε ταυτόχρονα και εξαιτίας της εγκατάστασης των Εβραίων μεταναστών στο Ισραήλ. Η σημερινή πόλη, που ιδρύθηκε από τους Άραβες κατά το 18ο αιώνα, έχει πολυάριθμες βιομηχανίες κυρίως στους τομείς χημικών προϊόντων, υφαντουργίας, μηχανουργίας, ειδών διατροφής.
Κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η Χάιφα υπήρξε από τις κυριότερες βάσεις του ανεφοδιασμού για τα συμμαχικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.
Aποστάσεις, μετακινήσεις: Αεροπορικώς από Αθήνα ως Τελ Αβίβ η διάρκεια εκτιμάται στη 1 ώρα και 55 λεπτά. Οδικώς από Τελ Αβίβ προς Χάιφα, η διάρκεια είναι περίπου μία ώρα.
Η Χάιφα εξυπηρετείται από έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς και την Carmelit, επί του παρόντος το μοναδικό μετρό του Ισράηλ (στο Τελ Αβίβ είναι υπό κατασκευή). Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή τρέχει κατά μήκος της ακτής του κόλπου της Χάιφα – ωραία και εύκολη διαδρομή για βόλτα) και διαθέτει έξι σταθμούς.
Νόμισμα: Νέο Shekel Ισραήλ (ILS), το ένα ευρώ είναι 4,77 Shekel.
Καιρός: Η Χάιφα έχει ζεστό μεσογειακό κλίμα και αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες ξεκινούν από τους 19 βαθμούς και αγγίζουν ακόμα και τους 27 βαθμούς Κελσίου. Η περιοχή γύρω από τη Χάιφα είναι άγονη και καλύπτεται από πεύκα και θάμνους εξαιτίας του ότι σπανιότατα βρέχει.
Τι θα φάτε: Φαλάφελ – δημοφιλέστατο υπάιθριο σνακ, που είναι τηγανητές μπάλες ή μπιφτέκια με καρυκεύματα, πουρέ ρεβιθιών ή φάβα – χούμους και ό,τι άλλο επιθυμείτε φυσικά, καθότι η πόλη είναι τουριστικά αναπτυγμένη.
Τι θα πιείτε: Δεν είναι ελληνικό .προνόμιο. Οι Ισραηλινοί διαθέτουν την κουλτούρα του καφέ και τον πίνουν επί .μακρόν, όπως ακριβώς κι εμείς. Θα βρείτε ουκ ολίγα καφέ. Επίσης, θα πιείτε κρασί – αν και για τους Ισραηλινούς επιτρέπονται μόνο 6,5 λίτρα κρασί άνα άτομο ανά έτος – και μπύρα από βύνη, γνωστή ως μαύρη μπύρα (???? ?????, bira she?ora ), ένα μη αλκοολούχο ποτό που παράγεται στο Ισραήλ. Οι Goldstar και Μακάμπι είναι ισραηλινές μπύρες.
Τι να επισκεφτείτε: Αξίζει να περιηγηθείτε στους Κήπους και τον Χρυσό Θόλο της Μπαχάι (Baha’i Gardens and Golden Dome), που έχει ανακηρυχθεί και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, να πάτε στην Louis Promenade, τον δρόμο με θέα σε ολόκληρη την πόλη, στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος (Mada Tech – The Israel National Museum Of Science) , αλλά και το Panorama Street (Yefe Nof), όπου θα δείτε πολλά μπαρ, καφέ και εστιατόρια.
H πληροφορία: Η λέξη «μακαμπί» είναι μια ακροστιχίδα που δημιουργήθηκε από τα πρώτα γράμματα των εβραϊκών λέξεων Μι Καμοχά ΜΠα’ελίμ Αδονάι που σημαίνει «Ποιος ανάμεσα στους ισχυρούς είναι σαν Εσένα, Ω Θ-έ;». Σύμφωνα με μία θεωρία, «μακαμπί» ήταν η πολεμική ιαχή των Εβραίων πατριωτών που αντιστάθηκαν στους Ελληνοσύριους, το 165 μ.Χ. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, μακαμπί είναι η εβραϊκή λέξη για το «σφυρί» που προέρχεται από τη λέξη μακάβ. Ο Γεουντά, ο ηγέτης της εξέγερσης κατά των Ελληνοσυρίων, πήρε το όνομα Μακαμπί, λόγω της μεγάλης του δύναμης».