Εκπροσωπεί έναν λαό που λατρεύει τα σπορ και έχει συνδέσει τη ζωή του με αυτά. Διαθέτει κατά παράδοση σπουδαίες ομάδες σε διαφορετικά σπορ, αλλά και εξαιρετικούς αθλητές με διακρίσεις σε ατομικό επίπεδο. Η Σερβία είναι η αθλητική βάση της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Μιας αθλητικής γενικότερα, και ποδοσφαιρικής πιο συγκεκριμένα σχολής. Μπορεί μετά τη διάσπαση να μην είχε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο στο άθλημα, παράλληλα όμως δεν έπαψε να παράγει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και να τροφοδοτεί τους σπουδαιότερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αγωνιζόμενοι στον 3ο όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι Σέρβοι καλούνται να ξεπεράσουν Σλοβένους και Δανούς αν θεωρήσουμε ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση την φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης Αγγλία.
Οι δυσκολίες της πρόκρισης
Η ομάδα του Ντράγκαν Στόικοβιτς δυσκολεύτηκε αρκετά για να φτάσει στα γήπεδα της Γερμανίας. Τερμάτισε στην 2η θέση του πρώτου προκριματικού ομίλου, με διαφορά τεσσάρων βαθμών από την πρωτοπόρο Ουγγαρία. Η ομάδα που απείλησε περισσότερο του “πλάβι” ήταν το Μαυροβούνιο μένοντας τρεις βαθμούς πίσω από τη Σερβία στη μονομαχία πρόκρισης των δυο χωρών όπως αυτή τελικά εξελίχθηκε.
Στον ίδιο όμιλο έπαιξαν επίσης Λιθουανία και Βουλγαρία, χωρίς σε καμία περίπτωση να πείσουν πως θα μπορούσαν να χαμογελάσουν στο τέλος.
Οι Σέρβοι είχαν την δεύτερη επίθεση και άμυνα στον όμιλο, με μικρή διαφορά από τους Ούγγρους, ενώ νίκησαν σε τέσσερα, ηττήθηκαν σε δύο και έμειναν σε ακόμη τόσες ισοπαλίες στα 8 ματς του ομίλου.
Το ένδοξο… παρελθόν και η πρώτη φορά ως Σερβία
Η μεγάλη των «Πλάβι» σχολή ήταν υπολογίσιμη δύναμη στο υψηλότερο επίπεδο σε προγενέστερες δεκαετίες. Πήρε δύο φορές την 2η θέση σε τελική φάση ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (1960 και 1968), ενώ τερμάτισαν στην 4η θέση το 1976.
Μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, οι Σέρβοι ουδέποτε βρέθηκαν στην τελική φάση της εν λόγω διοργάνωσης, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στα γήπεδα της Γερμανίας αυτό το καλοκαίρι. ΟΙ Σέρβοι είχαν αποτύχει να βρεθούν σε τελική φάση διοργάνωσης σε τέσσερις διοργανώσεις πριν από αυτή που θα γίνει σε λίγες ημέρες. Παρόλα αυτά οι «πλάβι» βρέθηκαν στο ίδιο διάστημα σε τρεις τελικές φάσεις Παγκοσμίου κυπέλλου συμμετέχοντας στη φάση των ομίλων και χωρίς να παίξουν σε νοκ-αουτ παιχνίδια.
Τεχνικός ηγέτης ένας θρύλος του σερβικού ποδοσφαίρου
Προπονητής της ομάδας είναι ένας πρώην παίκτης της Εθνικής Σερβίας και του Ερυθρού Αστέρα. Ο Ντράγκαν Στόικοβιτς οδηγεί τους Σέρβους από το 2021 με την προπονητική του θητεία να περιορίζεται νωρίτερα στην Κίνα. Ο απολογισμός του στον πάγκο της εθνικής ομάδας είναι 27 νίκες 7 ισοπαλίες και 10 ήττες. Επί των ημερών του η Σερβία παίζει κατά κύριο λόγο 3-4-3.
Οι Σέρβοι διαθέτουν σημαντικό αριθμό ποδοσφαιριστών που κάνουν καριέρα σε σημαντικά πρωταθλήματα του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών και κάποιους που αγωνίζονται στην Ελλάδα (Ζίβκοβιτς, Μλαντένοβιτς, Μακσίμοβιτς και Γκατσίνοβιτς). Ο Ντούσαν Τάντιτς μπορεί να χαρακτηριστεί ηγέτης της ομάδας με δεδομένη την πολυετή θητεία του στο υψηλότερο επίπεδο και την λαμπερή καριέρα του κυρίως στον Άγιαξ. Πλεόν αγωνίζεται στην τουρκική Φενέρμπαχτσε και την χρονιά που ολοκληρώθηκε σημείωσε 10 γκολ σε 38 συμμετοχές. Παράλληλα οδήγησε την ομάδα του μέχρι τα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ όπου και αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό. Ο Τάντιτς έχει θητεία επίσης στην Σαουθάμπτος παίζοντας για τέσσερις σεζόν στην Premier League, ενώ εκτός από τον Άγιαξ, σε ολλανδικό έδαφος φόρεσε επίσης τη φανέλα των Τβέντε και Χρόνιχεν. Ο Τάντιτς έχει 107 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα της Σερβίας σημειώνοντας 22 τέρματα.
Το ρόστερ της ομάδας
Τερματοφύλακες
Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς
Πρέντραγκ Ράικοβιτς
Ντόρντε Πέτροβιτς
Αμυντικοί
Στράνια Πάβλοβιτς
Νίκολα Μιλένκοβιτς
Μίλος Βελίκοβιτς
Σρνταν Μπάμπιτς
Ούρος Σπάιτς
Νεμάνια Στόιτς
Μέσοι
Σάσα Λούκιτς
Νεμάνια Γκούντελ
Νεμάνια Μακσίμοβιτς
Ιβάν Ίλιτς
Σρνταν Μιγιάϊλοβιτς
Σεργκέι Μιλένκοβιτς-Σάβιτς
Ντούσαν Τάντιτς
Λάζαρ Σάμαρτζιτς
Βέλικο Μπιρμάντσεβιτς
Φίλιπ Κόστιτς
Φίλιπ Μλαντένοβιτς
Άντριγια Ζίβκοβιτς
Μίγιατ Γκατσίνοβιτς
Επιθετικοί
Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς
Ντούσαν Βλάχοβιτς
Λούκα Γιόβιτς
Πέταρ Ράτκοβ