Η Ισπανία ήταν η θριαμβεύτρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 το οποίο διεξήχθη στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Το Euro 2008 έμεινε στην ιστορία ως η διοργάνωση που έγινε η αφετηρία στη χρυσή εποχή της Ισπανικής Εθνικής ομάδας. Η κορυφαία ίσως εθνική ομάδα που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, ξεκίνησε την “αυτοκρατορία” της από αυτή την διοργάνωση.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2008, ή αλλιώς Euro 2008, ήταν η 13η διοργάνωση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της UEFA και διεξήχθη από τις 7 ως τις 29 Ιουνίου 2008 στις δύο χώρες της κεντρικής Ευρώπης, Αυστρία και Ελβετία.

 Ήταν η δεύτερη επιτυχημένη υποψηφιότητα φιλοξενίας της διοργάνωσης από δύο χώρες, ακολουθώντας τη διοργάνωση του 2000 από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η διοργάνωση του 2012 που συνδιοργανώθηκε από την Ουκρανία και την Πολωνία θα γινόταν η τρίτη διοργάνωση του Euro από κοινού σε δύο χώρες.

Έλαβαν μέρος 16 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. Αυστρία και Ελβετία προκρίθηκαν στη διοργάνωση αυτόματα ως διοργανώτριες χώρες. Οι υπόλοιπες 14 πέρασαν από μια προκριματική φάση στην οποία μετείχαν 50 ομάδες. Η Αυστρία και η Πολωνία συμμετείχαν για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Η νικήτρια Ισπανία εκπροσώπησε στη συνέχεια την Ευρώπη στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2009 που διοργανώθηκε στη Νότιο Αφρική.

Στάδια

Τέσσερα γήπεδα σε διαφορετικές πόλεις από την Αυστρία και άλλα τόσα από την Ελβετία, ήταν αυτά που φιλοξένησαν τους αγώνες:

1. Έρνστ Χάπελ,        53.295 – Βιέννη

2. Βέρτερσι,              31.957 – Κλάγκενφουρτ

3. Βαλς – Σίχενχαϊμ,   31.020 – Σάλτσμπουργκ

4. Τίβολι – Νόι,          31.600 – Ίνσμπουργκ

5. Σταντ ντε Τζένεβα, 31.228 – Γενεύη

6. Σεν Γιάκομπ Παρκ, 42.000 – Βασιλεία

7. Σταντ ντε Σουίς,    31.907 – Βέρνη

8. Λέτζιγκραουν,       30.000 – Ζυρίχη

Μασκότ ήταν οι δίδυμοι Τριξ και Φλιξ, δύο αγόρια ντυμένα στα κόκκινα και άσπρα, τα χρώματα των σημαιών της Αυστρίας και της Ελβετίας. Τα ονόματά τους επιλέχθηκαν από το κοινό με ψηφοφορία. Τα άλλα υποψήφια ονόματα ήταν Φλιτς και Μπλιτς και Ζάγκι και Ζίγκι.

Η Ελβετία τοποθετήθηκε εκ των προτέρων στον πρώτο όμιλο και η Αυστρία στον δεύτερο. Οι υπόλοιπες ομάδες μοιράστηκαν στους ομίλους με κλήρωση με μόνο περιορισμό ότι κάθε όμιλος θα είχε μια ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας. Έτσι προέκυψαν οι παρακάτω όμιλοι:

Όμιλος Α              Όμιλος Β              Όμιλος Γ              Όμιλος Δ

Ελβετία Ελβετία Αυστρία Αυστρία              Ολλανδία            Ελλάδα Ελλάδα

 Τσεχία  Κροατία Κροατία              Ιταλία   Σουηδία

Πορτογαλία Πορτογαλία               Γερμανία            Ρουμανία           Ισπανία

 Τουρκία              Πολωνία             Γαλλία  Ρωσία

Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονταν στη φάση των προημιτελικών.

Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε

Με Ελλάδα, Ισπανία και Ρωσία ο τέταρτος όμιλος είχε τρεις κοινές ομάδες με τον πρώτο όμιλο του Euro 2004. Η Ελλάδα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και με τρεις ήττες έγινε η μόνη ομάδα του τουρνουά που τερμάτισε χωρίς βαθμούς. Πρώτη προκρίθηκε η Ισπανία με τρεις νίκες. Τη δεύτερη θέση διεκδίκησαν η Σουηδία και η Ρωσία στον μεταξύ τους αγώνα, καθώς και οι δύο είχαν προηγουμένως ήττα από την Ισπανία και νίκη επί της Ελλάδας. Η Ρωσία κέρδισε 2-0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-0 από την Σουηδία, 1-0 από την Ρωσία και 2-1 από την Ισπανία, με τον Άγγελο Χαριστέα να σημειώνει το μοναδικό γκολ της χώρας μας στη διοργάνωση.

Η επέλαση των φούριας ρόχας

Η Ισπανία ήταν η μεγάλη νικήτρια του EURO 2008. Στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης στις 29 Ιουνίου στην Βιέννη νίκησε με 1-0 την Γερμανία με γκολ του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό.

Τρεις μέρες νωρίτερα στο ίδιο γήπεδο είχε νικήσει με 3-0 την Ρωσία στον ημιτελικό.

Είχε δυσκολευτεί πολύ στα προημιτελικά όταν μετά από ένα συγκλονιστικό ματς κόντρα στην Ιταλία το οποίο τελείωσε με 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση, πήρε την πρόκριση με 4-2 στα πέναλτι.

Κορυφαίος ο Τσάβι, σκόρερ ο Βίγια

Ο Τσάβι Ερνάντεθ αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά.

Ο 28χρονος μέσος της Μπαρτσελόνα (τότε) αγωνίστηκε στα πέντε από τα έξι παιχνίδια της Ισπανίας στο τουρνουά σκοράροντας ένα τέρμα στον ημιτελικό αγώνα με την Ρωσία.

Ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της UEFA, Άντι Ρόξμπορ τόνισε σχετικά για την επιλογή του Ισπανού μέσου ως κορυφαίου της διοργάνωσης: “Τον επιλέξαμε επειδή πιστεύουμε πως συνοψίζει το ισπανικό στυλ παιχνιδιού. Ήταν εξαιρετικός στην κατοχή της μπάλας, την πάσα και σε όλα τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού της Ισπανίας”.

Ο Νταβίντ Βίγια σκόραρε μόλις 4 γκολ αλλά ήταν αρκετά για να του δώσουν το τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Μάλιστα τα τρία από αυτά τα έβαλε στο ματς των ομίλων και το 4-1 κόντρα στην Ρωσία.

Απολογισμός

Μετά από 23 μέρες και 31 αγώνες, η ποδοσφαιρική γιορτή που είχε στηθεί σε Αυστρία και Ελβετία έλαβε τέλος, με την εθνική Ισπανίας να διαδέχεται την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Γκολ. 77 συνολικά, τα οποία συνοδεύτηκαν και από εξαιρετικό θέαμα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ο Ιβάν Κλάσνιτς, μετά από δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών, επέστρεψε στην ενεργό δράση πριν από μερικούς μήνες για λογαριασμό της Βέρντερ και στην εθνική Κροατίας τότε. Σκόραρε δύο φορές και αποθεώθηκε δικαίως.

Απονομή δικαιοσύνης. Η Ισπανία ήταν η πιο σταθερά καλή ομάδα. Και κατέκτησε το τρόπαιο. Τόσο απλά. Ούτε Πορτογαλία, ούτε Ρωσία, ούτε Ιταλία, ούτε Γερμανία που μπορεί να είχαν κάποια στοιχεία που τις έφερναν κοντά στο τρόπαιο, αλλά δεν διέθεταν την πληρότητα των “φούριας ρόχας”.

Ελπιδορόφορους παίκτες. Πάρτε χαρτί και σημειώστε… Λίμπορ Σιόνκο (Τσεχία), Ερέν Ντερντιγιόκ (Ελβετία), Αρντά Τουράν (Τουρκία), η… μισή Κροατία, Ρόζερ Γκερέιρο (Πολωνία), Ορλάντο Ένγκελαρ (Ολλανδία), Γκάμπριελ Τάμας (Ρουμανία), η… μισή Ρωσία και πολλοί ακόμα που αύξησαν τις μετοχές τους με την παρουσία τους στο Euro 2008.

Τραυματισμούς. Η… κακή μέρα φάνηκε από την πρεμιέρα, με τον σοβαρό τραυματισμό του Ελβετού Αλεξάντερ Φράι. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ποτέ δεν είχε αναρρώσει πλήρως, ο Πατρίκ Βιεϊρά ομοίως, ο Ματσέι Ζουράφσκι αποχώρησε νωρίς, ο Νταβίντ Βίγια ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η… σαντιγί ήταν η μισή εθνική Τουρκίας η οποία γέμιζε σελίδες ιατρικών δελτίων.

Η πορεία και η απόδοση της Γαλλίας, της Ιταλίας και φυσικά της Ελλάδας δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κάποια άλλη κατηγορία. Οι δύο κορυφαίες ομάδες του κόσμου βάσει του Μουντιάλ 2006 και η προηγούμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης απογοήτευσαν και είχαν το τέλος που άξιζαν στη διοργάνωση.

Οι ανόητες ενέργειες των Βολκάν Ντεμιρέλ και Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, να επιτεθούν εκτός φάσης σε αντιπάλους ποδοσφαιριστές, τους επέφεραν την αποβολή και την τιμωρία τους, έστω κι αν τελικώς οι ομάδες τους προχώρησαν αρκετά μακριά.

Ο πρώτος σκόρερ της Bundesliga με 24 γκολ, ο Ιταλός Λούκα Τόνι, και ο δεύτερος σκόρερ της Bundesliga με 19 γκολ, ο Γερμανός Μάριο Γκόμεζ, σημείωσαν μαζί στο Euro 2008… μηδέν τέρματα.

Καταρρακτώδης βροχή που έκανε τη ζωή δύσκολη για ποδοσφαιριστές και για φιλάθλους πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Όμορφες εικόνες. Οι εξέδρες γεμάτες κόσμο, γεμάτες με οικογένειες, γεμάτες με χρώματα και κάθε είδους εμφανίσεις. Εντυπωσιακές, κιτς, φανταχτερές, με κάθε λογής σχέδια και υφάσματα, οι οποίες απαθανατίζονταν μέσω τηλεοπτικών καμερών και φωτογραφικών φακών κι έδιναν το στίγμα του πάρτι που είχε στηθεί σε Αυστρία κι Ελβετία για 23 μέρες.

Πλειάδα παικτών είχαν οριοθετήσει το Euro 2008 ως τον τελικό σταθμό στην διεθνή καριέρα τους. Άλλοι και γενικά στη σταδιοδρομία τους. Γιαν Κόλερ, Λιλιάν Τουράμ, Κλοντ Μακελελέ, Ρουστού Ρετσμπέρ, Εντβιν φαν ντερ Σαρ, Αντώνης Νικοπολίδης, Παρασκευάς Αντζας, Χένρικ Λάρσον είναι μερικοί εξ αυτών.