Τα πυρά στην τουρκική διαιτησία είναι πολλά, με πολλές διοικήσεις στην Τουρκία να έχουν πολλά παράπονα. Ο Ατζούν Ιλιτζαλί θέλησε να δώσει λύση, προτείνοντας την είσοδο ξένων διαιτητών στη χώρα του, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ελλάδας.

Οι ξένοι διαιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες η εισαγωγή διαιτητών αποτελεί κάτι το άγνωστο.

Ένα παράδειγμα χώρας που δεν χρησιμοποίει εισαγόμενους διαιτητές είναι η Τουρκία. Παρόλα αυτά είναι πολύ έντονα τα παράπονα από τις ομάδες για τις συμπεριφορές των διαιτητών.

Μάλιστα, στην κυριακάτικη αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με την Πεντικσπόρ, στην οποία οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 4-1 έγινε απίστευτός ντόρος για τη διαιτησία και τον απίστευτα μεγάλο αριθμό καρτών που βγήκαν από το τσεπάκι του ρέφερι (συνολικά 12 κίτρινες και 2 κόκκινες). Αυτό το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για να πέσει στο τραπέζι η πρόταση για ξένους διαιτητές.

Κύριος εκφραστής αυτής της πρότασης ήταν ο Ατζούν Ιλιτζαλί. Ο πασίγνωστος Τούρκος επιχειρηματίας και παραγωγός του ριάλιτι επιβίωσης,  Survivor συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική στον διαιτητή του αγώνα και τάχθηκε υπέρ των ξένων διαιτητών επικαλούμενος το “ελληνικό μοντέλο”:

«Κάθε 2 λεπτά κάποιος παίκτης έπεφτε κάτω. Δεν έβλεπες να παίζεται παιχνίδι. Παρακολουθώ ποδόσφαιρο από όταν ήμουν δέκα χρονών και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει λύση για όλα αυτά. Εκλιπαρώ την Ομοσπονδία να υιοθετήσει έναν κανονισμό που να λέει: «Ένας παίκτης δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις επόμενες δύο επιθέσεις. Το ποδόσφαιρο στην Τουρκία έχει γίνει ανυπόφορο. Αυτό συμβαίνει μόνο εδώ, ούτε καν στην Ελλάδα. Η ομοσπονδία κάτι πρέπει να κάνει για αυτό. Στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός σφύριξε Γερμανός διαιτητής. Στα μάτια μου υπάρχει ένα χάος στη χώρα. Αν θέλουμε την ειρήνη, η λύση είναι μία. Φέρτε ξένους διαιτητές», δήλωσε χαρακτηριστικά του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.