Η ολιστική εκπαίδευση των παικτών των ακαδημιών του συλλόγου και η επιμόρφωσή τους σε διάφορα αντικείμενα εκτός αθλητισμού, τα οποία αφορούν γενικότερα στην ζωή τους, ενδιαφέρει τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί προτεραιότητα για τους “ασπρόμαυρους”, εξ ου και η συζήτηση που έγινε στο Σπίτι της Ακαδημίας μεταξύ ειδικών και των ποδοσφαιριστών των τμημάτων Κ19, Κ17, Κ16 και Κ15.
Βασικό θέμα της συζήτησης αυτής ήταν πώς πρέπει να διαχειρίζονται οι αθλητές την ζωή τους μετά το τέλος της καριέρας τους, όποτε έρθει αυτό, είτε σε νεαρή (για κάποιον λόγο), είτε σε μεγαλύτερη ηλικία. Αφορμή για τη συζήτηση ήταν το project “Mind the gap” (προσοχή στο κενό, δηλαδή), που διευθύνεται από τον παγκόσμιο σύνδεσμο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών FIFPRO. Στόχος του project, ακριβώς, είναι να προετοιμάσει τους παίκτες γι’ αυτή την άβολη στιγμή, που πρέπει να σκεφτούν και να ρυθμίσουν την ζωή τους έξω από το χώρο του αθλητισμού, να ετοιμάσουν, δηλαδή, τη μετα-αθλητική τους καριέρα και πορεία.
Όπως αναφέρεται σχετικά με τις εργασίες, που έγιναν στο Σπίτι της Ακαδημίας, σε σημερινό (26/3) δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ:
“Με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νεαρών αθλητών του και κυρίως την ολιστική εκπαίδευσή τους, το PAOK Academy δίνει ιδιαίτερη σημασία σε σχετικές δράσεις. Με αφορμή το project «Mind the gap», που διευθύνεται από την FIFPRO (Football Players Worldwide), μέλος της οποίας είναι και ο ΠΣΑΠΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, Ποδοσφαιριστριών) και στόχο έχει να βοηθήσει τους παίκτες να μεταβούν σε μια μετά-αθλητική καριέρα της επιλογής τους, έλαβε χώρα στο Σπίτι της Ακαδημίας μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Οι ποδοσφαιριστές μας των τμημάτων Κ19, Κ17, Κ16, Κ15 εργάστηκαν σε ομάδες, μελέτησαν, κατέγραψαν και παρουσίασαν θέματα που αφορούν στη ζωή μετά το ποδόσφαιρο, την επαγγελματική αποκατάσταση, την εναλλακτική επιλογή στις περιπτώσεις που το ποδοσφαιρικό όνειρο κι ο στόχος δεν επιτευχθούν, την ψυχική επιβάρυνση όταν η ηλικία ή ενδεχόμενοι τραυματισμοί θέσουν ένα τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα.
Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν και μίλησαν για τα δικά τους βιώματα, προπονητές, γυμναστές, αναλυτές του PAOK Academy, άνθρωποι που υπήρξαν ποδοσφαιριστές και παράλληλα σπούδασαν γα να ετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Η υπεύθυνη φοίτησης της Ακαδημίας, Ιωάννα Χαραλάμπους, παρουσίασε τις αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά που κάνουν πρωταθλητισμό, μα είναι πρωτίστως μαθητές) και τις επιλογές μιας μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ η ψυχολόγος Ειρήνη Ρέρα μίλησε για την ψυχική ενδυνάμωση και τους τρόπους αντιμετώπισης του κενού (gap) που δημιουργείται αναπόφευκτα κάποια στιγμή στη ζωή ενός αθλητή.
Ο στόχος σε κάθε περίπτωση δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των ενδιαφερόντων και των ικανοτήτων των νεαρών αθλητών, που θα αποτελέσουν σημαντικά εφόδια για το μέλλον τους”.