Λιγότερες νίκες από ποτέ στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ, σε χρονιά με κόσμο στις εξέδρες, σημειώνουν οι γηπεδούχοι μέχρι στιγμής στη σεζόν 2024-25!
Χαρακτηριστικά, στην 22η Αγωνιστική που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, μόλις τρεις από τους δέκα γηπεδούχους κατάφεραν να κερδίσουν, με έξι νίκες φιλοξενούμενων και μία ισοπαλία. Μάλιστα, για πρώτη φορά από την καθιέρωση της Πρέμιερ Λιγκ, το 1992-93, εννέα φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πετύχουν τουλάχιστον δύο γκολ! Μοναδική εξαίρεση η Γουλβς, που έμεινε στο ένα στην έδρα της Τσέλσι.
Θα μπορούσε να αποτελεί απλά…μεμονωμένο περιστατικό, ωστόσο η φετινή τάση, δείχνει ότι η δύναμη της έδρας έχει μειωθεί. Από τα 219 παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί, το 39% έχει λήξει με τους γηπεδούχους να αναδεικνύονται νικητές και το 33% των αγώνων τελείωσε με νίκη φιλοξενούμενων. Είναι το μικρότερο ποσοστό νικών γηπεδούχων στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ, για σεζόν με κόσμο στις εξέδρες! Μόνο το 2020-21, στην εποχή του COVID, όταν στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, δεν υπήρχε κόσμος στα γήπεδα, υπήρξαν λιγότερες νίκες γηπεδούχων (37.9%). Την ίδια χρονιά σημειώθηκε και το μεγαλύτερο ποσοστό «διπλών» (40.3%), κάτι που αποτύπωσε ανάγλυφα τον ρόλο που παίζει η έδρα, καθώς οι …ανενόχλητοι από τη γηπεδούχο εξέδρα φιλοξενούμενοι είχαν αποθρασυνθεί!
Συνολικά, από το 1992-93 στην Πρέμιερ Λιγκ, στο 45,8% των αγώνων έχει κερδίσει η γηπεδούχος ομάδα (5.779 από 12.624 αγώνες), ενώ υπήρξαν και σεζόν όπου το ποσοστό των νικών για την γηπεδούχο άγγιζε και ξεπερνούσε το 50%. Οπότε το φετινό 39% είναι αρκετά χαμηλό.
Επίσης, υπάρχουν επιμέρους στατιστικά που δείχνουν ότι οι φιλοξενούμενες ομάδες γίνονται ολοένα πιο τολμηρές.
- Ο μέσος όρος κατοχής μπάλας για τις εκτός έδρας ομάδες είναι υψηλότερος φέτος από οποιαδήποτε άλλη σεζόν (49,6%).
- Οι φιλοξενούμενες ομάδες σημειώνουν περισσότερα γκολ από ποτέ στην εποχή της Premier League, με μέσο όρο 1,5 ανά αγώνα.
Όσον αφορά τους πιθανούς λόγους για το φαινόμενο, ένας μπορεί να είναι ότι έτσι κι αλλιώς σημειώνονται περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, λόγω της μεγαλύτερης καθαρής διάρκειας των αγώνων, με την αύξηση του χρόνου καθυστερήσεων που κρατούν οι διαιτητές στο τέλος των δύο ημιχρόνων.
Ένας άλλος, μπορεί να είναι η συγκυριακή κρίση που περνούν ομάδες με παραδοσιακά δυνατές έδρες.
- Η Μάντσεστερ Σίτι για παράδειγμα, που σπάνια έχανε πόντους εντός την προηγούμενη τετραετία, έχει 2 ήττες και 2 ισοπαλίες σε 10 παιχνίδια στο γήπεδό της.
- Η Τότεναμ, έχει νικήσει μόνο σε τέσσερα από τα 11 παιχνίδια στην έδρα της!
- Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έχει 6 ήττες σε 12 εντός έδρας ματς, το χειρότερο ξεκίνημα στο γήπεδό της από τη σεζόν 1893-94!
- Μόνο μία ομάδα έχει διατηρήσει αήττητη ως τώρα την έδρα της, η Άρσεναλ, αλλά με 4 ισοπαλίες σε 11 παιχνίδια.
Βεβαίως, επειδή η σεζόν είναι ακόμα λίγο μετά τα μισά, δεν αποκλείεται οι νίκες γηπεδούχων να προσεγγίσουν τον μέσο όρο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο, η μέχρι τώρα τάση δείχνει ότι οι φιλοξενούμενοι αποδεικνύονται πιο…αναιδείς από ποτέ!