Η πρωταθλήτρια Αγγλίας, αμφισβήτησε την Premier League για τους κανόνες της σχετικά με τις συναλλαγές συνδεδεμένων μερών (APT), οι οποίοι αποσκοπούν στη διασφάλιση της ισορροπίας του ανταγωνισμού, με την αιτιολογία ότι ήταν αντι-ανταγωνιστικοί. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πόρισμα, με την Premier League να δηλώνει ότι η επιτροπή διαιτησίας «επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα του συστήματος APT στο σύνολό του και απέρριψε την πλειονότητα των αμφισβητήσεων της Μάντσεστερ Σίτι».
Από την πλευρά της η Μάντσεστερ Σίτι, δηλώνει ότι το δικαστήριο έκρινε ότι οι κανόνες APT ήταν παράνομοι με δύο συγκεκριμένες αποφάσεις της Premier League να αναιρούνται. Ανέφεραν επίσης ότι η επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς APT, «παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και παραβιάζει τις απαιτήσεις της διαδικαστικής δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι η Premier League είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.
Οι κανόνες APT διέπουν τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ συλλόγων και οντοτήτων που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους και έχουν βρεθεί ιδιαίτερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την αγορά της Νιουκάστλ από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας το 2021. Η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει στον Αλ Μουμπάρακ, κυβερνητικό αξιωματούχο στο Άμπου Ντάμπι.
Σύμφωνα με το CBS, στα πορίσματά της, η τριμελής επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι κανόνες APT είναι παράνομοι λόγω παραβίασης των άρθρων 2 και 18 του νόμου περί ανταγωνισμού του 1998, επειδή αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής τους τα δάνεια των μετόχων και για κανέναν άλλο λόγο». Η Μάντσεστερ Σίτι υποστήριξε ότι τα δάνεια των μετόχων ήταν απλώς μια άλλη μορφή συναλλαγής συνδεδεμένων μερών, η οποία αποκλείεται από την Premier League, η οποία πίστευε ότι μια τέτοια προσέγγιση επέτρεπε «διαφανείς επενδύσεις» από τους ιδιοκτήτες.
Η επιτυχία της Σίτι από αυτή την άποψη, μπορεί να έχει ακόμη επιπτώσεις σε ολόκληρη την Premier League.
Premier League and Man City both claim victory in rules disputehttps://t.co/EBDkWDiqHh
— Christian Smith (@TheLawyerCSmith) October 7, 2024
Σύλλογοι όπως η Άρσεναλ, η Λέστερ και η Μπράιτον έχουν σημαντικά δάνεια προς τους ιδιοκτήτες τους. Εάν οι κανόνες APT τροποποιηθούν κατά τρόπο ώστε να προεξοφληθούν οι ευνοϊκοί όροι με τους οποίους παρέχονται συχνά αυτά τα δάνεια, αυτό θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα περιπλοκής, στους υπολογισμούς κερδών και βιωσιμότητας.
Οι τροποποιήσεις των κανόνων APT που έγιναν νωρίτερα φέτος ήταν παράνομες, διαπίστωσε επίσης η επιτροπή διαιτησίας, και η Premier League έχει δεσμευτεί να αλλάξει τόσο αυτές όσο και την εξαίρεση των δανείων των μετόχων. Η Μάντσεστερ Σίτι εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αποζημίωση από την Premier League.
Η Λγκα πιστεύει ότι βγήκε νικήτρια σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις δύο προαναφερθείσες, δηλώνοντας ότι «το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι κανόνες APT είναι απαραίτητοι, επιδιώκουν νόμιμο στόχο και τέθηκαν σε εφαρμογή για να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR) είναι αποτελεσματικοί, υποστηρίζοντας και παρέχοντας έτσι αθλητική ακεραιότητα και βιωσιμότητα στην Premier League». Το δικαστήριο σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πώς οι PSR μπορούν να είναι αποτελεσματικοί» χωρίς τους κανόνες APT, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επαναδιατύπωσης των συναλλαγών».
Φαίνεται ότι κάποια μορφή καθεστώτος APT θα συνεχιστεί, ακόμη και αν οι συγκεκριμένοι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν. Οποιαδήποτε αλλαγή στους εν λόγω κανόνες θα απαιτούσε την υποστήριξη 14 από τους 20 συλλόγους της Premier League.
Αυτή η διαδικασία διαιτησίας υπάρχει ξεχωριστά από την άλλη νομική υπόθεση υψηλού προφίλ που αφορά την Premier League και τη Μάντσεστερ Σίτι, με την τελευταία να υπερασπίζεται τον εαυτό της για πάνω από 115 παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων της διοργάνωσης. Η ακροαματική διαδικασία σχετικά με αυτές τις φερόμενες παραβιάσεις μεταξύ 2009 και 2018 ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Οι «πολίτες» αρνούνται όλες τις κατηγορίες.