Το Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, παραφράζοντας την πιο διάσημη «μπλαουγκράνα φράση», είναι κάτι παραπάνω από ένα ματς. Δύο πόλεις, δύο ιδεολογίες, δύο γλώσσες, για κάποιους δύο χώρες. Όλα μοιράζονται στα δύο, στο σούπερ κλάσικο του ισπανικού και φυσικά ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το novasports.gr το ρίχνει στην… παέγια και ξεφυλλίζει τις πλούσιες σελίδες του μεγάλου ντέρμπι, λίγο πριν την τριπλή μονομαχία για πρωτάθλημα, τελικό κυπέλλου Ισπανίας και Champions League!
Copa del Nova!
Ο φετινός τελικός του Copa del Rey, έρχεται στις οθόνες σας μέσα απ’ το Novasports HD και Novasports1 με απευθείας μετάδοση απ’ τον Ισίδωρο Πρίντεζη και τον Ηλία Βλάχο απ’ το Μεστάγια και τη Βαλένθια. Μπείτε στον ρυθμό του τελικού απ’ τη Δευτέρα μέσα απ’ την καθημερινή εκπομπή «El clasico» (21.30 Novasports 2) με τους Τάκη Κουλουμπή και Γιώργο Λιώρη με ειδικά θέματα του μεγάλου ντέρμπι και καλεσμένους στα studio της Nova, Ισπανούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Οι τελικοί
15 φορές έχουν συναντηθεί οι δύο «μαντατόρ» του Ισπανικού ποδοσφαίρου σε τελικό διοργάνωσης και οι πέντε απ’ αυτούς ήταν για το κύπελλο Ισπανίας, με την Μπαρτσελόνα να έχειτρεις επιτυχίες και τη Ρεάλ δύο. Οι υπόλοιπες οκτώαναμετρήσεις ήταν για το Σούπερ Καπ, με τουςΜαδριλένους να έχουν το πάνω χέρι με 4 επιτυχίες στη διαδικασία των διπλών τελικών. Στον διπλό τελικό του Λιγκ Καπ του 1982-83, η Μπαρτσελόνα με ισοπαλία 2-2 στο “Μπερναμπέου” και νίκη 2-1 στο “Καμπ Νου” σήκωσε το τρόπαιο. Για να θυμηθούμε την τελευταία φορά που παίχτηκε «κούπα» σε el clasico θα πάμε πίσω στο 1998 και στο Σούπερ Καπ Ισπανίας.
Το “μαρούλι”
15 ζεστά εκατομμύρια ευρώ θα ξεχειλίσουν στα ταμεία της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας -εν μέσω κρίσης-, όλα μέσω του μεγάλου τελικού του copa del rey! Το τεράστιο αυτό ποσό συγκεντρώνεται μέσα από εισιτήρια, διαφημίσεις και χορηγίες. Στο χορτάρι του Μεστάγια θα παρελάσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αφού τόσο κοστολογούνται τα ρόστερ των δύο μεγαθηρίων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Το ντροπιαστικό 11-1
Ένα ματς ορόσημο στην ιστορία των el clasico είναι το 11-1 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης στον επαναληπτικό του κυπέλλου Ισπανίας του 1943. Στην Φρανκική Ισπανία η Ρεάλ άρχισε να γεύεται τους καρπούς της πολιτικής και προσωπικής συμπάθειας του Ισπανού δικτάτορα και τα γεγονότα του «Τσαμαρτίν»(γήπεδο που χρησιμοποιούσε μέχρι το 1947 η Ρεάλ) έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο μαύρη σελίδα των el clasico. Η Μπαρτσελόνα είχε κερδίσει με 3-0 στο πρώτο ματς στην τότε έδρας της «Λες Κορτς», με τους Μαδριλένους να έχουν αρκετά παράπονα απ’ τον διαιτητή, θεωρώντας πως έδωσε το δικαίωμα στους μπλαουγκράνα ν’ αγωνιστούν ιδιαίτερα σκληρά.
Το κλίμα που δημιουργήθηκε τις επόμενες ημέρες, ήταν πραγματικά εχθρικό για την αποστολή της Μπαρτσελόνα η οποία έγινε δεκτή στη Μαδρίτη με βροχή από πέτρες! Στα αποδυτήρια της καταλανικής ομάδας κατέφθασαν πριν το ματς ένοπλοι εκπρόσωποι του καθεστώτος του Φράνκο, απειλώντας φανερά τους ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα. Η είσοδος των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο ήταν επεισοδιακή με τον τερματοφύλακα των Καταλανών να μην μπορεί να πλησιάσει την εστία του και να αναγκάζεται να σταθεί στο ύψος της μεγάλης περιοχής για να αποφύγει τη βροχή απ’ τα αντικείμενα. Το 11- 1 ήταν λογικό και επόμενο να έρθει. Το ντροπιαστικό 11-1 ήταν η αφορμή για την παραίτηση του (σ.σ. φιλοκαθεστωτικού) προέδρου της Μπαρτσελόνα Ενρίκε Πινιέιρο.
Το «Ντι Στέφανο gate»
Τον μπαλαδόρο ονόματι Αλφρέδο Ντι Στέφανο απ’ το Μπουένος Άιρες πολλοί θέλησαν να εντάξουν στο δυναμικό τους, η Μπαρτσελόνα σχεδόν τα κατάφερε, αλλά τελικά οι τραγελαφικές καταστάσεις στην Φρανκική Ισπανία τον οδήγησαν στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μια παράξενη ιστορία με αρκετά πρόσωπα μπλεγμένα στη διπλή μεταγραφή του Ντι Στέφανο απ’ τη Ρίβερ Πλέιτ στη Μπ[αρτσελόνα και στη Ρεάλ Μαδρίτης.
Την αρχική κωλυσιεργία και «τσιγκουνιά» της Μπαρτσελόνα που δεν κατάφερε να εντάξει το 100% των δικαιωμάτων του Ντι Στέφανο εκμεταλλεύτηκε η Ρεάλ, η οποία μπήκε σφήνα στις διαπραγματεύσεις με την Ισπανική ομοσπονδία να αποφασίζει ο παίκτης να αγωνίζεται εκ περιτροπής στους δύο αιώνιους αντιπάλους. Αρχικά οι δύο ομάδες συμφώνησαν, ωστόσο λόγω των πολλών αντιδράσεων η υπόθεση πάγωσε ξανά με τον Ντι Στέφανο μ’ αυτά και μ’ αυτά να μένει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα χρόνο, έχοντας αγωνιστεί μόνο σε φιλικές αναμετρήσεις με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Τελικά τη λύση έδωσε η Ισπανική ομοσπονδία με ένα φωτογραφικό παραθυράκι σε νόμο που επιβλήθηκε με τον οποίο απαγορεύονταν οι μεταγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.
Η Ρεάλ το εκμεταλλεύτηκε και έκανε δικό της τον 27χρονο τότε Ντι Στέφανο, βρίσκοντας έναν μεγάλο ηγέτη που την οδήγησε σε οκτώ πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα πρωταθλητριών και σ’ ένα διηπειρωτικό. Η απάντηση άργησε να έρθει απ’ τη Μπαρτσελόνα και αυτό έγινε με τη μεταγραφή του Γιόχαν Κρόιφ το 1973 απ’ τον Άγιαξ, παρά τη νέα εμπλοκή της Ρεάλ. Ο Ολλανδός προτίμησε τη Μπάρτσα, γιατί δεν ήθελε ν’ αγωνιστεί σε μια ομάδα που είχε τόσο εμφανείς σχέσεις με τον δικτάτορα Φράνκο. Χάρισε το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1960 στην ομάδα της Βαρκελώνης και έδωσε στο γιό του (ίσως τον θυμάστε και σαν ποδοσφαιριστή) τον καταλανικό όνομα, Ζορντί.
Οι “προδότες”
29 ποδοσφαιριστές έχουν αλλάξει είτε απευθείας, είτε με ενδιάμεσους σταθμούς στρατόπεδο για να φορέσουν τις δύο σημαντικότερες φανέλες του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Λουσιάνο Ράγα το 1905, ωστόσο οι φλόγες της κόντρας ήταν ακόμα σβηστές και η εν λόγω μετακίνηση πέρασε στα ψιλά. Μετά τον ισπανικό εμφύλιο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όμως, οι ρόλοι μίσους των δύο ομάδων ήταν ευκρινής και η ιδέα και μόνο της μεταγραφής απ’ τον ένα σύλλογο στον άλλο ήταν απαγορευτική.
Ο τελευταίος της λίστας είναι ο Χαβιέ Σαβιόλα, ο οποίος το 2007 πέρασε απ’ τη Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ. Κάτι οι πεσμένες μετοχές του «κουνελιού», κάτι οι συνεχόμενοι δανεισμοί του σε Μονακό και Σεβίλλη και τα απόνερα της μεταγραφής δεν ήταν ισχυρά. Υπήρχαν ωστόσο άλλες περιπτώσεις που δεν προκλήθηκαν απλά απόνερα, αλλά τσουνάμι! Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Λουίς Φίγκο, ο οποίος αν και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά (1995-2000) με τα χρώματα των Καταλανών όντας απ’ τα 23 του στη Βαρκελώνη, αποφάσισε να «πουλήσει» όσο όσο το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να γίνει ένας εκ των «γκαλάκτικος» της Μαδρίτης το 2000. Η επιστροφή του στο «Καμπ Νου» ήταν μια δύσκολη νύχτα για εκείνον και άσχημη για το ποδόσφαιρο. Οι παλιότερα «πιστοί» του τον υποδέχτηκαν πετώντας του διάφορα αντικείμενα με μια γουρουνοκεφαλή (!) και ένα μπουκάλι ουίσκι να κλέβουν την παράσταση!
Η… μαύρη λίστα
1. Λουσιάνο Ράγα……Ρεάλ σε Μπαρτσελόνα
2. Τσαρλς Ουάλας……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
3. Αλφόνσο Αλμπενίθ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
4. Αρσένιο Καμαμάλα ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
5. Ρικάρντο Θαμόρα……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
6. Γιόζεπ Σαμιτιέρ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
7. Χιλάριο…………Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
8. Γιούστο Τεχάδα……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
9. Χέσους Περέδα……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
10. Εβαρίστο ντε Μασέδο……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
11. Φερνάντ Γκοβάερτς…………Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
12. Λουσιάν Μιλέρ……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
13. Λορένθο Αμαδόρ……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
14. Μπερντ Σούστερ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
15. Λουίς Μίγια…………Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
16. Γκεόργκε Χάτζι……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
17. Νάντο Μουνιόθ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
18. Ζουλέν Λοπετέγκι……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
19. Μίκαελ Λάουντρουπ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
20. Ρόμπερτ Προσινέτσκι……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
21. Μικέλ Σολέρ……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
22. Λουίς Ενρίκε……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
23. Ντάνι Λάρα Γκαρσία…………Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
24. Λουίς Φίγκο…………Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
25. Αλμπερτ Θελάδες……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
26. Αλφόνσο…………Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
27. Ρονάλντο…………Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ
28. Σαμουέλ Ετό……Ρεάλ σε Μπάρτελόνα
29. Χαβιέρ Σαβιόλα……Μπαρτσελόνα σε Ρεάλ