Όταν διάβασα για την αποχώρηση του Οκάμπος από την Σεβίλλη αποφάσισα να κοιτάξω καλύτερα τα όσα συμβαίνουν φέτος στην ομάδα της Ανδαλουσίας ή – όπως τη λέω εγώ – την ιδιοκτήτρια του Europa League.
Μετά από μια οκταετία στην Αγγλία, από πέρσι, τεχνικός διευθυντής του συλλόγου είναι ο Βίκτορ Όρτα. Το όνομα μπορεί να μην σας λέει τίποτα αλλά μπορεί να λέει στους φίλους της Λιντς Γιουνάιτεντ.
Ο Όρτα είναι ο βασικός υπεύθυνος για την επιστροφή της Λιντς στην Πρέμιερ Λιγκ, το 2020 μετά από δεκαέξι χρόνια απουσίας. Ήταν ο άνθρωπος που έπεισε τον Μπιέλσα να αναλάβει τις τύχες της ομάδας και αν αυτό ήταν δύσκολο, ο ίδιος λέει, ότι ήταν πιο δύσκολο να πείσει παίκτες να μετακομίσουν στο Δυτικό Γιόρκσιερ. Ο Όρτα προσθέτει ότι πλέον του είναι αρκετά εύκολο για τον ίδιο να πείσει παίκτες να αλλάξουν οποιαδήποτε πόλη με την ηλιόλουστη Σεβίλλη όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Η επιστροφή του στην Σεβίλλη και μάλιστα αντί του σημαντικού στην ιστορία της ομάδας, Μόντσι συνοδεύτηκε από μια σεζόν όπου η Σεβίλλη πάλεψε για την παραμονή της, και αυτό, δεν ακούγεται ωραίο. Τον Μάιο ο κόσμος ζητούσε την αποχώρησή του από την ομάδα η οποία εν τέλει έμεινε στην κατηγορία αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τους καλομαθημένους οπαδούς της.
Η εκκίνηση επίσης φέτος δεν είναι καθόλου καλή με την ομάδα να μην έχει νίκη μετά από τέσσερις αγώνες (2 ισοπαλίες και 2 ήττες) και μάλιστα να έχει χάσει και τα δύο ματς μπροστά στον κόσμο της ο οποίος πανηγύρισε τελευταία φορά τρίποντο, αρχές Μαΐου.
Ο Όρτα τουλάχιστον φαίνεται κάτι να αλλάζει, να θέλει να χτίσει κάτι καινούριο στη Σεβίλλη και αυτά τα πράγματα, χρειάζονται υπομονή.
Στην εντός έδρας ήττα με την Τζιρόνα (0-2) την τελευταία αγωνιστική ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας ήταν στα 24,5 χρόνια ενώ ο πάγκος είχε μέσο όρο ηλικίας 23,7.
Στο ρόστερ έχουν μείνει πλέον μόλις τρεις παίκτες που είναι άνω των τριάντα ετών. Ο τερματοφύλακας Νίλαντ (33), ο κεντρικός αμυντικός Γκούντελι (32) και ο Σούσο (30).
Αποχώρησαν Οκάμπος (30), Ακούνια (32), Αουγκουστίνσον (30), Ντιλέινι (32), Λαμέλα (32), Ντιμιτροβιτς (32), Χορδάν (30), Χεσούς Νάβας (39), Σέρχιο Ράμος (38), Μαριάνο Ντίας (30), καταλαβαίνετε τι εννοώ νομίζω.
Από τα ταμεία βγήκαν χρήματα για δύο παίκτες Αγκουμέ (4 εκ.), Φερνάντεθ (4 εκ.). Αποκτήθηκαν ελεύθεροι οι Ιανάτσο, Ετζούκε, Άλβαρο Φερνάντεθ και δανεικοί οι Λοκόνγκα, Μπάρκο, Σαούλ. Ο γηραιότερος όλων είναι ο Σαούλ (29) και οι υπόλοιποι όλοι είναι από 27 και κάτω.
Αφού έφυγαν όλοι οι αρχηγοί (Οκάμπος, Νάβας, Ράκιτιτς) οι νέοι αρχηγοί είναι οι παλιοί Γκούντελι και Σούσο. Ο Όρτα δηλώνει ότι δεν μετανιώνει την πολιτική ανανέωσης του ρόστερ που ακολουθεί ο σύλλογος με την υπενθύμιση ότι όλοι οι παίκτες πλέον έχουν και μεταπωλητική αξία σε αντίθεση με το ρόστερ των προηγούμενων χρόνων. Με μια πρόχειρη ματιά άλλωστε στις εκτιμήσεις – γιατί αυτό είναι απλά εκτιμήσεις – του Transfermarkt θα δει ότι ο παίκτης με την μεγαλύτερη αξία είναι ο επιθετικός Ισαάκ Ρομέρο (24 από τις ακαδημίες) και δεύτερος ο δεξιός μπακ Χουάνλου (21 από τις ακαδημίες).
Η Σεβίλλη προσδοκά και ελπίζει ότι το νεανικό και με αρκετούς παίκτες και από την ακαδημία της ρόστερ, θα την οδηγήσει σε μια σεζόν πιο ήρεμη από την περσινή.
“Δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα με παιδιά” ήταν η περίφημη ατάκα του Άλαν Χάνσεν το 1995 για τη νεανική ομάδα που είχε παρατάξει σε έναν αγώνα ο Άλεξ Φέργκιουσον για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μέσα σε αυτήν βρίσκονταν οι Μπέκαμ, Σκόουλς, Μπατ και Γκάρι Νέβιλ. Όχι, δεν μπορείς να πεις, έβλεπε το μέλλον ο Χάνσεν, μπράβο του.
Στην Σεβίλλη δεν ελπίζουν ότι κάτι θα κερδίσουν με αυτά τα παιδιά, και σίγουρα όχι άμεσα αλλά, έχουν περισσότερο στο νου τους να φροντίσουν το μέλλον τους (οικονομικά), να βελτιώνονται σταδιακά και αν επιστρέψουν στην Ευρώπη γιατί να μην κατακτήσουν ξανά το Europa League κάποια στιγμή, άλλωστε, δικό τους είναι.