Σε επτά αγώνες για όλες τις διοργανώσεις φέτος, ο 18χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα μετράει τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ. Πέρσι σε επτά ματς είχε δύο γκολ. Τα νούμερα του είναι εντυπωσιακά αλλά βέβαια είναι και έναν χρόνο μεγαλύτερος.
Με την Λειψία έφτασε τα οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα και είναι ο δεύτερος νεότερος παίκτης (…18 χρόνων και 197 ημερών) που φτάνει σε αυτόν τον αριθμό μετά τον Φλόριαν Βιρτς της Λεβερκούζεν.
Στο νου όλων έρχεται το γκολ που πέτυχε και πέρσι με την Λειψία όταν ο κόσμος κατάλαβε ότι αυτό το παιδί είναι κάτι διαφορετικό.
Στον σύλλογο Λένερτς, στην μικρή Γερμανική πόλη Φούλντα υπάρχει μια φωτογραφία από την σεζόν 2008/09. Ένα παιδάκι χαμογελάει περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Ο Τζαμάλ Μουσιάλα δεν έχει στα χέρια του απλά το μετάλλιο του πρωταθλητή της περιοχής αλλά και το βραβείο του πρώτου σκόρερ.
“Σε κάθε παιχνίδι έβαζε από πέντε ως δέκα γκολ, θα ήταν άδικο να μην του δώσουμε ένα βραβείο” είπε ο προπονητής του Μίχα Χόφμαν.
Γεννημένος στην Στουτγκάρδη από Νιγηριανό πατέρα (Ντάνιελ Ρίτσαρντ) και Γερμανίδα μητέρα (Καρολίν Μουσιάλα) με ρίζες από την Πολωνία. Ο πατέρας επίσης ποδοσφαιριστής στην πρώτη κατηγορία της Νιγηρία πάντα πανηγύριζε περισσότερο από τον γιό του τα γκολ.
Εκείνη την σεζόν πέτυχε περισσότερα από 100 και όλοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν κάτι ξεχωριστό.
Στα επτά του ήταν και λίγο τυχερός. Η μητέρα του έπρεπε να σπουδάσει στο Σάουθαμπτον οπότε όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Αγγλία. Οι γονείς του δεν έχασαν χρόνο και αμέσως πάρκαραν μπροστά στο προπονητικό κέντρο των Αγίων.
Εκεί γνώρισαν τον υπεύθυνο Τζαζ Μπάτι ο οποίος του είπε να γίνει μέλος της Κ7 της Σέντραλ Σίτι και όλα πήραν τον δρόμο τους. Στο πρώτο του παιχνίδι πέτυχε έξι γκολ στα πρώτα δέκα λεπτά. Στο δεύτερο δεν σκόραρε και νευρίασε. Στο τρίτο πέτυχε δώδεκα γκολ.
Οι σκάουτερ της Σάουθαμπτον τρελάθηκαν και ο υπεύθυνος των ακαδημιών Τέρι Μουρ ήθελε να του μιλήσει. Δεν άργησαν να μαζευτούν κι άλλοι σκάουτερ, της Τσέλσι και της Άρσεναλ κυρίως και ο πρόεδρος της Σάουθαμπτον, Νικόλα Κορτέζε ήθελε επειγόντως να μιλήσει στον μικρό.
Η μαμά όμως ήθελε να μετακομίσει στο Λονδίνο για σπουδές κι έτσι ο Μουσιάλα βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της Τσέλσι η οποία κέρδισε την μάχη για την υπογραφή του. Πήγε σχολείο στο Κόρπους Κρίστι, ήταν στην ομάδα σκάκι, έμαθε Χαπκίντο μια Κορεατική πολεμική τέχνη και έστειλε την σχολική ομάδα στον τελικό της Premier League την οποία κατέκτησε τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δύο ήταν πρώτος σκόρερ.
Τον Δεκέμβρη του 2018 έπαιζε ήδη στην Εθνική Αγγλίας Κ15 και είχε βάλει τρία γκολ σε 22 λεπτά απέναντι στην Ολλανδία τα οποία πανηγύριζε με το φιλαράκι του, τον Τζουντ Μπέλινγχαμ. Δέκα μήνες μετά πήρε κλήση για την Κ16 της Γερμανίας και πλέον δεν ήξερε τι να κάνει.
Και τότε ήρθε το Brexit… οι γονείς του αμέσως ήθελαν να μετακομίσουν στην Γερμανία. Η αγαπημένη του ομάδα η Μπάγερν ήθελε τον Κάλουμ Χάντσον Οντόι αλλά η Τσέλσι έλεγε όχι και ο σκάουτερ, Μάρκο Νέπε πρότεινε στον Χασάν Σαλιχάμιτζιτς να κάνει πρόταση για τον Μουσιάλα.
Η συμφωνία έκλεισε το καλοκαίρι του 2019. Αρχικά για την Κ17 αλλά μέσα σε έξι μήνες προωθήθηκε στην Κ19. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά την απόκτησή του η Μπάγερν τον έριξε στο γήπεδο αντί του Τόμας Μούλερ στο ματς της Μπουντεσλίγκα με την Φράιμπουργκ.
Ο Χάνζι Φλικ τον έκανε μόνιμο μέλος της πρώτης ομάδας και φέτος τον έκανε μόνιμο και στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας. Η ιστορία του εντυπωσιακή, τα γκολ του αμέτρητα, για την ηλικία του ώριμος και αυτό οφείλεται κυρίως στους Κλόζε και Ντεμιτσέλις τους οποίους είχε προπονητές στην Κ19.
Δεν θα ξεχάσει την Αγγλία ποτέ “Έχω μια καρδιά για την Γερμανία και μια για την Αγγλία. Και οι δύο χτυπάνε δυνατά. Στο τέλος θεώρησα ότι ταιριάζω καλύτερα στην Γερμανία, εκεί που γεννήθηκα. Η Αγγλία παραμένει το σπίτι μου.”
Ένα ξεχωριστό ταλέντο, ένας ξεχωριστός άνθρωπος και ένας παίκτης που οι Γερμανοί θα έχουν την ευτυχία να απολαμβάνουν με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας τους. Ο Μουσιάλα ήρθε και φέτος κάνει θραύση.