Ο Γιώργος Βαλαβάνης αναλύει την αντίπαλο της Εθνικής Ελλάδας στον προημιτελικό του Ολυμπιακού τουρνουά, την Τρίτη (6/8).

Χάλκινοι στα πάτρια εδάφη τους, πριν από δυο χρόνια στο Eurobasket 2022 που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο και παγκόσμιοι πρωταθλητές, πριν από έναν χρόνο, στις Φιλιππίνες, η Εθνική Γερμανίας που θα είναι η αντίπαλος της ελληνικής ομάδας, στον προημιτελικό, την Τρίτη (6/8), δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί η πρόοδος της, τα δυο τελευταία χρόνια με τον ίδιο «κορμό» ομάδας και τον Γκόρντον Χέμπερτ στον πάγκο της, είναι γεωμετρική…

Δεύτερον, γιατί η προσεχής αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας, ήταν και το ανυπέρβλητο εμπόδιο της στον προημιτελικό του Eurobasket 2022 και την ήττα αποκλεισμού (107-96) από τα ημιτελικά. Εκεί που οι Γερμανοί ηττήθηκαν από την Ισπανία (91-96)  και στον μικρό τελικό νίκησαν την Πολωνία (92-69) και κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο.

Έναν χρόνο αργότερα, οι Γερμανοί ήταν ασυγκράτητοι στο Παγκόσμιο κύπελλο 2023.  Νίκησαν στον ημιτελικό τις Ηνωμένες Πολιτείες (113-111), προκρίθηκαν στον τελικό, στον οποίο νίκησαν την Σερβία (83-77) και  Αήττητοι (8-0 συνολικά) και αξιακές εμφανίσεις τους, κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους, την κορυφή του κόσμου.

Η Εθνική Γερμανίας συμμετέχει για 8η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είχαν πρώτη παρουσία, το 1936, στο Βερολίνο. Στους Ολυμπιακούς του Τόκιο (2021), η Γερμανία είχε φτάσει στα προημιτελικά και ηττήθηκε από την Σλοβενία του Ντόντσιτς (94-70). Η καλύτερη θέση της Γερμανίας στα Ολυμπιακά τουρνουά, ήταν η 7η, στην Βαρκελώνη, το 1992. O στόχος των Γερμανών στο Παλέ ντε Μπερσί του Παρισιού, είναι το βάθρο των τριών μεταλλίων.

Ίδιος «κορμός» από 4 NBAers και 8… «Ευρωλιγκάτους»

Η ομοιογένεια- «μπετόν», η αμυντική προσήλωση που «αγγίζει» το «άριστα», η τελειοποίηση του tranzision παιχνιδιού και τα «υδραυλικά» τεχνάσματα του Ντένις Σρέντερ στην δημιουργία φάσεων, στην πιστή εφαρμογή των επιθετικών plays και στην ατομική παραγωγή του σκορ, είναι τα δυνατά ατού της γερμανικής «μηχανής» που δουλεύει σε υψηλές στροφές και «τρέχει» με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους περισσότερους αντιπάλους της. Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει με υψηλό σκορ, άνω των 80-90 πόντων, αλλά και σε χαμηλό σκορ, με έλεγχο του ρυθμού από την άμυνα της.

Tάϊς και Σρέντερ

Ο «κορμός» της Εθνικής Γερμανίας είναι ίδιος και απαράλλακτος σε τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση. Οι NBAer, Ντένις Σρέντερ των Μπρούκλιν Νετς (στατιστικά ΕΔΩ), ο Φράντς Βάγκνερ των Ορλάντο Μάτζικ (στατιστικά ΕΔΩ), ο αδελφός του Μόριτζ, με τον οποίο είναι και συμπαίκτες στο Ορλάντο (στατιστικά ΕΔΩ) και ο Ντάνιελ Τάις των Ορλάντο Πέλικανς (στατιστικά ΕΔΩ), πλαισιώνονται από μια πλειάδα πολύ γνώριμων και έμπειρων παικτών της Εuroleague (Γουάιλερ-Μπαμπ, Λο, Γκιφάι, Φότμαν, Μπόγκα, Όμπστ, Τίμαν, Ντα Σίλβα, χωρίς να είναι πρωτοκλασσάτοι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και να μην παίζουν σε ομάδες της πρώτης οκτάδας των play offs.

To γερμανικό σύνολο είναι αραγές. Με σαφείς ρόλους, κάθε παίκτης έχει τον χαρακτηρισμό του «γραναζιού» και προσφέρει στην ομαδική εμφάνιση. Η παρουσία του πρώην τεχνικού του Άρη και από την νέα σεζόν της Euroleague, στον πάγκο της Μπάγερν, Γκόρντον Χέρμπερτ, έχει καθοριστική συμβολή στην δημιουργία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των Γερμανών. Ο Καναδός-Φιλανδός ανέλαβε το 2021 πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έχει προαναγγείλει την αποχώρηση του από τον πάγκο της Γερμανίας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, γιατί θα εργασθεί στην Μπάγερν και η ομοσπονδία δεν του επέτρεψε την κατ’ αποκοπήν συνεργασία.

«Κλέβουν», τέλειοι στο transition και στα…δύσκολα ο Σρέντερ

Η Γερμανία έχει μέσο όρο επίθεσης τους 89 πόντους, με  ποσοστό ευστοχίας 61% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα, 87% στις βολές, μέσο όρο 26-8 ριμπάουντ, 19 ασίστ για 10 λάθη και υψηλότατο μ.ό. κλεψιμάτων (9)! Πολλά χέρια πάνω στην μπάλα του επιτεθέμενου αντιπάλου, καλές αποστάσεις στην άμυνα και ενώ δεν έχουν παίξει ούτε για ένα δευτερόλεπτο, άμυνα «ζώνης» στα τρία παιχνίδια του Β’ ομίλου. Απόδειξη της υψηλής αμυντικής αυτοπεποίθησης τους στο man-to-man…

Στον προημιτελικό του Eurobasket 2022, με αντίπαλο την Ελλάδα, η Εθνική Γερμανίας έδειξε τα δόντια της στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν καλύτερη και στις δυο πλευρές του γηπέδου και κυρίως στην επίθεση, ξεπέρασαν εύκολα τους 100 πόντους, γιατί και το ελληνικό αμυντικό σχέδιο δεν έχει δεύτερη ή και τρίτη εναλλακτική επιλογή… Απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, η Γερμανία αντιπαρέταξε τον Σρέντερ, ο οποίος και λόγω θέσης, έχοντας την μπάλα στα χέρια του και… αποφασίζοντας για τις επιθέσεις της ομάδας του, ήταν και παραμένει ο ηγέτης τους.

Το παιδί από το Μπράουνσβαϊκ που «ανακάλυψε» ο Φλεβαράκης

Το 2005 και στον τελικό του Eurobasket Ελλάδας-Γερμανίας, ο Σρέντερ ήταν 12 ετών. Όταν ο Νοβίτσκι κατάφερε μόνος του να οδηγήσει τη Γερμανία στον τελικό, ο γιός του Γερμανού πατέρα και της μητέρας από την Γκάμπια, δεν είχε φανταστεί ότι θα φτάσει στο σημείο να είναι συμπαίκτης με τον φόργουορντ των Ντάλας Μάβερικς και μάλιστα να είναι καλύτερος από αυτόν στην κοινή τους διοργάνωση.

Ο Σρέντερ στην αγκαλιά του Χέρμπερτ

Ο Σρέντερ…οφείλει να θυμάται σε όλη την καριέρα του, τον Έλληνα τεχνικό, Κώστα Φλεβαράκη που τον αξιολόγησε σωστά στην Μπράουνσβαϊκ και από την δεύτερη ομάδα στην οποία τον είχαν… «υποβιβάσει», τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα. Ήταν η αρχή της καριέρας του Σρέντερ που είχε τροχιά… «πυραύλου».

Είναι πρώτος στις ασίστ στο Ολυμπιακό τουρνουά, μέχρι τώρα, με μέσο όρο τις 9, ενώ είναι δεύτερος σκόρερ, πίσω από τον Φράντς Βάγκνερ.

Ο 31χρονος πλει μέικερ παίζει στο ΝΒΑ από το 2013, το ίδιο έτος που έγινε draft ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Σρέντερ δεν περιορίζεται από έναν παίκτη. Χρειάζεται αμυντικές εναλλαγές από δυο ή και τρείς παίκτες. Είναι βέβαιο ότι οι Ουόκαπ, Καλάθης, Καλαϊτζάκης και Λαρεντζάκης θα γίνουν οι… «σκιές» του Σρέντερ. Μια επιλογή είναι η over play άμυνα…