Μόνο μια φορά προηγήθηκαν οι "πράσινοι" με 20-22 στην αρχή του 2ου δεκαλέπτου και στην συνέχεια του αγώνα κατέρρευσαν.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την έβδομη ήττα του στην 15η αγωνιστική της Εuroleague, από την Εφές Αναντολού (93-67) στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε έναν ακόμα “κρίκο” στην αλυσίδα των κακών εμφανίσεων του. Η απουσία του επιθετικού ηγέτη του, Κέντρικ Ναν αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική δικαιολογία, αν και οι συμπαίκτες του, δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο του αγώνα, να παίξουν με αλληλεγγύη στην άμυνα και να βρούν επιθετικές λύσεις, ώστε να απόφευγαν την νέα βαριά ήττα που είναι και η δεύτερη συνεχόμενη, μετά το Βελιγράδι.

Είναι απολύτως άξιο περιέργειας, ειλικρινούς ανάλυσης και απαντήσεων από τον Εργκίν Άταμαν και τους παίκτες του, το γεγονός ότι οι ίδιες μονάδες και με ενισχυμένο το σύνολο, έστω και θεωρητικά από την διπλή τουρκική μεταγραφή των Οσμάν και Γιούρτσεβεν, ο πρωταθλητής Ευρώπης 2024, να έχει μετατραπεί στην ευκολότερη “λεία” κάθε αντιπάλου, κυρίως εκτός έδρας, στην φετινή Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται περισσότερο από ένα… “φύσημα” για να χάσει την επαφή με το σκορ, να παίζει…τυχαία και στις δυο πλευρές του γηπέδου και να μην έχει καμία παρέμβαση και επιδραστικότητα από τον πάγκο του.

Ίδιοι παίκτες, ίδιος προπονητής που έχουν κορυφαία ψυχολογία από τις περσινές επιτυχίες τους και όμως ύστερα από 3,5 μήνες στην φετινή σεζόν “πελαγοδρομούν”, σαν να “ξέχασαν” το μπάσκετ στο παρκέ και την καθοδήγηση από τον πάγκο; Σαν να δείχνουν ότι έχουν…επαναπαυτεί στις περσινές δάφνες δόξας; Σαν να είναι…κορεσμένοι από τα περσινά επιτεύγματα και δεν κάνουν καν προσπάθεια για να υπερασπιστούν το 8ο ευρωπαίκό “στέμμα” τους;

Δια της αφαιρετικής, το “μπορώ” είναι δεδομένο, πιστοποιημένο και κατοχυρωμένο από την περσινή πορεία των 12 νέων παικτών και του νέου προπονητή. Τα ερωτήματα για το οξύμωρο της φετινής εικόνας, συγκριτικά με την περσινή και την “πείνα” επιτυχίας που υπήρχε, είναι για το ατομικό και το ομαδικό “θέλω”. Γιατί, αλίμονο, αν οι πρωταθλητές Ευρώπης κορέστηκαν σε διάστημα ενός χρόνου και παρουσιάζονται…χαλαροί και “αιχμάλωτοι” των περισσοτέρων γηπεδούχων αντιπάλων τους…

Η νέα συντριβή του Παναθηναϊκού “ξύπνησε” εφιαλτικές μνήμες του αποκλεισμού του από την Φενέρ στα πλει οφ της διοργάνωσης, το 2017 και το post του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με το “πράσινο” λεωφορείο, παρέπεμψε την μνήμη στην επιστροφή εκείνης της αποστολής, οδικώς από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα…

Η Εφές ήταν καλύτερη και στις δυο πλευρές του γηπέδου για το πρώτο ημίχρονο, διατήρησε το προβάδισμα του σκορ (45-34), είχε την μεγαλύτερη διαφορά με 15 πόντους και με ποσοστά 69% στα δίποντα και 6/16 τρίποντα, εκμεταλλεύτηκαν την αμυντική αμέλεια των “πρασίνων” σε έναν ακόμα αγώνα, με αποτέλεσμα να νιώσουν…άνετα στην επίθεση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα 6 εύστοχα τρίποντα, δεν είχαν αμυντική αντίδραση και οι γηπεδούχοι εκτέλεσαν χωρίς πίεση. Ο Οτούρου μέσα στην ρακέτα, αξιοποίησε ασίστ των συμπαικτών του, ενώ στον αντίποδα, οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδα; 2024, είχαν 11 επιθετικά ριμπάουντ, αλλά πέτυχαν μόλις έναν πόντο από τις δεύτερες ευκαιρίες τους.

Ο Παναθηναϊκός είχε 40% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα, ενώ υπέπεσε σε διπλάσια λάθη (3-6). Δυο μικρής διάρκεια επιθετικά ξεσπάσματα του Παναθηναϊκού, δεν επέτρεψαν στην Εφές να είχε μεγαλύτερη διαφορά στο προβάδισμα της, ύστερα από τα 20 πρώτα λεπτά, αλλά η εικόνα της ελληνικής ομάδας, δεν ήταν και πάλι πειστική.

Η απουσία του Κέντρικ Ναν έγινε άκρως αισθητή στην επίθεση, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν είχε τους πόντους του από ατομικές ενέργειες και οι συμπαίκτες του δεν είχαν την απαιτούμενη ομαδικότητα για να σκοράρουν ύστερα από συνεργασίες και μέχρι το 30′, οι δέκα ασίστ απέναντι στην δυνατή άμυνα της Εφές, μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Η δημιουργία παιχνιδιού από τους “πράσινους” έμεινε στα αζήτητα. Η πτωτική απόδοση του Παναθηναϊκού, ήταν ραγδαία στην 3η περίοδο και με επιμέρους σκορ 23-12, οι γηπεδούχοι έκαναν… “σεργιάνι” στον…Βόσπορο, όταν στο ίδιο διάστημα, ο Παναθηναϊκός, δεν είχε αρχή και τέλος στις “ανορθογραφίες” των ίδιων παικτών που κατέκτησαν πέρυσι, δυο κορυφές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Η τέταρτη περίοδος εξελίχθηκε σε “μαρτύριο” του Παναθηναϊκού, καθώς έγινε…έρμαιο της Εφές που προηγήθηκε μέχρι και 26 πόντους

Δεκάλεπτα: 20-15, 45-34, 68-46, 93-67

Η στατιστική του αγώνα ΕΔΩ