«Τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια». Είναι σίγουρα κάτι που έχετε ακούσει, που έχει γραφτεί πολλές φορές και έχει μία δόση αλήθειας μέσα του. Όμως, όταν μιλάμε για μπάσκετ, μιλάμε για λεπτομέρειες, μιλάμε για ποσοστά, μιλάμε για αριθμούς. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό για το τρίτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν και πρώτο φετινό στην Euroleague με το δείγμα των επτά πρώτων αγωνιστικών στη διοργάνωση να είναι πλέον αρκετά δυνατό για να μπορέσουμε να ρίξουμε μία ματιά σε κάποια πιο εξειδικευμένα στατιστικά. Τα λεγόμενα Advanced Stats μας δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα οι δύο ελληνικές ομάδες θα ανέβουν στη κορυφή της κατάταξης. Μπορούν να μας ξεγελάσουν; Εννοείται αλλά μόνο επειδή το δείγμα είναι επτά αγώνες και όχι μεγαλύτερο.
Net Rating: Παναθηναϊκός για ρεκόρ, Ολυμπιακός στο κυνήγι του
Πέρσι η Ρεάλ Μαδρίτης με την εκκωφαντική Regular Season (27-7) τελείωσε την σεζόν με Net Rating +9.9. Πρόπερσι ο καλοκουρδισμένος Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα με +11.1. Τι κοινό έχουν οι δύο αυτές οι δύο ομάδες; Αρχικά ήταν οι καλύτερες ομάδες στην Euroleague, κατά δεύτερον δεν κατάκτησαν το τρόπαιο!
Net Rating είναι η διαφορά πόντων ανά 100 κατοχές και ο Παναθηναϊκός φιγουράρει στη πρώτη θέση της λίστας με +10.2 μετά από επτά αγώνες. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι αυτό το διψήφιο νούμερο, αρκεί να δείτε ότι η δεύτερη ομάδα σε αυτόν τον τομέα είναι ο Ολυμπιακός με +7.4! Μόλις δύο ακόμη ομάδες στη λίγκα έχουν πάνω από +5 Net Rating, ο λόγος για τις Εφές (+5.3) και Μπασκόνια (+5.2), με τις Μπάγερν (+2.5) και Ζάλγκιρις (+4.2) να βρίσκονται στη κορυφή της βαθμολογίας με 6-2 ρεκόρ αλλά να έχουν τόσο χαμηλό δείκτη για τον απλούστατο λόγο ότι κερδίζουν παιχνίδια που είναι κλειστά και κρίνονται στο τέλος.
Offensive Rating: Παναθηναϊκός για φίλημα
Ο βασικός λόγος που ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά στο Net Rating (βλέπε από πάνω) είναι η συνέπεια του στη μπροστά πλευρά του παρκέ. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν σκοράρει 121.7 πόντους ανά 100 κατοχές και αυτό την κατατάσσει 1η στη λίγκα στο Offensive Rating μαζί με την Αναντολού Εφές. Η Μπάγερν ακολουθεί (120.2) στη τρίτη θέση, με τον Ολυμπιακό να έρχεται 5ος, πίσω και από την Μπαρτσελόνα (117.6), με 116.7 πόντους ανά 100 κατοχές. Οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη προσπαθούν να ενσωματώσουν τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ τους και όπως είδαμε και στην «διαβολοβδομάδα» με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα το μεγάλο όπλο τους στο ξεκίνημα της σεζόν είναι η αμυντική συνοχή.
Defensive Rating: Η επίθεση νικά αγώνες, η άμυνα πρωταθλήματα
Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός γνωρίζουν ότι τα πάντα ξεκινούν από την πίσω πλευρά του παρκέ. Μία καλή άμυνα μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα σε καλάθι στην άλλη πλευρά. Ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να είναι ένας κατά κύριο λόγο επιθετικογενής προπονητής αλλά από πέρσι είδαμε τον Παναθηναϊκό όταν χρειάστηκε να «σφίγγει» τα λουριά στην άμυνα και να κερδίζει παιχνίδια έτσι.
Για τον Γιώργο Μπαρτζώκα τα πράγματα ήταν και είναι ξεκάθαρα: Όποιος δεν παίζει άμυνα, βγαίνει εκτός αγώνα. Ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 109.2 πόντους ανά 100 κατοχές και είναι τρίτος πίσω από την Μπασκόνια (105.5) και την απίθανη Ζάλγκιρις (105.7). Δύο θέσεις πιο κάτω από τον «αιώνιο» αντίπαλο του ο Παναθηναϊκός με 111.5 στον δείκτη αυτόν. Σίγουρα, ο Παναθηναϊκός θέλει απόψε να πάει το σκορ ψηλότερα και να μην «βραχυκυκλώσει» στην άμυνα του Ολυμπιακού.
Οι αυτοματισμοί των Πειραιωτών
Ο Ολυμπιακός μπορεί να ψάχνεται ακόμη επιθετικά αλλά αυτό που συμβαίνει με την κυκλοφορία της μπάλας είναι αξιομνημόνευτο. Με τους τραυματισμούς που είχε, με τη νέα ομάδα που δεν έχει ακόμη δεθεί αλλά ανά 100 κατοχές η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μοιράζει 73.5 ασίστ! Ασύλληπτο νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι η Μπαρτσελόνα που είναι 2η στη σχετική λίστα έχει μόλις 65.6.
Ο Παναθηναϊκός είναι χαμηλά σε αυτόν τον δείκτη, 15ος, με μόλις 56.1 ασίστ ανά 100 κατοχές αλλά αυτό είναι φυσιολογικό μιας και μιλάμε για μία ομάδα με περίσσιο ατομικό ταλέντο που της αρέσει να παίζει isolation (ένας – ένας) και έχει γκαρντ που εκτελούν πίσω από σκριν.
Αν δεν έχεις ταλέντο, παίζεις σαν την… Ζάλγκιρις
Είναι παράδειγμα προς μίμηση η Ζάλγκιρις. Μία ομάδα που δεν έχει το ταλέντο των περισσότερων ομάδων της Euroleague αλλά έχει κατορθώσει να ξεκινήσει την σεζόν με 6-2 ρεκόρ, κερδίζοντας μέχρι χθες το βράδυ όλα τα ντέρμπι. Πως το έχει καταφέρει όμως αφού στην επίθεση της δεν μπορεί καν να φτάσει τους 80 πόντους με συνέπεια;
Η εξήγηση είναι απλή και δεν είναι μόνο η άμυνα που σε μία πρώτη ανάγνωση φαντάζει ως η λύση. Όταν δεν έχεις ταλέντο, πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις τις κατοχές του αντιπάλου και να τον βγάλεις εκτός comfort zone. Πως το κάνεις; Κρατώντας την μπάλα στα χέρια σου για 20-24 δευτερόλεπτα σε κάθε επίθεση και «παγώνοντας» τον ρυθμό με οποιοδήποτε κόστος. Τακτική Τρινκιέρι που αντικατοπτρίζεται πλήρως στις μόλις 68.2 κατοχές που έχει η Ζάλγκιρις ανά ματς. Οι λιγότερες από κάθε άλλη ομάδα στην Euroleague, αλλά έξι νίκες είναι αυτές!