Το Βερολίνο φιλοξένησε για δεύτερη φορά το F4 του 2016, εφτά χρόνια, μετά την πρώτη. Χωρίς ελληνική ομάδα, με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να είναι στην γερμανική πρωτεύουσα, όπως και η Λοκομοτίβ Κούμπαν για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η Φενέρμπαχτσε έκανε την δεύτερη, συνεχόμενη απόπειρα διεκδίκησης του τίτλου.

Στους δυο από τέσσερις πάγκους, υπήρχε η ελληνική παρουσία των Ιτούδη (ΤΣΣΚΑ) και Μπαρτζώκα (Λοκομοτίβ), ενώ στα ρόστερ των ομάδων, το ελληνικό ενδιαφέρον υπήρχε στον Κώστα Σλούκα που έπαιζε με την φανέλα της Φενέρ και τον Γιάννη Μπουρούση με αυτή της Λαμποράλ.

Στα πλει οφ,η ομάδα της Βιτόρια δεν άφησε περιθώρια…αμφισβήτησης της στον Παναθηναϊκό. Πέτυχε τρείς νίκες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια και προκρίθηκε από την συντομότερη οδό στο φάιναλ φορ.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Φενέρμπαχτσε στα πλει οφ, με αντίπαλο την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2015, Ρεάλ. Δυο νίκες στην Κωνσταντινούπολη, μία στην Μαδρίτη και εγένετο το δεύτερο φάιναλ φορ των «κυανοκίτρινων. Στο Βεροίνο, ο «Ζότς» μέτρησε το 14ο φάιναλ φορ της καριέρας του σε σύνολο 17!!

Δυο Έλληνες στους πάγκους και δυο στο παρκέ

Η ΤΣΣΚΑ ήταν πιο…πεισμωμένη από ποτέ. Στην σεζόν 2015-16, ο Δημήτρης Ιτούδης διένυε τον δεύτερο χρόνο του στον πάγκο. Ο Ερυθρός Αστέρας «σκουπίστηκε» με τρείς νίκες (δυο στην Μόσχα και μια στο Βελιγράδι).

Το ρωσικό μπάσκετ είχε διπλή εκπροσώπηση για πρώτη στο F4. H Λοκομοτίβ Κούμπαν με προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα συμμετείχε για πρώτη φορά στο κορυφαίο ραντεβού ευρωπαϊκού τίτλου και στα πλει οφ. Είχε το πλεονέκτημα έδρας κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μετά την κατατάξη στο Τοπ-16 και η σειρά των αγώνων, είχε «τρελή» έκβαση. Η ρωσική ομάδα έκανε το 1-0, ηττήθηκε στον δεύτερο αγώνα στο Κράσνονταρ και στον τρίτο της Βαρκελώνης, αλλά νίκησε στο τέταρτο και επιστρέφοντας την σειρά στην έδρα της, πέτυχε την τρίτη νίκη στο πέμπτο αγώνα και ταξίδεψε ως πρωτάρα του φάιναλ φορ στο Βερολίνο.

Στον ημιτελικό του ρωσικού «εμφυλίου» και των δυο Ελλήνων προπονητών στους πάγκους, η ΤΣΣΚΑ έχοντας μάθει από τα «παθήματα» των ημιτελικών σε 3 προηγούμενα φάιναλ φορ, αντιμετώπισε με αυτοσυγκέντρωση και σοβαρότητα την συμπατριώτισσα της.

Νίκησε 88-81 και προκρίθηκε στον τελικό, στον οποίο η ραγδαίως εξελισσόμενη Φενέρμπαχτσε είχε πάρει θέση. Η τουρκική ομάδα στον δεύτερο συνεχόμενο ημιτελικό σε F4, επικράτησε (88-77) της βασκικής Λαμποράλ Κούτσα του Μάικ Τζέιμς και του προπονητή, Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Στον τελικό και ύστερα από 13 χρόνια καθημερινής συνεργασίας στον πάγκο του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Ιτούδης τέθηκαν αντίπαλοι. Ο «μαθητής» εναντίον του «δασκάλου». Και ήταν η πρώτη ευκαιρία του Έλληνα τεχνικού για να απεδείκνυε ότι όσα έμαθε δίπλα στον πρώτο, είχε την «μαεστρία» να τα χρησιμοποιήσει για να νικούσε η ΤΣΣΚΑ την Φενέρ. Όπερ και εγένετο. Στην παράταση ενός συναρπαστικού τελικού που τελείωσε με ισόπαλο σκορ (83-83). Από δυο βολές του Σλούκα στα 21’’ και το καλάθι του Κριάπα στο ένα δευτερόλεπτο, «σώζοντας» την ΤΣΣΚΑ και από άλλη απώλεια…τίτλου.

Στην παράταση οι οκτώ εύστοχες βολές του Ντε Κολό και ένα καλάθι του, έδωσαν τον τίτλο στην ΤΣΣΚΑ, ύστερα από 8 άγονα χρόνια συμμετοχών στα φάιναλ φορ.

Ο Ιτούδης έτρεξε προς τον μέντορα και κουμπάρο του, Ομπράντοβιτς, τον αγκάλιασε σφιχτά και τον ευχαρίστησε για όσα έμαθε δίπλα του, κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο του, ως πρώτος προπονητής. Δίπλα στον Ζοτς, είχε 5.

13/5/2016

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΦΕΝΕΡ-ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ 88-77

ΤΣΣΚΑ-ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ 88-81

15/5/2016

ΤΕΛΙΚΟΣ ΦΕΝΕΡ-ΤΣΣΚΑ 96-101

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ-ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ 85-75