Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, η πρώτη «μαραθώνια» φάση της Εuroleague 2022-23, θα ολοκληρωθεί, ύστερα από διάρκεια έξι μηνών, 306 αγώνων και 12.375 λεπτών, μαζί με τις πεντάλεπτες παρατάσεις σε 13 παιχνίδια. H συναρπαστικότερη και ανταγωνιστικότερη διοργάνωση της τελευταίας δεκαετίας στις 34 αγωνιστικές και στις 7 εβδομάδες των διπλών αγωνιστικών, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σε κάθε «στροφή» της.
Η απουσία των τριών αποκλεισμένων ρωσικών ομάδων, ειδικά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, «ξεχάστηκε» γρήγορα από την ενδυνάμωση των άλλων ομάδων, με τους Αμερικάνους και ξένους, εν γένει, παίκτες που συνέχισαν την καριέρα τους, εκτός Ρωσίας. Το γεγονός και μόνο ότι ο παρανομαστής νικών για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας, έφτασε τις 24 νίκες και αυτός της πρόκρισης στα πλει οφ, με μειονέκτημα έδρας, είχε απόσταση τεσσάρων νικών (20), «καθρεφτίζει» τις συνεχείς βαθμολογικές εναλλαγές που υπήρξαν σε κάθε αγωνιστική και ενώ θα χρειαστεί στην 34η και τελευταία, να κριθεί η 8η ομάδα που θα προκριθεί στα πλει οφ (Μπασκόνια ή Ζαλγκίρις). Σασπένς μέχρι να πέσει η αυλαία της πρώτης φάσης για να διαμορφωθούν τα 4 ζευγάρια των πλει οφ.
Στους 306 αγώνες, σημειώθηκαν 112 εκτός έδρας νίκες, συνολικά. Στο 1/3 των αγώνων, οι έδρες «αλώθηκαν» από τους φιλοξενούμενους. Ποσοστό 35%. Έγιναν «διπλά» ακόμα και σε έδρες-«κάστρα» που αυξήθηκαν κατά δυο, με την συμμετοχή της Παρτίζαν και της Βίρτους και την φανατισμένη ατμόσφαιρα σε Bελιγράδι και Μπολόνια. Ειδικά στην «φωλιά» του Ομπράντοβιτς.
Μόνο μια ομάδα κατάφερε να στηριχτεί στην δύναμη της έδρας της και να προκριθεί, παρά τις ήττες που γνώρισε μακριά απ’ αυτή. Η Μακάμπι πέτυχε τις περισσότερες νίκες (14) στο Τελ Αβίβ. Ηττήθηκε μόνο σε δυο παιχνίδια και ενώ πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της, ύστερα από 5 παιχνίδια και στην 13η αγωνιστική. Συνολικά, οι έδρες «έδωσαν» 194 νίκες.
Τρείς ομάδες επέστρεψαν στην βάση τους, με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες (10). Ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Αν, η Ρεάλ νικήσει στο Τελ Αβίβ, αύριο (13/4) θα γίνει αυτή με τις περισσότερες (11). Στον αντίποδα, Παναθηναϊκός και Μπάγερν είναι οι ομάδες που επέστρεψαν με την νίκη στην Αθήνα και στο Μόναχο, μόλις, τρείς φορές. «Εντός των τειχών», η Βιλερμπάν με 13 ήττες, είχε την χειρότερη επίδοση, με μια περισσότερη και από τις 12 που γνώρισε εκτός Γαλλίας.
Σε μια ακόμα Ευρωλίγκα, αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο κριτήριο για την επίτευξη της πρόκρισης και εν συνεχεία η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλει οφ, είναι η σταθερότητα. Υπερτερεί και της νικηφόρας πορείας στην τελική ευθεία της διοργάνωσης, όπως έκανε η Μπασκόνια, με 6 νίκες στα 8 τελευταία παιχνίδια, αλλά ακόμα δεν έχει προκριθεί. Η Παρτίζαν, ως «σταχτοπούτα» στην διοργάνωση, λόγω της δεκαετούς απουσίας της, ακολούθησε την πεπατημένη οδό του Ομπράντοβιτς, με το φορμάρισμα της ομάδας στην τελική ευθεία της διοργάνωσης, τους δυο τελευταίους μήνες και προκρίθηκε. Στον αντίποδα, η Φενέρμπαχτσε που οδήγησε την βαθμολογική κούρσα μέχρι την 14η αγωνιστική, προκρίθηκε με μειονέκτημα έδρας στα πλει οφ.
«Βράχος σταθερότητας ο Ολυμπιακός, «καρφωμένες» στην πρώτη τετράδα Ρεάλ και Μπαρτσελόνα
Ο Ολυμπιακός αποτέλεσε τον ορισμό της πιο σταθερής ομάδας. Μόνο μια φορά, γνώρισε δυο συνεχόμενες ήττες και εντός έδρας (Μονακό, Βαλένθια) «έτρεξε» σερί 7 νικών, έως ότου γνωρίσει ήττα στην έδρα της Βιλερμπάν που έκανε αρνητικό ρεκόρ νικών στο «Αστρομπάλ», με μόλις τρείς… Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν τις δυο εκ των τριών ηττών τους στο ΣΕΦ, από τον Ερυθρό Αστέρα και την Βαλένθια που έμειναν εκτός των πλει οφ. Ο Ολυμπιακός, όμως, νίκησε εντός και εκτός την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, ενώ αύριο (13/4) μπορεί κάλλιστα να «τριτώσει το καλό» κόντρα στις ισπανικές ομάδες, υποδεχόμενος την Μπασκόνια.
Ο Ολυμπιακός είχε οδηγό του την άμυνα σε αυτή την πορεία και ας νίκησε σε κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια, κυρίως από την επίθεση του και το υψηλό σκορ. Οι αριθμοί μιλούν για παθητικό πόντων με μέσο όρο 75,7 και ενώ στο ranking των εμφανίσεων, είναι πρώτος στον βαθμό αξιολόγησης με 102,6.
Ο Ολυμπιακός προσπέρασε στην βαθμολογία και το ισπανικό «δίπολο» Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, λόγω των 4 νικών του, ενώ Μαδριλένοι και Καταλανοί είχαν, επίσης, αξιόλογη σταθερότητα που τους έδωσε και το πλεονέκτημα έδρας, χωρίς να βγούν εκτός της πρώτης τετράδας σε κανένα χρονικό σημείο των έξι μηνών.
Ένα σκαλοπάτι ψηλότερα η Μονακό, δυναμική επιστροφή της Παρτίζαν
Η Μονακό έκανε το παραπάνω βήμα στην δεύτερη, μόλις, συμμετοχή. Πέρυσι έπαιξε με μειονέκτημα έδρας στα πλει οφ και κόντρα στον Ολυημπιακό. Στις 25 και 27 Απριλίου, θα αρχίσει από το Πριγκηπάτο την προσπάθεια να παίξει στο πρώτο φάιναλ φορ της ιστορίας της και θα έχει το πέμπτο παιχνίδι, αν χρειαστεί και πάλι στο «Medicine Gaston», που μοιάζει με τον «Τάφο του Ινδού». Πέτυχε 13 εντός έδρας νίκες, όσες και η Ρεάλ στην Μαδρίτη.
Ο Αταμάν… έχασε τα «κλειδιά» των αποδυτηρίων
Η πρόκριση της Παρτίζαν δεν ήταν αναμενόμενη και αποτέλεσε την έκπληξη στις 8 ομάδες που θα παίξουν στα πλει οφ και ενώ εκτός έμεινε η δις πρωταθλήτριας Ευρώπης, Εφές Αναντολού που «έκλεισε» τον «κύκλο» της, ύστερα από 3 χρόνια καταξίωσης. Ο ίδιος «κορμός» ομάδας με τους πρωταθλητές 2021 και 2022, ενισχυμένος με 3 μεταγραφές, απέτυχε παταγωδώς, γνωρίζοντας 11 ήττες μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Ο «αρχιτέκτονας» της τουρκικής ομάδας έχασε τον έλεγχο των αποδυτηρίων και την εμπιστοσύνη των σταρ της ομάδας…
Δαπανηροί αποκλεισμοί Αρμάνι και Παναθηναϊκού
Καμία πρόοδος για το ιταλικό μπάσκετ, παρά την αύξηση της εκπροσώπησης με την Βίρτους και ενώ η Αρμάνι που έπαιξε στα περσινά πλει οφ, δεν πρόλαβε με ντεμαράζ να προκριθεί. Το ίδιο συνέβη και με τον Ερυθρό Αστέρα που άρχισε με 1-6, ο Ιβάνοβιτς τον επανέφερε σε τροχιά πρόκρισης, ενισχύθηκε καθυστερημένα με τον Καμπάτσο και πάλι έμεινε εκτός «νυμφώνος». Όπως και οι δυο γερμανικές ομάδες, Μπάγερν και Άλμπα.
Ο Παναθηναϊκός πέτυχε 8 νίκες. Μια λιγότερη από την περσινή Ευρωλίγκα 2021-2022 που είχε 40 τοις εκατό, χαμηλότερο προϋπολογισμό. Απογοήτευση σε όλη την διάρκεια της σεζόν και στην οποία δεν κατάφερε να κερδίσει αυτοπεποίθηση, τουλάχιστον, σε δυο συνεχόμενα παιχνίδια…