Η πιο αμφίρροπη Euroleague των τελευταίων ετών μπαίνει στην τελική της ευθεία και ο Θάνος Σολούκος αναλύει τα δεδομένα για κάθε ομάδα αναφορικά με την 8άδα και... όχι μόνο. Part 1.

Τελική ευθεία στην κανονική διάρκεια της Euroleague με δέκα αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της. Η πρώτη και η τελευταία φετινή διακοπή της Euroleague, με τις ομάδες φυσικά να μην ξεκουράζονται ελέω εγχώριων Κυπέλλων. Μία διακοπή που είναι αδιαμφισβήτητα μία καλή ευκαιρία για εμάς, έτσι ώστε να ρίξουμε μία διεξοδική ματιά στην βαθμολογία και να δούμε τι συμβαίνει με την κάθε ομάδα της διοργάνωσης. Η ανάλυση θα γίνει σε δύο… δόσεις με το δεύτερο μέρος για το κάτω μισό της βαθμολογίας να δημοσιεύεται αύριο (15/02, 13:00).

1. Ολυμπιακός (17-7)

Παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ της Ευρώπης και μετρώντας έξι σερί νίκες στην Euroleague, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να… αυτοκτονήσει για να βρεθεί εκτός 8άδας. Μαθηματικά δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα, αλλά βάση της εικόνας του αλλά και του ευνοϊκού προγράμματος που ακολουθεί, μοιάζει πολύ δύσκολο να μην βρεθεί στα πλέι-οφ με πλεονέκτημα έδρας. Τα τρία πρώτα παιχνίδια μετά την επανέναρξη θα κρίνουν πολλά, καθώς οι Πειραιώτες θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας Βαλένθια (24/02) και Μιλάνο (03/03) και στο ΣΕΦ την Μπαρτσελόνα (07/03). Αν σε αυτή την τριάδα αγώνων το σύνολο του Μπαρτζώκα χαμογελάσει δύο φορές, θα πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στην κατάληψη των πρώτων θέσεων της βαθμολογίας. Οι ομάδες που Ολυμπιακός θα ήταν καλό να αποφύγει σε ενδεχόμενη σειρά πλέι-οφ, είναι αναμφίβολα η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές (11η αυτή τη στιγμή) και η Μονακό, που είναι η μοναδική ομάδα που τον έχει κερδίσει δις φέτος!

ΠΗΓΗ: In Time Sports

2. Ρεάλ (16-7)

Οι μαδριλένοι έχουν ένα λιγότερο παιχνίδι, καθώς δεν ταξίδεψαν στην Πόλη για το ματς με την Εφές, λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την γειτονική χώρα. Η σταθερότητα της ομάδας του Τσους Ματέο είναι αξιομνημόνευτη, με την «Βασίλισσα» να ξορκίζει και την κατάρα των φετινών χαμένων ντέρμπι με τις σπουδαίες νίκες σε βάρος των Μπαρτσελόνα και Μονακό το τελευταίο μήνα. Το πρόγραμμα από εδώ και πέρα δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο, με την ισπανική ομάδα να εμπνέει πάντως σιγουριά ότι δεν πρόκειται να χάσει το πλεονέκτημα έδρας.

3. Μπαρτσελόνα (16-8)

Εν αντιθέσει με την Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα δεν επιδικνύει καμία ιδιαίτερη σταθερότητα. Ούτε μέσα στα παιχνίδια αλλά ούτε και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Το σύνολο του Σάρας έχει αδιαμφισβήτητη ποιότητα και ταλέντο, μετράει τρεις σερί νίκες στην Euroleague αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει αποβάλλει από πάνω του την ταμπέλα του… looser. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν χτιστεί αποκλειστικά για να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης και από μόνη της η παρουσία στο Final-Four τα δύο τελευταία χρόνια, δεν σημαίνει τίποτα. Όπως δεν θα σημαίνει και φέτος. Η κούπα είναι το μοναδικό ζητούμενο και μόνο τότε θα θεωρηθεί το εγχερημα του Γιασικεβίτσιους επιτυχημένο. Οι σειρές πλέι-οφ τα τελευταία δύο χρόνια με Ζενίτ και Μπάγερν αντίστοιχα, που έφτασαν την Μπαρτσελόνα σε πέντε ματς, αποδεικνύουν ότι και φέτος οι Καταλανοί θα πρέπει να μοχθήσουν για να βρεθούν στο Κάουνας.

4. Μονακό (15-9)

Η «σταχτοπούτα» της περσινής σεζόν αποδεικνύει ότι αυτά που πέτυχε πέρσι στη παρθενική της σεζόν στην Euroleague, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Σάσα Ομπράντοβιτς έχει βρει τα… κουμπιά των παικτών του, οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι βελτίωσαν την ομάδα σχεδόν σε όλες τις θέσεις και ο φετινός στόχος δεν είναι απλά η παρουσία στην 8άδα αλλά το Final-Four. Το μπάσκετ που παίζουν οι μονεγάσκοι σε κερδίζει με τη μία και παρότι το πρόγραμμα στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές δεν είναι ιδιαίτερα καλό, θα παλέψουν μαζί με την Φενέρμπαχτσε για το πλεονέκτημα έδρας. Επειδή όμως η φετινή Euroleague είναι η πιο απρόβλεπτη των τελευταίων ετών, δεν θα μας κάνει εντύπωση να δούμε τη Μονακό να κάνει «κοιλιά» και να μένει ακόμη και εκτός πλέι-οφ. Τρεις νίκες δεν αποτελούν δα και «μαξιλαράκι» ασφαλείας…

5. Φενέρμπαχτσε (14-9)

Με παιχνίδι λιγότερο, λόγω της αναβολής του παιχνιδιού με το Μιλάνο, η Φενέρμπαχτσε που άρχισε την σεζόν με 9-1 ρεκόρ και έκτοτε έχει 5-8, παλεύει να μείνει στην τετράδα με νύχια και με δόντια. Μετά την απίθανη εκκίνηση, το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη έκανε αρκετά μεγάλη «κοιλιά» και ακόμη και την δεδομένη χρονική στιγμή, παρά την επιστροφή των Γουίλμπεκιν-Μότλεϊ στη δράση, δεν φαίνεται να έχει βρει τη χαμένη του φόρμα. Η τουρκική ομάδα έχει μετά τη διακοπή να ανέβει ένα μικρό… μαραθώνιο με εκτός έδρας παιχνίδια κόντρα σε Παρτίζαν, Μακάμπι, Βαλένθια, Ρεάλ, Μπασκόνια, Ερυθρό Αστέρα και εντός έδρας «μάχες» με Βίρτους Μπολόνια, Μπαρτσελόνα, Ζάλγκιρις, Εφές και Μιλάνο. Δηλαδή αντιμετωπίζει δέκα ομάδες που έχουν βαθμολογικό κίνητρο, με μοναδική εξαίρεση το Μιλάνο.

6-9. Παρτίζαν – Μπασκόνια – Βαλένθια – Ζάλγκιρις (13-11)

Τετραπλή ισοβαθμία στην 6η θέση της βαθμολογίας ανάμεσα σε Παρτίζαν, Μπασκόνια, Βαλένθια και Ζάλγκιρις με τις τρεις πρώτες να μπαίνουν στην 8άδα εφόσον η Regular Season ολοκληρωνότα σήμερα. Όμως με δέκα αγωνιστικές να απομένουν και ουσιαστικά άλλες τέσσερις ομάδες να καιροφυλακτούν από πίσω, μιλάμε για οκτώ ομάδες για τρεις θέσεις. Πάμε όμως να δούμε μία μία τις περιπτώσεις:

Η Παρτίζαν είναι, μετά τον Ολυμπιακό, η πιο «καυτή» ομάδα της διοργάνωσης με 9 νίκες στα τελευταία 11 ματς. Πολλοί βιάστηκαν να ξεγράψουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν είδαν τους Σέρβους να ξεκινούν την σεζόν με 4-9 ρεκόρ, όμως ο… άρχοντας των δαχτυλιδιών γύρισε τούμπα το καράβι και οι Σέρβοι αρμενίζουν προς την 8άδα με ούριο άνεμο. Στα αρνητικά για την Παρτίζαν το γεγονός ότι το πρόγραμμα της μετά την διακοπή είναι πολύ δύσκολο. Όμως αν καταφέρει να αρχίσει με 3 νίκες στα πρώτα 4 θα έχει χτίσει μία διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της (Φενέρμπαχτσε μέσα, Άλμπα μέσα, Βίρτους Μπολόνια έξω, Μιλάνο έξω).

Η Μπασκόνια, δεύτερη σε αυτή την τετραπλή ισοβαθμία, βρίσκεται σε αντίθετο μομέντουμ με την Παρτίζαν. Οι Βάσκοι αποτέλεσαν την ομάδα-έκπληξη του πρώτου γύρου και στο φινάλε του 2022 πάτησαν κορυφή στη διοργάνωση με 11-5 ρεκόρ. Έκτοτε έχουν ηττηθεί έξι φορές, με τελευταία αυτή από την Ζάλγκιρις, κερδίζοντας μόνο δύο παιχνίδια. Το μπάσκετ που παίζει το σύνολο του Πεναρόγια είναι κατά διαστήματα καταπληκτικό αλλά με τόσους παίκτες-«στοιχήματα», με την εμπειρία να απουσιάζει και με το πρόγραμμα στη συνέχεια της διοργάνωσης να είναι δύσκολο, η 8άδα μοιάζει με γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες. Όπως και να έχει θα παλέψει μέχρι τέλους για κάτι που στο ξεκίνημα της σεζόν έμοιαζε με… όνειρο, με τους απανταχού μπασκετόφιλους της γηραιάς ηπείρου να συμφωνούν ότι το ρόστερ της Μπασκόνια είναι ένα από τα χειρότερα της διοργάνωσης!

Και η τέταρτη ισπανική ομάδα της Euroleague είναι εντός 8άδας αυτή την στιγμή. Ο λόγος για την Βαλένθια, η οποία με το τρίποντο του Κρις Τζόουνς στο ΟΑΚΑ, πανηγύρισε την 13η νίκη της και έκανε ένα μεγάλο άλμα για τα πλέι-οφ. Οι «νυχτερίδες» είναι ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο, όντας μία από τις πιο αλλοπρόσαλλες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά αυτό που πρέπει κανείς να πιστώσει στους Ανδαλουσιάνους είναι ότι παίζουν το δικό τους μπάσκετ, ό,τι και αν συμβαίνει στην άλλη πλευρά του παρκέ, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος. Με αυτό το τρόπο θα ζήσει ή θα… πεθάνει. Η λογική δεν θα αλλάξει, με τον Μούμπρου να καταθέτει τα πρώτα του διαπιστευτήρια ως προπονητής και να τα πηγαίνει περίφημα στη διαχείριση του ρόστερ και των συνεχόμενων τραυματισμών που έχουν πλήξει αλύπητα την ισπανική ομάδα.

Η τέταρτη της ισοβαθμίας είναι η Ζάλγκιρις, η οποία κέρδισε την Παρασκευή την Μπασκόνια για να δημιουργήσει αυτή την ειδική συνθήκη στην 6η θέση. Όπως και η ομάδα που αντιμετώπισε στο τελευταίο της παιχνίδι, έτσι και η Ζάλγκιρις είναι μία από τις ομάδες που κάνουν το λεγόμενο overachieving φέτος, παίζοντας δηλαδή πάνω από τις δυνατότητες τους. Με το Final-Four να διεξάγεται στο Κάουνας το κίνητρο για τους Λιθουανούς είναι τεράστιο αλλά η 8άδα απέχει πολύ περισσότερο από ότι θα φανταζόταν οποιοσδήποτε στη λιθουανική πρωτεύουσα βλέποντας απλά την βαθμολογία. Οι τελευταίες δέκα αγωνιστικές περιλαμβάνουν εκτός έδρας ματς με Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Άλμπα, Φενέρμπαχτσε, Μπάγερν και εντός έδρας παιχνίδια κόντρα σε Βιλερμπάν, Ολυμπιακό, Μονακό, Βαλένθια και Μακάμπι. Βλέποντας το πρόγραμμα, οι τέσσερις νίκες θα ήταν ήδη υπέρβαση για τους συμπαθητικούς Λιθουανούς ενώ οι έξι που πιθανότατα χρειάζονται για να είναι εντός 8άδας, μοιάζουν με απατηλό όνειρο.

***Η συνέχεια με την ανάλυση για τις εννέα ομάδες του κάτω μισού της βαθμολογίας, την Τετάρτη (13:00). Stay tuned.