Η κίνηση των εφτά ομάδων-μετόχων της Euroleague που συναντήθηκαν «ιγκόγνιτο» στην Αθήνα, πριν από 10 ημέρες και προκάλεσε την έκτακτη γενική συνέλευση της διοργάνωσης, όπως την συγκάλεσε ο CEO, Τζόρντι Μπερτομέου για την Μ. Δευτέρα (26/4), θα είναι μείζονος σημασίας για την οικονομική λειτουργία και την διαχείριση εσόδων και εξόδων από την επόμενη περίοδο 2021-22.
Η επιστολή των «7» που στάλθηκε στην έδρα της Euroleague, την Βαρκελώνη, έχει τέσσερα καίρια ζητήματα-αιτήματα, στα οποία οι ιδιοκτήτες των ομάδων και οι εκτελεστικοί διευθυντές τους, είναι αποφασισμένοι, να μην… αποχωρήσουν από το «zoom» της διαδικτυακής διάσκεψης, αν δεν ακούσουν και διαβάσουν σε επίσημη ανακοίνωση, την αποδοχή τους από τον Μπερτομέου.
Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του novasports.gr από τρείς ομάδες, στην τηλεδιάσκεψη, θα ζητηθούν από τον Μπερτομέου:
–Οικονομικός έλεγχος της διοργάνωσης από εκπροσώπους τεσσάρων, τουλάχιστον, ομάδων μετόχων για το διάστημα των πέντε τελευταίων χρόνων, από την έναρξη των δεκαετών εγγυημένων συμβολαίων συμμετοχής.
–Παρουσίαση και ενημέρωση όλων των συμβολαίων και συμφωνιών της Euroleague που έχουν συναφθεί, μέχρι τώρα, με τους χορηγούς της διοργάνωσης.
—Η συγκρότηση μόνιμης και διαρκούς επιτροπής από εκπροσώπους-οικονομικούς διευθυντές των ομάδων-μετόχων που θα συμμετέχει σε κάθε απόφαση οικονομικής φύσης. Κυρίως για τον καταμερισμό των εσόδων, την εξομάλυνση των ανισομερειών που υπάρχουν και θα πρέπει να συνεδριάζει με τον Μπερτομέου, πριν από την έναρξη κάθε περιόδου και στα μέσα της για την επίβλεψη εκτέλεσης του προϋπολογισμού της διοργάνωσης. Η Ευρωλίγκα αποτελεί έναν συνεταιρισμό ιδιωτών και λειτουργεί με την δομή της ιδιωτικής εταιρίας, στην οποία οι μέτοχοι, χωρίς να έχουν διαφορετικά ποσοστά, αλλά ειδικά αυτοί που έχουν «brand names», θα απαιτήσουν συμμετοχή σε κάθε οικονομική κίνηση στο εγγύς μέλλον.
— Οι «7» θα ζητήσουν, ενόψει της επόμενης περιόδου, την κατάθεση προτάσεων από τον CEO, Τζόρντι Μπερτομέου για την κάλυψη των μεγάλων απωλειών που είχαν στην φετινή, ενώ και η υπό συγκρότηση επιτροπή, θα προετοιμάσει οικονομικές προτάσεις. Οι ομάδες που έχουν ενοχληθεί από το «άδειασμα» του Μπερτομέου, το περασμένο καλοκαίρι και μετά την οριστική διακοπή της διοργάνωσης λόγω της πανδημίας για την εντολή του CEO να πληρώσουν το 80% των συμβολαίων στους παίκτες κι όχι το 60% (ο Παναθηναϊκός ωρυόταν χωρίς καμία συμπαράσταση). H μεγαλύτερη δυνατή μείωση αυτής της ζημίας, μπορεί να γίνει σε ορίζοντα δυο ετών, όπως κρίνουν οικονομικά στελέχη των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους ευρωπαϊκής ομάδας που εξακολουθεί να είναι «υπέρμαχος» της διοργάνωσης, αλλά όπως μας είπε «we don’t trust him yet»… (δεν τον εμπιστευόμαστε πλέον)
Τα οικονομικά στοιχεία από την Μακάμπι και η κοινή «χασούρα» των «αιώνιων» του ελληνικού μπάσκετ
Ο «πυρήνας» των εφτά ομάδων, συγκροτείται από την Μακάμπι, η οποία προκάλεσε την συνάντηση της Αθήνας, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ.
Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ισραήλ που είχε συμμετάσχει στην Σουπρολίγκα της FIBA, πριν από 20 χρόνια, αλλά εκ τότε έχει αποτελέσει το πιο δυνατό «χαρτί» της Εuroleague, έχει συγκεντρώσει στοιχεία από την πλευρά των χορηγών της διοργάνωσης για τα έσοδα που αποδίδουν και έχει προχωρήσει σε συγκριτική έρευνα με την απόδοση τους στις ομάδες.
Στο παρελθόν, η Μακάμπι έχει παρακινήσει και άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους σε ιστορικές αποφάσεις της διοργάνωσης, με κορυφαία την μη επιστροφή των παραδοσιακών κλάμπ του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε διοργάνωση της FIBA, το 2016, με την πρόταση του μακαρίτη γ. γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν.
Η συνύπαρξη των εκπροσώπων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ίδιο τραπέζι διαλόγου, ενημέρωσης και συμπόρευσης προς την έκτακτη γενική συνέλευση, πέραν των , επιβεβαιώνει τον σχηματισμό ενότητας για την αποφυγή κι άλλων οικονομικών απωλειών από την διοργάνωση που συμμετέχουν αποκλειστικά ως εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ.
Η ΤΣΣΚΑ έχει αποτελέσει, επίσης, «κάστρο» στήριξης του Μπερτομέου, μετά την Μακάμπι, αλλά είναι δεδομένο ότι και οι 4 ομάδες της «ελίτ», έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στον CEO της διοργάνωσης και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν αν ακούσουν μόνο γενικόλογες απαντήσεις στα θέματα που θα θέσουν. Αν ο Μπερτομέου αρνηθεί την αποδοχή, τουλάχιστον, των τριών πρώτων θεμάτων, θα είναι αβέβαιη η συνέχεια της Εuroleague με την συγκεκριμένη δομή, ενώ και το σχέδιο της «κλειστής λίγκας» θα παραπεμφθεί στις…καλένδες.
Η στάση του Μπερτομέου
Πρόταση μομφής κατά του Μπερτομέου, δεν θα κατατεθεί. Τουλάχιστον στην διαδικτυακή, έκτακτη γενική συνέλευση. Αναλόγως από τις απαντήσεις που θα δώσει και την ανταπόκριση που θα υπάρξει από τις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια) θα κριθούν οι περαιτέρω κινήσεις των «7».
Ο Ισπανός δικηγόρος αναμένεται να υπεραμυνθεί των επιλογών του, είναι άγνωστο αν θα δεχτεί την οικονομική συνδιοίκηση ενώ είναι δεδομένο ότι θέλει να αποφύγει την μετωπική σύγκρουση, αντιλαμβανόμενος ότι έχει προσωπική φθορά και αμφισβήτηση από την μονοπρόσωπη διοικητική διαχείριση των 20 ετών.
Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 11 ομάδων-μετόχων, είτε θα αποτελέσει την αρχή οικονομικού σχεδιασμού της επόμενης ημέρας στην Euroleague, είτε θα αποτελέσει την αρχή μίας διαφορετικής και απρόβλεπτης… άλλης ημέρας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.