Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο υπηρεσιακός τεχνικός Ράφα Μπενίτεθ οδηγούσε την Τσέλσι στο δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τελικό της, αυτή τη φορά για το Γιουρόπα Λιγκ. Στα χείλη των οπαδών της προφερόταν, όμως, ξανά το όνομα του Ζοσέ Μουρίνιο!
Δύο βράδια νωρίτερα (Μεγάλη Τρίτη 30/4) ο Πορτογάλος τεχνικός έβλεπε, για ένα γκολ, τη Ρεάλ Μαδρίτης ν΄ αποκλείεται στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ξανά επί των ημερών του, και τη σύσσωμη ποδοσφαιρική κοινή γνώμη να περιμένει στη γωνία τον «Special One» ώστε ν΄ αναλύσει την πρώτη προπονητική αποτυχία της καριέρας του. Ποιά είναι η σύνδεση που μπορούν να έχουν μία επιτυχία και μία αποτυχία; Τη, σχεδόν, σίγουρη φυγή του Μουρίνιο από τη Μαδρίτη και την έναρξη μίας δεύτερης εποχής στο σύλλογο με τον οποίο συνέδεσε το όνομά του κι αναδόμησε, πλήρως, έχοντας ως «σύμμαχο» τα χρήματα που ξόδευε και ξοδεύει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Μετά από έναν χωρισμό υπάρχει η περίπτωση δημιουργικής επανασύνδεσης; Τα κλισέ περί «φαγητών ξαναζεσταμένων» θα δώσουν και θα πάρουν στην περίπτωση που από το καλοκαίρι του 2013 ο Πορτογάλος τεχνικός αναλάβει τα ηνία των «μπλε» του Λονδίνου. Σ΄ αυτό που ελάχιστοι θα σταθούν είναι για ποιον, τέλος πάντων, λόγο ο κόσμος της Τσέλσι θεωρεί τον Μουρίνιο ως τον πλέον κατάλληλο για να οδηγήσει την ομάδα του σε νέες επιτυχίες.
Πέρασαν περίπου έξι χρόνια από τότε που οι δρόμοι Τσέλσι και Μουρίνιο χώρισαν. Η συνέχεια αμφοτέρων γνωστή, με καλές και κακές στιγμές. Ο Πορτογάλος, στην 106 ετών ιστορία της Τσέλσι, αναλογικά με τα ματς που έκατσε στον πάγκο της έχει το υψηλότερο ποσοστό νικών. Μπορεί ο Γκους Χίντινγκ να πέτυχε και να διατηρεί το μεγαλύτερο (73% νίκες), αλλά μόλις σε 22 ματς. Με τον Ολλανδό η Τσέλσι πήρε ένα Κύπελλο Αγγλίας. Μπορεί ο Άβρααμ Γκραντ να έχει το ίδιο ποσοστό με τον νυν τεχνικό της Ρεάλ Μαδρίτης (67% νίκες), αλλά σε 54 αγώνες.
Ο Ζοσέ Μουρίνιο καθοδήγησε την Τσέλσι σε 185 αναμετρήσεις, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα Πρέμιερ Λιγκ, δύο Κύπελλα Αγγλίας και τρία Λιγκ Καπ. Ξεπερνώντας, αναλογικά, τους προαναφερθέντες όπως και τους πετυχημένους Κάρλο Αντσελότι (109 ματς, 61% νίκες, μία Πρέμιερσιπ, ένα Κύπελλο) και Ρομπέρτο Ντι Ματέο (42 ματς, 57% νίκες, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Κύπελλο Αγγλίας).
Ο κόσμος σπάνια κρατά στατιστικά στοιχεία κι ακόμη πιο σπάνια βγάζει συμπεράσματα, αγαπά ή μισεί παίκτες και προπονητές, απ΄ αυτά. Οι φίλαθλοι της Τσέλσι είδαν απλά την ομάδα τους επί Μουρίνιο να γίνεται κυρίαρχη, να βελτιώνει την ποιότητα του ποδοσφαίρου της και ν΄ αρχίζει, πλέον, να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης. Δεν απόλαυσαν το σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο (τις χρονιές που πήρε πρωτάθλημα η Τσέλσι δεν έβαζε κατά μέσο όρο επάνω από δύο γκολ ανά αγώνα), όμως εκτίμησαν το πειθαρχημένο σύνολο που πλήρωναν για να δουν, το οποίο κατάφερε να τα βάλει με σούπερ ανταγωνιστικά κλαμπ όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ και η Λίβερπουλ.
Ο Μουρίνιο αγαπήθηκε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» διότι «έχτισε» σχέση δυνατή με τον κόσμο της ομάδας, κάτι που μόνο ο Ντι Ματέο στη συνέχεια πλησίασε. Κι αυτό γιατί έλαβε μία διαλυμένη, σε όλα τα επίπεδα ομάδα, από τον Αντρέ Βίλας Μπόας και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που «έλεγαν» Μπαρτσελόνα κι έπειτα Μπάγερν! Η περιβόητη δήλωσή του «Η Τσέλσι είναι υποχρεωμένη να επιβιώνει κόντρα σε όλο τον κόσμο, απέναντι σε όλους και σε όλα» τον έβαλε για τα καλά στην καρδιά των οπαδών των «μπλε», οι οποίοι δεν δίστασαν μέχρι και πανό εναντίον του Αμπράμοβιτς να ορθώσουν στο γήπεδό τους, μετά την απόλυση του «Special One» το 2007.
Ύψωσαν ανάστημα σ΄ αυτόν που με τα χρήματά του αποτέλεσε αρωγό του Πορτογάλου στην αναδόμηση της Τσέλσι: «Ρόμαν, αυτή είναι η ομάδα μας. Όχι το παιχνίδι σου. Κράτησε τον Μουρίνιο για πάντα», έγραφε χαρακτηριστικά! Στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε αν ο εγωισμός του Ρώσου μεγιστάνα μπορεί ν΄ αποτελέσει τροχοπέδη στην επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στο «σπίτι» του. Ο κόσμος θέλει, ο ίδιος θέλει, το θέμα είναι να ευνοήσουν οι περιστάσεις και να υλοποιηθεί αυτό που φημολογείται στο Νησί: ότι ο Αμπράμοβιτς όσες διαφορές φιλοσοφίας κι αν είχε με τον Πορτογάλο είναι ο μόνος προπονητής, επί των ημερών του στην Τσέλσι, τον οποίο υπολόγισε ως ισότιμο συνομιλητή. Γεγονός εξαιρετικά σημαντικό!
*Ορισμένα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες, που αναφέρονται στο κείμενο, έχουν ως πηγή τους το άρθρο του Άγγλου δημοσιογράφου Τομ Σιν, στην ηλεκτρονική έκδοση της «Daily Mail» που δημοσιεύθηκε στις 3/5/2013.