Κάτι ήξερε ο Μέγας Κωνσταντίνος που ονόμασε την Πόλη νέα Ρώμη, με τον Ολυμπιακό να κάνει ότι και το 1997 και να κερδίζει το 2ο Πρωτάθλημα Ευρώπης του. Τα «μωρά» του Ίβκοβιτς επικράτησαν με 62-61 της ΤΣΣΚΑ με τον Πρίντεζη να βάζει το νικηφόρο καλάθι 1΄΄΄πριν τη λήξη.

Κάτι ήξερε ο Μέγας Κωνσταντίνος που ονόμασε την Πόλη νέα Ρώμη, με τον Ολυμπιακό να κάνει ότι και το 1997 και να κερδίζει το 2ο Πρωτάθλημα Ευρώπης του. Τα «μωρά» του Ίβκοβιτς μετατράπηκαν σε…λιοντάρια και επικράτησαν με 62-61 της ΤΣΣΚΑ στο «Σινάν Ερντέμ», με τον Γιώργο Πρίντεζη να βάζει το νικηφόρο καλάθι 1΄΄΄πριν τη λήξη. Το γήπεδο πήρε… φωτιά από τους πανηγυρισμούς  των 4.000 φιλάθλων τους, μαζί με τος εκπληκτικούς παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, τον Σπανούλη, τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη, τον Μάντζαρη, τον Σλούκα, κυρίως του Έλληνες, αλλά και τους υπόλοιπους να δείχνουν στην «αρκούδα» των τόσων σταρ τι θα πει «ελληνική ψυχή».
 
Έκλεισαν τους διαδρόμους οι Ρώσοι
 
Τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Κέσελ, Άντιτς και Ντόρσεϊ παρέταξε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς απέναντι στους Τεόντοσιτς, Κριάπα, Κιριλένκο, Σισκάουσκας και Κρστιτς του Γιόνας Καζλάουσκας. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ανέλαβε τον Σισκάουσκας, με miss match στο συγκεκριμένο δίδυμο στην άμυνα, αλλά με πλεονέκτημα του Σπανούλη στην επίθεση. Παρόλα αυτά, ο «Σίσκα» έκανε το 2-2, το οποίο παρέμεινε μέχρι και το 3ο λεπτό. Το ματς είχε γρήγορο ρυθμό μεν, και αστοχία δε, αλλά καλές άμυνες παό πλευράς «ερυθρολεύκων», με τον Κέσελ να βοηθά στο μαρκάρισμα του Κιριλένκο και τους ψηλούς του να έχουν κλείσει τον Κρστιτς. Ο αρχηγός έκανε το 2-6 (3΄:40΄΄) και μετά από δύο λάθη του Κριάπα -που πιεζόταν από τον Άντιτς- βήματα του Κρστιτς και λάθος του Μάντζαρη τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το 5΄. Παρότι ο Μάντζαρης τα πήγαινε πολύ καλά απέναντι στον Τεόντοσιτς, ο Σισκάουσκας συνέχιζε να σκοράρει (4-5, 6΄). Ο Ίβκοβιτς έριξε στο παρκέ τον Παπανικολάου αντί του Κέσελ, για να αναλάβει τον «ΑΚ-47», ο οποίος έκανε το 6-5, με τον φόργουορντ των Πειραιωτών να «απαντά» (6-7, 7΄). Οι δύο ομάδες ήταν νευρικές, ο Ντόρσεϊ φορτώθηκε νωρίς με 2 φάουλ και αντικαταστάθηκε από τον Χάινς, και τα λάθη ήταν πολλά εκατέρωθεν (5 ΤΣΣΚΑ, 4 Ολυμπιακός). Οι Ρώσοι υπερείχαν σε όλους τους τομείς πλην των ριμπάουντ, καθότι με την άμυνα τους δεν άφηναν τον Ολυμπιακό να πλησιάσει στο καλάθι της. Ήρθε η ώρα των Πρίντεζη – Σλούκα και Σβεντ – Καούν. Στόχος του «Ντούντα» ήταν να γίνει πιο επιθετική η ομάδα του (9-7, 8΄) και να μπει ο Πρίντεζης στην αντίπαλη ρακέτα και να φθείρει τους αντίπαλους ψηλούς. Οι «ερυθρόλευκοι» εμφάνισαν νευρικότητα και άφησαν επιθετικά ριμπάουντ στους Ρώσους, ενώ στο ματς πέρασε και ο Λο. Το αποτέλεσμα της κακής εικόνας τους ήταν το 10-7  του δεκαλέπτου, με τις δύο ομάδες να μετρούν 13 λάθη, μηδέν ασίστ (!), 4/13 δίποντα και 1/7 τρίποντα! 

Ο γρήγορος Χάινς είχε αναλάβει τις επιθέσεις απέναντι στους δυσκίνητους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ, αλλά έκανε αρκετά λάθη, ιδίως στην άμυνα. Ο Καζλάουσκας έβγαλε εκτός Βοροντσέβιτς και Βορόνοβ και επανέφερε Σβεντ και Καούν και πέρασε στο παρκέ και τον Γκόρντον. Το θέαμα εξακολουθούσε να είναι κακό, την ώρα που οι Ρώσοι έκαναν αυτό που δεν κατάφερναν οι «ερυθρόλευκοι». Έφθειραν τους ψηλούς του, με τον Χάινς να κάνει το 3ο φάουλ του -ο Ντόρσεϊ είχε ήδη 2- και ο Άντιτς πήρε τη θέση του. το πρώτο καλάθι μπήκε στο 12΄ (12-7) από τον Κιριλένκο. σ το ματς επέστρεψε ο Σπανούλης για να βοηθήσει και επιθετικά, όπου η ομάδα του είχε να σκοράρει από το 7ο λεπτό. Το σερί που μετρούσε η αντίπαλος του ήταν 8-0 μέχρι το 13΄ (14-7), το οποίο «έσπασε» ο Παπανικολάου με 2 βολές (14-9). Ο αρχηγός «απάντησε» σε Καούν – Κρστιτς εισβάλλοντας στη ρακέτα (16-11, 14΄) και αιφνιδιάζοντας τους και το ίδιο έκανε και ο Παπανικολάου μετά από πάσα του, καρφώνοντας για το 19-13. Ο Τεόντοσιτς όμως, με τρία συνεχόμενα τρίποντα «απαντούσε» και για πρώτη φορά η διαφορά πήγε στους 12 πόντους (25-13, 15΄) και ο ίδιος στους 11. Λο και Άντιτς βγήκαν και μαζί με τον Μάντζαρη ο Ίβκοβιτς έπαιξε νωρίς το χαρτί του Παπαδόπουλου για να πάει το παιχνίδι στο λόου ποστ. Ο «Kill Bill» άρχισε να δημιουργεί… ρήγματα στην άμυνα της ΤΣΣΚΑ (25-14, 16΄) και ο «Σίσκα», με τα δύο φάουλ, επέστρεψε για να τον αναλάβει και να αίξει πικ εν ρολ με τον Καούν.

Ο Παπανικολάου «ξαναχτύπησε», αλλά και ο Κιριλένκο και ο Σπανούλης (29-19, 17΄), την ώρα που ο Σισκάουσκας βοηθούσε και στην επίθεση. Τα λάθη ήταν 10-12 αντίστοιχα και ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε εύκολα καλάθια, καθώς ο «Λάζος» δε μπορούσε να τραβήξει την αντίπαλη άμυνα πάνω του και να ανοίξει διαδρόμους στους συμπαίκτες του. Ο Έλληνας σέντερ ήταν εκτός ρυθμού (λογικό μέχρι ενός σημείου) καιο Παπανικολάου, αλλά κυρίως ο Σπανούλης αναλάμβαναν τις περισσότερες προσπάθειες, με τον τελευταίο να χρεώνεται με 2ο φάουλ και το σκορ στο 34-20 και το ημίχρονο βρήκε την ΤΣΣΚΑ για πρώτη φορά στο +14.

Ο Ολυμπιακός έψαχνε να βρει λύσεις στην επίθεση, καθώς ήταν πιο καλός αμυντικά, έπρεπε να προσέξει όμως τα σουτ των Κιριλένκο, «Σίσκα», αλλά και του Τεόντοσιτς. Δε σκόπευε να καταθέσει εύκολα τα όπλα όμως και μπήκε με Παπανικολάου και Άντιτς να σκοράρουν πέντε πόντους (38-25). Ο Μίλος… ξαναχτύπησε όμως με το τέταρτο τρίποντο του (41-25, 22΄). Ο Άντιτς είχε αρχίσει να βρίσκει τρόπους να να γίνεται απειλητικός και να κερδίζει φάουλ και ο Σπανούλης σκόραρε και από τα 6.75 (44-31, 24΄). Κριάπα και Κιριλένκο έκαναν το ίδιο όμως, βρίσκοντας ελεύθερα σουτ και η ψαλίδα άνοιγε πάλι (47-31, 25΄). Το βάρος στην επίθεση παρέμενε στους γνωστούς δύο, με τον Άντιτς να βοηθά κι αυτός (47-34, 26΄), αλλά ο Ολυμπιακός δεν είχε πάρει ούτε έναν πόντο από κανέναν άλλο από τους οκτώ που είχαν χρησιμοποιηθεί. Την ίδια ώρα, ο Ντόρσεϊ χρεώθηκε και με 3ο φάουλ -και μάλιστα επιθετικό- εκεί που προσπαθούσε η ομάδα του να μειώσει κι άλλο, καθώς οι Μοσχοβίτες είχαν χάσει τη συγκέντρωση τους.μετά το τάιμ άουτ του Καζλάουσκας όμως, επέστρεψαν με ένα 6-0 σε ένα λεπτό, με τη διαφορά να πηγαίνει στους 19 πόντους (53-34, 27΄). Ο Σλούκας έτρεχε και μαζί με τον Πρίντεζη έγιναν οι πρώτοι εκ των υπόλοιπων παικτών που σκόραραν (53-37, 29΄), χωρίς να βελτιώνουν τα ποσοστά της ομάδας στις βολές (11/20  55%, έναντι 7/11 της ΤΣΣΚΑ). Ο Μάντζαρης ακολούθησε με τρίποντο και με το 53-40 έληξε το τρίτο δεκάλεπτο.  

Με την άμυνα ων παικτών του Ίβκοβιτς να έχει «δυναμώσει» και τους Σλούκα και Πρίντεζη να συνεχίζουν το σερί και να φτάνουν στο 12-0 (από 53-34 στο 53-45 στο 31΄:30΄΄). Κι όλα αυτά με τους Σπανούλη και Παπανικολάου να είναι στον πάγκο και να ξεκουράζονται. Τη σκυτάλη είχαν πάρει οι Μάντζαρης, Σλούκας και μετά ο Κέσελ που με νέο τρίποντο έκανε το 53-48 (32΄:30΄΄). Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι έδειχναν να τα έχουν χάσει και έκαναν λάθη, λόγω της νευρικότητας τους, ενώ ήταν και άστοχοι, πηγαίνοντας σε βιαστικές επιθέσεις. Είχαν να πετύχουν πόντο από το 27ο λεπτό του ματς και δεν το είχαν καταφέρει ακόμη. Οι 4.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν κάνει το «Σινάν Ερντέμ»… ΣΕΦ με τις φωνές τους και έδιναν παλμό στους παίκτες με τη σειρά τους. Ο Τεόντοσιτς έφτασε τα 3 φάουλ (33΄) και δεν έβαζε και τα τρίποντα. Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη, έδειχναν να παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους και έκαναν δύο κακές επιθέσεις, με αποτέλεσμα να σκοράρει ο Σισκάουσκας (55-48, 34΄) και να χάνει νέο τρίποντο με τον Κέσελ. Ο «V-Span» και ο Παπανικολάου πήραν τις θέσεις Μάντζαρη και Κέσελ αντίστοιχα, ο Χάινς έχασε νέα επίθεση (35΄). Ο Μάντζαρης επέστρεψε αντί του Σλούκα και ο Χάινς έκανε πολλά απέναντι στους ψηλούς της ρωσικής ομάδας. Με δύο βολές του Πρίντεζη έγινε το 55-50 και τα βήματα του Τεόντοσιτς (4΄:13΄΄) έδωσαν νέα επίθεση στον Ολυμπιακό, με τον εκπληκτικό Πρίντεζη να πετυχαίνει γκολ-φάουλ (55-52, 36΄) και να πετά εκτός τον Κριάπα με 5 φάουλ.

Παρά τα βήματα του Κρστιτς, ο Σέρβος πήρε φάουλ από τον Παπανικολάου και έκανε το 57-52 (3΄:46΄΄) και ο Κιριλένκο έδωσε νέα «ανάσα» στην ομάδα του. Ο Παπανικολάου… ξαναχτύπησε και με τρίποντο έκανε το 59-55 (37΄) και ο Ολυμπιακός πήρε και νέα κατοχή της μπάλας, αλλά ο Κιριλένκο με βολές έκανε το 60-55 (38΄). Ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο και ο Παπανικολάου πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε φάουλ (60-56, 1΄:36΄΄), αλλά έχασεμια βολή. Ο Μάντζαρης έκλεψε τη πάλα και ο Πρίντεζης σκόραρε με λέι απ (60-58, 1΄:07΄΄), ο Τεόντοσιτς ασττόχησε, ο Πρίντεζης έκανε λάθος και έχασε τη μπάλα (49΄΄), ο Χάινς έκανε φάουλ (19΄΄) και έστειλε τον Τεόντοσιτς στη γραμμή, για να κάνει το 61-58 και εκεί που ο Ολυμπιακός πήγαινε για τρίποντο, ο Παπανικολάου κέρδισε φάουλ (10΄΄) και ευστοχώντας και στις δύο έκανε το 61-60. Ο Σπανούλης έκανε φάουλ στον Σισκάουσκας στα 9,7΄΄, με τον «Σίσκα» να χάνει τις δύο και ο εκπληκτικός Πρίντεζης να χτυπά ξανά και με λέι απ να γράφει το τελικό 61-62 που χάρισε το Πρωτάθλημα Ευρώπ[ης στον Ολυμπιακό.  
 
Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.   

ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Kρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Κριάπα 3 91), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

Διαιτητές: Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Χοσέ Μαρτίν (Ισπανία), Τόλγκα Σαχίν (Τουρκία).

*Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο αντίστοιχος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν βραβεύθηκαν πριν την έναρξη του τελικού.