Ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά τελικά η…. τύχη δεν ευνόησε τον Παναθηναϊκό. Η ΤΣΣΚΑ επικράτησε στον ημιτελικό- «θρίλερ» με 66-64 και πήρε την πρόκριση για τον Μεγάλο τελικό του Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, στέλνοντας τον Πρωταθλητή Ευρώπης στον Μικρό.
Οι «πράσινοι» αν και είχαν έναν εκπληκτικό Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (19π.) και κατάφεραν με την πολύ καλή άμυνα τους να κρατήσουν τους Ρώσους σε χαμηλά επίπεδα στο σκορ, η «αρμάδα» του Ανρέι Κιριλένκο πήρε κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ και… φάουλ – σφυρίγματα. Με τους Σβεντ και Τεόντοσιτς να βοηθούν, την ώρα που οι «πράσσινοι» είχαν αποδεκατιστεί από τα φάουλ (με 4 έπαιζαν οι Διαμαντίδης, Μπατίστ, Βουγιούκας και «Σάρας») και με τον Τσαρτσαρή να τραυματίζεται και να τίθεται εκτός μάχης, οι Ρώσοι έφτασαν στην επικράτηση. Το «τριφύλλι» πάντως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του δύτερου ημιτελικού Ολυμπιακού-Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό (18:00) στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης.
Εκπληκτικό ξεκίνημα
Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Σάτο, Καϊμακόγλου και Μάριτς οι πέντε που ξεκίνησαν το ματς από πλευράς «τριφυλλιού», ενώ οι Ρώσοι παρατάχθηκαν με τους Τεόντοσιτς, Σισκάουσκας, Κιριλένκο, Κριάπα και Κρστιτς. Ο Σάτο ανέλαβε τον Κιριλένκο και ο Γιασικεβίτσιους τον «Σίσκα», παρά το miss match. Ο Μάριτς ήταν εκείνος που έκανε το 1-6 (2΄:30΄΄), με πάσες από τον Διαμαντίδη, τον οποίο είχε αναλάβει ο Σισκάουσκας και ο Τεόντοσιτς πήγαινε στον «Σάρας». Η μπάλα από πλευράς Παναθηναϊκού πήγαινε μέσα στη ρακέτα, όπου πλέον δέσποζε ο Μπατίστ, που πήρε τη θέση του Σερβοαυστραλού. Το πικ εν ρολ λειτουργούσε άψογα, με τον Μάικ να παίρνει καλές θέσεις και να κάνει το 2-11 (3΄:40΄΄). Οι «πράσινοι» ήταν διαβασμένοι και ο Σάτο άρχισε να ανοίγει την αντίπαλη άμυνα (4-14) και ο Διαμαντίδης υπερθεμάτισε, ενώ ο «Σάρας» ευστόχησε κι αυτός από τα 6.75 (7-19), μετά από ασίστ του αρχηγού. Παρά το τρίποντο του Κριάπα νωρίτερα, ο Καζλάουσκας έβλεπε ότι η ομάδα του αντιμετώπιζε προβλήματα και πήρε τάιμ άουτ, περνόντας μέσα Καούν και Βοροντσέβιτς, για καλύτερη άμυνα και σουτ. Μετά ήρθε και η σειρά του Σβεντ, ενώ ο Τεόντοσιτς μείωσε με βολές (9-19, 6΄:40΄΄). Οι Ρώσοι είχαν 1/8 τρίποντα και στόχησε σε τέταρτη σερί επίθεση, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Γιασικεβίτσιους να αυξήσει τη διαφορά (11-25, 8΄). Ο Σβεντ έτρεχε και προσπαθούσε να οδηγήσει στον ίδιο ρυθμό την ομάδα του, ενώ στο ματς ήταν πια και ο Λόγκαν με τον Περπέρογλου, ενώ μπήκαν και ο Βουγιούκας με τον Τσαρτσαρή. Η κυριαρχία των Πρωταθλητών στη ρακέτα συνεχιζόταν, ακόμη και με τον Διαμαντίδη να εισβάλλει σε αυτή (13-27). Οι αλλαγές ήταν συνεχείς και με πιο κοντό σχήμα πια, ο Λόγκαν σε 4΄΄ έγραψε το 15-29 του πρώτου δεκαλέπτου.
Ο Καζλάουσκας ήταν έξω φρενών με την κακή άμυνα της ομάδας του, η οποία είχε δεχθεί ήδη 29 πόντους σε 10΄ και προσπαθούσε να τη συμμαζέψει. Καλάθης, Λόγκαν, Περπέρογλου, Τσαρτσαρής και Βουγιούκας μπήκαν για τον Παναθηναϊκό και απ’ την άλλη οι Γκόρντον, Σβεντ, Σισκάουσκας, Κριάπα και Κρστιτς. Ο τελευταίος έκανε το 17-29 με βολές και ο Μάριτς μπήκε αντί του Βουγιούκα, που έφτασε τα 3 φάουλ. Ο Γκόρντον βοηθούσε και στην άμυνα, αλλά η ΤΣΣΚΑ ακόμη δεν έπαιζε με τον Κρστιτς στο λόου ποστ. Απ΄την άλλη, οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν επιθετικά προβλήματα χωρίς τους Διαμαντίδη – Γιασικεβίτσιους, την ώρα που ο Κρστιτς είχε αρχίσει να μοιράζει τάπες, και έχαναν επιθέσεις. Ο Καλάθης ευστόχησε σε τρίποντο (19-32, 13΄). Οι Τεόντοσιτς, Κιριλένκο και Κριάπα είχαν επιστρέψει στο παρκέ, διότι οι κοντοί δεν έκαναν τόσο καλή δουλειά στην επίθεση. Ο Ομπράντοβιτς συνέχιζε να δίνει μεγάλο βάρος στην άμυνα και ξεκούραζε κάποιους επιθετικούς του, ενώ ο Μάριτς συνέχιζε να δίνει λύσεις σε άμυνα και επίθεση και πήγε στον πάγκο να πάρει «ανάσες». Ο Μπατίστ επέστρεψε, όπως και οι Διαμαντίδης, «Σάρας». Οι αλλαγές ήταν συνεχείς, το παιχνίδι είχε πάρει πιο γρήγορο ρυθμό και τα λάθη γίνονταν πιο εύκολα. Ο Κιριλένκο πήγε την ομάδα του στο -10 (22-32, 15΄:30΄΄), με το επιμέρους σκορ να είναι 7-3. Ο «Ζοτς» παρατήρησε τα αμυντικά, αλλά κυρίως τα επιθετικά προβλήματα (6 λάθη έναντι 3 της ΤΣΣΚΑ) και χαμήλωσε το σχήμα. Με τρία γκαρντ για καλύτερο χειρισμό της μπάλας και τον Καϊμακόγλου στο «4» και τον Μπατίστ ως σέντερ, αλλά ο Σάτο ξαναμπήκε στο παρκέ για να αναλάβει τον Κιριλένκο. Οι Μοσχοβίτες με 11-2 μείωσαν σε 37-32 (17΄) με Λαβρίνοβιτς, Σβεντ και Τεόντοσιτς.
Οι «πράσινοι» επέμεναν στα τρίποντα, αλλά δεν ήταν εύστοχοι. Η επιστροφή της ΤΣΣΚΑ ήταν γεγονός καθώς είχε ανασυγκροτηθεί, παρά την κυριαρχία των φιλάθων του Παναθηναίκού στις εξέδρες. Οι Ρώσοι είχαν κλείσει τους διαδρόμους στους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έδειχναν άτολμοι και κουρασμένοι και το γεγονός ότι είχαν πετύχει μόλις 3 πόντους σε 8΄ έλεγε πολλά. Την ίδια ώρα ο Κιριλένκο έκανε το 29-32, ενώ και ο Διαμαντίδης ήταν πια άστοχος. Το καλό ήταν το 2ο φάουλ του Τεόντοσιτς , αλλά ο «ΑΚ-47» έφερε το ματς στα ίσα. Στο 1΄:17΄΄ έγραψε το 32-32 (17-3 επιμέρους σκορ, 13-0 σερί). Οι «πράσινοι» δεν πήγαιναν πια τη μπάλα μέσα στη ρακέτα. Μετά από 6΄ ο Μπατίστ έσπασε το σερί της αντιπάλου (32-34, 19΄). Το ημίχρονο έληξε με 32-34 και ο Ομπράντοβιτς ήταν διόλου ήρεμος.
Μεγάλη επιστροφή από Ρώσους
Στα αποδυτήρια ο Σέρβος κόουτς εστίασε κυρίως για στην κακή κυκλοφορία της μπάλας και στις βιαστικές επιθέσεις της ομάδας του. Παράλληλα, και στις άμυνες πάνω στον Κιριλένκο που δε βγήκαν και ο Ρώσος σταρ οδήγησε την ομάδα του στο come back, με τη βοήθεια και του Σβεντ. Με τον Γιασικεβίτσιους να μπαίνει… φορτσάτος ο Παναθηναϊκός διατήρησε το προβάδισμα (36-39, 22΄). Ο Σισκάουσκας πήγε πάλι το ματς στον πόντο (38-39, 13΄), αλλά οι «πράσινοι» πήραν το 3ο φάουλ του Κρστιτς. Με τρίποντο του Κιριλένκο η ΤΣΚΚΑ πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα (41-39, 24΄), αλλά ο Καϊμακόγλου «απάντησε» γρήγορα (41-42). Ο Ρώσος φόργουορντ ήταν ασταμάτητος όμως (43-42), ενώ ο Βουγιούκας χρεώθηκε με 3ο φάουλ στο 25΄ (44-42). Ο Καϊμακόγλου πήρε το 2ο φάουλ του Κριάπα και ισοφάρισε (44-44). Η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν τόσο σφιχτή πια και γενικότερα η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν αυτή του πρώτου ημιχρόνου. Ο αρχηγός όμως ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο του στο 26΄ (1/6) και έκανε το 46-47 και ο δυναμικός Καϊμακόγλου -που έδινε ενέργεια στην ομάδα πια και δη στην επίθεση- έκανε 6-0 το σερί (46-50). Ο Κιριλένκο όμως ήταν αυτός που κρατούσε την ΤΣΣΚΑ και την καθοδηγούσε και έφτασε τους 15 πόντους (48-50, 28΄). Η άμυνα της όμως δε μπορούσε να βρει λύση για τον Καϊμακόγλου (48-52), καθώς ο Καούν δεν μπορούσε να κάνει πολλά και ο Κρστιτς παρέμενε στον πάγκο με 3 φάουλ. Ο διεθνής φόργουορντ βοηθούσε και με σκριν και ο Διαμαντίδης το εκμεταλλεύθηκε (51-55, 29΄). Ο Λαβρίνοβιτς μπήκε αντί του Καούν καιο Μπατίστ πήγε στον πάγκο (μπήκε ο Τσαρτσαρής). Οι Ρώσοι έπαιρναν επιθετικά ριμπάουντ, ανανέωναν τις επιθέσεις τους και το γεγονόςότι έπαιζε πια χωρίς σέντερ ο Παναθηναϊκός του στοίχιζε πιο ακριβά. Μετά από διαδοχικές άστοχες επιθέσεις, το δεκάλεπτο έληξε με 51-55.
Τεόντοσιτς, Κριάπα και Κρστιτς επέστρεψαν και ο Σάτο μπήκε αντί του Διαμαντίδη. Ο Κριάπα πήγε να κόψει τη μπάλα και πήρε… το κεφάλι το Τσαρτσαρή, ο οποίος χτύπησε στον αυχένα και πέφτοντας και όταν σηκώθηκε δήλωσε ότι δε μπορούσε να συνεχίσει. Πήγε στον πάγκο υποβασταζόμενος και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να συνεχίσει με Μπατίστ και Μάριτς, καθώς ο Βουγιούκας είχε 4 φάουλ, ενώ οι διαιτητές σφύριξαν ένα ανύπαρκτο φάουλ στον Μάικ. Ο Κιριλένκο συνέχιζε το… βιολί του και με τον Τεόντοσιτς να ευστοχεί σε τρίποντο και τον Κρστιτς σε λέι απ έτρεξαν ένα 7-0 (58-57, 33΄). Οι «πράσινοι» με γρήγορο ρυθμό και με απίστευτες «μάχες» σητν άμυνα έκαναν το 58-59 με τον Γιασικεβίτσιους (14π.). Το σχήμα του είχε ως «4αρι» τον Περπέρογλου και σε άλλη μια αμφισβητούμενη φάση, ο Μπατίστ χρεώθηκε με 4ο φάουλ. Το πλήγμα ήταν μεγάλο και ο Μάριτς μπήκε γρήγορα να τον αντικαταστήσει (5΄:40΄΄). Ο Περπέρογλου βοηθούσε πολύ στην άμυνα, αλλά τα ριμπάουντ συνέχιζαν να στοιχίζουν στον Παναθηναϊκό. Πάντως, το άγχος υπήρχε εκατέρωθεν και οι διαιτητές σφύριξαν νέο φάουλ (σ.σ. Γιασικεβίτσιους 3ο), αφήνοντας το σκληρό παιχνίδι από πλευράς ΤΣΣΚΑ μόνο. Ο Μπατίστε επέστρεψε και ο Καϊμακόγλου επίσης και ο «Σάρας» χρεώθηκε με… βήματα, την ώρα που ο Ομπράντοβιτς είχε γίνει έξαλλος με τα σφυρίγματα των ρέφερι. Ο Σβεντ είχε κάνει το 60-59 (37΄) και μετά από μια έξυπνη κίνηση του Καϊμακόγλου ο Παναθηναϊκός ανανέωσε την επίθεση και ο Γιασικεβίτσιους έκανε το 60-61 φτάντοντας τους 16 πόντους. Ο εκπληκτικός Λιθουανός συνέχισε έτσι και το 60-64 ηταν γεγονός. Το «μεγάλο»τρίποντο του έδωσε ενέργεια στους Πρωταθλητές Ευρώπης και ξεσήκωσε τον κόσμο στις εξέδρες, ενώ απέμεναν 2΄:12΄΄ για τη λήξη. Οι πόντοι του ήταν 19 πια και ο Ομπράντοβιτς ζήτησε άμυνες, η τύχη όμως ήταν με το μέρος της ΤΣΣΚΑ, παρά την καλή λειτουργία του Παναθηναϊκού, και ο Σβεντ έκανε το 62-64. Ο Κριστιτς παρότι πήγε πάνω στο χέρι του Μπατίστ δε χρεώθηκε με 4ο φάουλ, αλλά χρεώθηκε ο Καλάθης στην επόμενη φάση.
Ο Σβεντ ευστόχησε στη μία βολή (63-64, 1΄:26΄΄) και ο «Ζοτς» πήρε τάιμ άουτ, με τον Ρώσο γκαρντ να έχει 14 πόντους. Οι Ρώσοι έπαιζαν χωρίς «καθαρό» πεντάρι, με τον Βοροντσέβιτς να αναλαμβάνει το ρόλο και κάνοντας το 3ο φάουλ του, κάτι που θα χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι. Αμέσως ο ίδιος έκανε το 4ο φάουλ του, στον Καϊμακόγλου (29΄), ο Μπατίστ αστόχησε στην επίθεση, αλλά παρά το λάθος του Τεόντοσιτς, το διόρθωσε αμέσως μετά κάνοντας το 65-64 (38΄΄). Ο «Σάρας» δεν ευστόχησε στην επίθεση, έκανε 4ο φάουλ και ο Σβεντ έκανε το 66-64 με βολές (20΄΄) και στην προσπάθεια του να διώξει ο Μπατίστ έβγαλε τη μπάλα εκτός, η οποία πήγε στην ομάδα του Καζλάουσκας. Στην επόμενη επίθεση όλοι οι «πράσινοι» φώναζαν για βήματα πρώτα του Σισκάουσκας και μετά του Τεόντοσιτς που δε χρεώθηκαν και στα 9΄΄ ο δεύτερος πήγε στις βολές. Αστόχησε και στις δύο (8,3΄΄) και μετά από νέο τάιμ άουτ, ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλεύθηκε την τελευταία επίθεση και η ΤΣΣΚΑ με το 66-64 βρέθηκε στον τελικό.
Τα δεκάλεπτα: 15-29, 32-34, 51-55, 66-64.
ΤΣΣΚΑ (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12 (1), Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17 (2), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15 (1), Καούν 2, Κριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3 (1), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (1), Βουγιούκας, Καλάθης 3 (1), Καϊμακόγλου 10 (1τριπ. 8 ριμπ.), Γιασικεβίτσιους 19 (3).
Διαιτητές: Γιούγκεμπραντ, Μαρτίν, Ράντοβιτς.
Διοργάνωση: Euroleague
Φάση: Final 4 – Ημιτελικός
Αγώνας: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός
Γήπεδο: «Σινάν Ερντέμ»
Διαιτητές: Γιούνγκεμπραντ (Φιλανδία), Μαρτίν (Ισπανία), Ράντοβιτς (Κροατία)