Οι Αμερικανοί βάλθηκαν να «κηδέψουν» -στην ουσία- το ελληνικό μπάσκετ, ουδείς γνωρίζει για ποιο λόγο. Ένα κομμάτι του «Sports Illustrated» περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην εγχώρια καλαθοσφαίριση, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι διόλου ρόδινη, πλην όμως κανείς δε μπορεί να βάζει ταφόπλακα όμως, ιδίως όταν υπάρχουν ακόμη ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά και υγιή σωματεία της επαρχίας όπως το Ρέθυμνο και ο Κολοσσός.
Ο δημοσιογράφος Κεν Μαγκουάιρ λοιπόν, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Μαρούσι κάνει λόγο για την κρίση που «τρώει» ότι έχει απομείνει από το ελληνικό μπάσκετ. Ξεκινώντας περογράφει το ταξίδι της ομάδας των βορείων προαστίων μέχρι τη Δράμα: «Ταιριάζει με την τραγωδία μιας ομάδας που λέγεται Μαρούσι. Το τελευταίο της ταξίδι για εκτός έδρας αγώνα έγινε στη Δράμα. Το Μαρούσι ηττήθηκε με διαφορά 38 πόντων, έχοντας ρεκόρ 1-23. Ο βασικός πάουερ-φόργουορντ της ομαδας δεν ταξίδεψε. Τραυματίας; Οχι. Ξενύχτης από κάποιο χανγκ-όβερ; Όχι, όχι. Είχε διάβασμα! Είναι ακόμη μαθητής Λυκειου και έπρεπε να μελετήσει για εξετάσεις στο σχολείο του. Ερασιτέχνες από τα εφηβικά του συλλόγου, στελεχώνουν την πρώτη ομάδα, καθώς πολλοί επαγγελματίες κόπηκαν. Το κλαμπ σταμάτησε να τους πληρώνει, αφού τα λιγοστά έσοδα πήγαν στις τσέπες άλλων αθλητών που τους οφείλονταν χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια».
Και συνεχίζει αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί: «Το Μαρούσι είναι μια από τις πολλές ομάδες που βρίσκονται στη δίνη της χρεωκοπίας. Η Ελλάδα είναι το επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και η ελληνική λίγκα που ήταν μια από τις πιο δυνατές στην Ευρώπη, υποφέρει…».
Το κομμάτι φιλοξενεί και δηλώσει του Γιάννη Γκαγκαλούδη, με τον Έλληνα πλέι-μέικερ να «αποκαλύπτει»…
«Το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι νεκρό. Είναι σε κώμα. Σε δυο-τρία χρόνια, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα βρίσκονται στην ίδια κατάσταση», λέει ο Γκαγκαλούδης!
Απ’ την άλλη, ο υπεύθυνος των νομικών υποθέσεων της FIBA, Μπέντζαμιν Κοέν, εξηγεί πως «η Ελλάδα έχει τις περισσότερες τιμωρίες σε σχέση με οφειλές προς παίκτες». Αναφέρεται επίσης πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει επιβάλλει ποινές απαγόρευσης μεταγραφών σε Μαρούσι, Πανιώνιο και Άρη λόγω χρεών.
Για να συνεχίσει εξηγεί πως «μεγάλοι» παίκτες με ακριβά συμβόλαια, όπως ο Τσίλντρες, δεν πρόκειται να ξαναέρθουν στη χώρα μας. Ξαναγυρνώντας στο Μαρούσι αναφέρει πως από την εποχή που είχε μπάτζετ 1,7εκ. ευρώ έφτασε στο… μηδέν. Η κατάρρευση της αξίας των μετοχών της εταιρείας Βωβού, έφερε τα γνωστά αποτέλεσματα. Ο Κώστας Κατσάνος ανέφερε πως στη «χρυσή» εκείνη εποχή «είχαμε χρήματα τότε. Θέλαμε να έχουμε μια ομάδα και η οικογένεια ήταν υπερήφανη». Έτσι, προχωρά ακόμη περισσότερο στο σήμερα.
Τέλος όμως,ο Μαγκουάιρ αναφέρεται και στην ομάδα-φαινόμενο της φετινής περιόδου, το Ρέθυμνο, φιλοξενώντας δηλώσει του διοικητικού ηγέτη της, Κώστα Ζομπανάκη. Το «SI» γράφει αρχικά: «Το Ρέθυμνο πούλησε φέτος 800 διαρκείας (σε γήπεδο χωρητικότητας 1300 θεατών) κερδίζοντας 130.000 δολάρια. Ο προϋπολογισμός του για να χτίσει το ρόστερ ήταν 500.000 δολάρια», με τον Ζομπανάκη να εξηγεί ότι «στην Αμερική όλα είναι οι παίκτες. Τους αξιολογείς και τους …παίρνεις. Αυτό καναμε κι αυτό πέτυχε. Φέτος, χάσαμε μόλις 125.000 δολάρια, κάτι που μπορούμε να το αποκαλέσουμε θαύμα.
Αυτό που μας καίει τώρα είναι να πώς θα εξασφαλίσουμε μελλοντικά έσοδα από την κρατική τηλεόραση, γιατί η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέες περικοπές. Δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει τελικά το δικό μας μοντέλο. Η χώρα καταρρέει. Δεν υπάρχει χρήμα, η διαφήμιση στέρεψε. Είναι αλήθεια. Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη χρεωκοπία της ιστορίας και είναι αληθινά πολύ άσχημα τα πράγματα».