Στα 32 του χρόνια γνωρίζει πλέον την καταξίωση. Υποτιμημένος; Σίγουρα. Ποδοσφαιριστής μεγάλης κλάσης; Επίσης σίγουρα. Η καριέρα του Γιόζιπ Ίλιτσιτς, είχε πολλές διακυμάνσεις.

Στα 32 του χρόνια γνωρίζει πλέον την καταξίωση. Υποτιμημένος; Σίγουρα. Ποδοσφαιριστής μεγάλης κλάσης; Επίσης σίγουρα. Η ποδοσφαιρική καριέρα του Γιόζιπ Ίλιτσιτς, είχε πολλές διακυμάνσεις.Όλοι όμως πάντα συμφωνούσαν ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο ταλέντο. Και ταυτόχρονα δημιουργείται το ερώτημα. Γιατί ο Σλοβένος ακραίος επιθετικός, δεν είχε την ίδια συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια και στην απόδοση του και στα τέρματα που σκόραρε; Όπως αυτό το εκπληκτικής ευφυΐας γκολ από το κέντρο του γηπέδου, στον πρόσφατο αγώνα με την Τορίνο. 
 

Η επίδοση των 13 γκολ σε 17 παιχνίδια στη Serie A είναι ένα αρκετά μεγάλο επίτευγμα για έναν όχι καθαρόαιμο επιθετικό. Ήδη ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του από την περίοδο 2015-16, όταν αγωνιζόταν στη Φιορεντίνα. Ίδιο αριθμό τερμάτων είχε πετύχει και στην πρώτη του περίοδο στην Αταλάντα. Υπάρχουν όμως και χρονιές που έχει πετύχει 4 ή 5 γκολ.  Εάν είχε κατορθώσει να αναπαράγει αυτούς τους αριθμούς σε συνεχόμενες σεζόν, σίγουρα θα είχε την ευκαιρία να παίξει σε ένα μεγάλο club στην Ευρώπη. 

Πάντως κατάφερε τελικά να αναδειχθεί, σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το 2010, έκανε το μεγάλο άλμα και από την Μάριμπορ βρέθηκε στην Ιταλία και την Παλέρμο. 
Από την αρχή, ήταν προφανές ότι πρόκειται για σπουδαίο ταλέντο και από ττο ξεκίνημα της θητείας του στην Παλέρμο, το απέδειξε. Και στην Φιορεντίνα το ίδιο. Αλλά όχι όμως εκεί, με πειστικό τρόπο. Στο Μπέργκαμο ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Με ύψος 1.90 έχει την ικανότητα να κινείται με μεγάλη ευλυγισία, έχει αστείρευτες φυσικές δυνάμεις και την ικανότητα να στείλει τη μπάλα, ακριβώς εκεί που θέλει. Κυρίως με το αριστερό πόδι. Αν δείτε τις κινήσεις του, τα γκολ, τις ασίστ, σίγουρα θα τον κατατάξετε στην ελίτ των ποδοσφαιριστών. 

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να αστοχήσει από ευνοϊκές θέσεις, ή μπορεί να είναι εξαφανισμένος από ένα παιχνίδι. Σκοράρει μόλις μία φορά σε 10 τελικές, αλλά ποιος νοιάζεται; Το ποδόσφαιρο θα ήταν ένα πιο βαρετό θέαμα αν υπήρχαν λιγότεροι παίκτες που θα ήταν γενναίοι, όπως ο Ίλιτσιτς. Που δεν θα επιζητούσαν το απρόβλεπτο, ώστε να δώσουν χαρά στους φιλάθλους.

Η «γιαγιά» της Αταλάντα, αυτό είναι το παρατσούκλι του, γιατί συνέχεια παραπονιόταν στις προπονήσεις, βρήκε τον δάσκαλο του στο πρόσωπο του Γκασπερίνι που κατάφερε να τον τιθασεύσει και να του βγάλει στο γήπεδο, όλο το ποδοσφαιρικό ταλέντο που διαθέτει. Από το ξεκίνημα του 2018, ο Σλοβένος έχει πετύχει 4 φορές χατ τρικ. Μόνο ο Αγουέρο (6) και Μέσι (7), έχουν πετύχει περισσότερα χατ τρικ σε αυτή την περίοδο στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος παίκτης τακτικά, μπορεί να μην σημειώνει πολλά γκολ, αλλά είναι σίγουρα ένας «διασκεδαστής». Πολλοί πιστεύουν ότι ανήκει σε άλλη εποχή. Ίσως γι΄αυτό δεν τόλμησαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να τον κάνουν δικό τους.

Παρακάτω παρακολουθείστε μερικά δείγματα της ποδοσφαιρικής ευφυΐας του Σλοβένου: