Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Στεφάν Λανουά, παρότρυνε όλους τους εκπροσώπους των ΠΑΕ να περάσουν τα γραφεία για να δουν τη διαδικασία και να ακούσουν τους διαλόγους στο VAR.

Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσης της ΕΕΠ και της ΕΠΟ, ο Στέφαν Λανουά, ισχυρίστηκε ότι όλοι οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα γραφεία του VAR για να δουν τόσο τη διαδικασία, όσο και να ακούσουν τους διαλόγους.

Μάλιστα ο Γάλλος αρχιδιαιτητής μαζί με τον Ιταλό υπεύθυνο του VAR, Βαλέρι, παραδέχθηκαν ότι σε κάποιους αγώνες του πρωταθλήματος έγιναν λάθη.

«Γίνανε λάθη σε κάποιους αγώνες και προφανώς θα γίνονται. Όμως όποιος έχει παράπονα, μπορεί να έρθει στα γραφεία του VAR να δει την διαδικασία, να του εξηγήσουμε πράγματα και να ακούσει και τους διαλόγους. Εμείς είμαστε διατεθημένοι να το κάνουμε αυτό».

Η συζύτηση πραγματοποιήθησε σε πολύ όμορφο κλίμα από όλες τις πλευρές. Μάλιστα πριν από την τοποθέτηση του Στέφαν Λανουά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης και είπε:

«Η ΚΕΔ είναι επιλογή της ΟΥΕΦΑ. Συγκεκριμένα του κ. Ροσέτι που μας τίμησε με την παρουσία του – για πρώτη φορά ήρθε πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ σε σεμινάριο. Η παρουσία του εδώ προφανώς και υποδηλώνει τη στήριξή του. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δίνει η ΟΥΕΦΑ σε όλους μας να γίνουν τα πράγματα με πιο σωστό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ποδόσφαιρο χωρίς λάθη. Όμως σημασία είναι να μην έχουν κατεύθυνση και νομίζω πως είναι φανερό ότι στο πρωτάθλημα δεν έχουν. Έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις από τους ιδιοκτήτες, αλλά νομίζω ότι σε κάποια βασικά θέματα μπορούμε να συμφωνήσουμε. Είναι η ευκαιρία μας. Η Εκτελεστική Επιτροπή περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ΚΕΔ και ξαναλέω ότι το θέμα είναι να βρούμε μια κοινή γραμμή και να μην υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδωσε λίστα με τους διαιτητές που επελέγησαν στο περσινό πρωτάθλημα σε σχέση με το φετινό. Με βάση της σχετικής λίστας παρατηρείται αύξηση στον αριθμό προσέλευσης ελίτ διαιτητων, όπως και της πρώτης κατηγορίας. Ο αρχιδιαιτητής προέβη σε αναλυτική παρουσίαση σε power point για τον ρόλο του διαιτητή στο μέλλον του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στον διάλογο των εκπροσώπων της ΠΑΕ:

«Πρέπει να καταλάβετε ότι είμαστε άνθρωποι. Όπως οι προπονητές και οι παίκτες σας κάνουν λάθη, έτσι κάνουν και οι διαιτητές.

Δεν μου αρέσει η λέξη “τιμωρία” για τους διαιτητές. Δεν τιμωρούμε. Όμως βάζουμε κάποιους στον πάγκο, όπως συμβαίνει με τους παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη αγωνιστική μπορεί να μπαίνουν είτε στο VAR είτε ως 4οι. Πρέπει να κατανοήσετε την ανάγκη να έχουμε καλούς 4ους διαιτητές σε σημαντικά παιχνίδια, στα οποία έχουν οριστεί ξένοι. Αν τραυματιστούν, τι θα κάνουμε; Χρειάζονται έμπειροι διεθνείς διαιτητές.

Προσπαθούμε να επιλέγουμε ελίτ διαιτητές. Αλλά δεν είναι εύκολο. Έχουν ματς στα εθνικά τους πρωταθλήματα, στις διεθνείς διοργανώσεις ή δεν μπορούν λόγω προσεχών υποχρεώσεων. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την απόδοση ενός ξένου διαιτητή, δεν θα τον προσεγγίσουμε ξανά.

Είμαστε εδώ λίγους μήνες, αλλά αντιλαμβανόμαστε την ελληνική πραγματικότητα. Δεν θέλουμε πολλούς διαιτητές στην 1η κατηγορία. Για την επόμενη σεζόν σκεφτόμαστε να κάνουμε μία αύξηση από τους 18 που είναι σήμερα στους 21-22. Πώς να έχουμε μεγάλο αριθμό διαιτητών για 7 ματς κάθε εβδομάδα ή για 5 αν στα δύο έχουν οριστεί ξένοι; Το ίδιο ισχύει για την SL2 με 56 διαιτητές για δέκα ματς κάθε εβδομάδα. Πώς θα βελτιώσουμε την απόδοσή τους αν δεν παίζουν; Πρέπει να δίνουμε στους Έλληνες διαιτητές τη δυνατότητα να σφυρίξουν τους αγώνες του πρωταθλήματός τους. Διαφορετικά δεν μπορούν να βελτιωθούν.

Δεν θέλουμε διαιτητές-αστυνομικούς (σ.σ. υπό την έννοια της επιβολής εξουσίας). Θέλουμε διαιτητές που να καταλαβαίνουν το παιχνίδι. Για παράδειγμα, χρειάζεται προσοχή στη δεύτερη κίτρινη κάρτα, γιατί μια αποβολή επηρεάζει τον αγώνα. Αλλάζει τις ισορροπίες. Δεν γίνεται να δίνουμε “φτηνές” δεύτερες κίτρινες κάρτες.

Είμαστε υποχρεωμένοι, ως ΚΕΔ, να βρισκόμαστε στα γήπεδα κάθε εβδομάδα. Αλλά ειλικρινά σας λέω, γιατί πρέπει να έχω μαζί μου 5-6 αστυνομικούς όταν πηγαίνω στο γήπεδο; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Είναι περίεργο για μένα, παρότι σας ξαναλέω ότι καταλαβαίνουμε την ελληνική πραγματικότητα. Το γήπεδο πρέπει να είναι ευχαρίστηση και ελευθερία.

Είμαστε ελεύθεροι και λειτουργούμε ανεξάρτητα. Επιλέγουμε κάθε εβδομάδα ποιες φάσεις θα προβληθούν στο βίντεο που ετοιμάζουμε. Επιλέγουμε φάσεις για να κάνουμε τεχνική ανάλυση. Να εξηγήσουμε τους κανονισμούς».