Ο Περιφερειάρχης Αττικής στηρίζει την προσπάθεια των αθλητών, τον καθημερινό τους αγώνα «όχι με λόγια αλλά με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα» – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – και έτσι, όπως ανακοίνωσε, οι αθλητές ΑμεΑ θα αποκτήσουν, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, το δικαίωμα στην πρόσβαση, με ένα λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον μεταφοράς, καθώς και σύγχρονες συνθήκες προπόνησης.
Παράδοση 9 νέων ειδικά διαμορφωμένων mini bus
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ, ο Νίκος Χαρδαλιάς παραχώρησε συνολικά εννέα ειδικά διαμορφωμένα mini bus, για τις ανάγκες των αθλητών στα ομαδικά αθλήματα των ΑμεΑ, συνολικού κόστους 861.180 €, η χρηματοδότηση των οποίων καλύφθηκε από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» της Περιφέρειας. Τα έξι από αυτά δόθηκαν στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο και τα άλλα τρία στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες.
Δημιουργείται το πρώτο Εθνικό Παρα-Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ένα ακόμα εμβληματικό έργο. Την κατασκευή του πρώτου Παρα-ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στην Ελλάδα – και συγκεκριμένα στη Ραφήνα – συνολικού προϋπολογισμού 64,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί επίσης εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» της Περιφέρειας.
«Δεσμευόμαστε αποκλειστικά και μόνο για έργα που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γιατί μόνο έτσι, θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί σε όλους τους συμπολίτες μας. Και στις 66 γειτονιές της Μητροπολιτικής Αττικής μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Θα παραδώσουμε στην κοινωνία ένα εθνικό, ένα εμβληματικό, υπερσύγχρονο έργο, με κλειστούς και υπαίθριους χώρους, που θα μπορεί να καλύψει τις προπονητικές ανάγκες αθλητών ΑμεΑ, να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό Παραολυμπιακών αθλημάτων και -φυσικά- θεατών».
Χαρδαλιάς: «Προχωράμε πραγματικά. Όχι στα χαρτιά. Όχι με υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα»
Η ταυτότητα του πρώτου Εθνικού Παρα-Ολυμπιακού Κέντρου στη Ραφήνα
Για την κατασκευή του πρώτου Εθνικού Παρα-ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι διαδικασίες ωρίμανσης και αδειοδότησής του αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.
Στόχος του Περιφερειάρχη είναι να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Παραολυμπιακής Επιτροπής και Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου τον Ιανουάριο, ώστε να δημοπρατηθεί τον Μάιο του 2025 και να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, παραδίδοντάς το δηλαδή προς χρήση στους αθλητές τον Σεπτέμβριο του 2028.
«Προχωράμε πραγματικά. Όχι στα λόγια, όχι στα χαρτιά, όχι στις φωτογραφίες, όχι με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Προχωράμε, μετά από σκληρή προσπάθεια τους τελευταίους 9 μήνες, με εξασφαλισμένους πόρους και με σαφή χρονοδιαγράμματα», ήταν το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά.
Το Εθνικό Παρα-Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις για στίβο, ποδόσφαιρο 5Χ5, 7Χ7, εγκαταστάσεις για αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ καθώς και υπαίθρια βοηθητικά γήπεδα, κλειστό γυμναστήριο, κλειστό κολυμβητήριο και ξενώνα για τους αθλητές.
Η βράβευση των Παραολυμπιονικών μας
Τα έργα παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής στους αθλητές ΑμεΑ, στην εκδήλωση με τίτλο: «Με Σεβασμό και Θαυμασμό», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, το απόγευμα στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμήν των Παραολυμπιονικών μας, που χάρισαν στιγμές χαράς και περηφάνιας σε όλους τους Έλληνες στους φετινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
«Έχουν γίνει πολλά βήματα, απαιτούνται ωστόσο πολλά ακόμη ώστε να φθάσουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Σήμερα, στέλνουμε – μαζί – το μήνυμα της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της ευαισθητοποίησης, της ισότητας, της προσβασιμότητας, με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στα άτομα με αναπηρία, ώστε να έχουν αυτά που δικαιούνται ως ισότιμοι πολίτες της χώρας. Τους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό, όπως κάθε πολίτη που δίνει καθημερινά, με αξιοπρέπεια, μια σκληρή μάχη και βγαίνει νικητής κόντρα στις αντιξοότητες», υπογράμμισε κατά τη βράβευση των Παραολυμπιονικών μας ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Γιώργος Καπελλάκης: «Το Αθλητικό Παραολυμπιακό Κέντρο της Ραφήνας, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία»
Το παρών στην Εκδήλωση έδωσε σύσσωμο το Παραολυμπιακό Κίνημα.
«Πρόκειται για το όραμά μας που υλοποιείται από την Περιφέρεια της Αττικής και θα αλλάξει την ιστορία του Παραολυμπιακού Αθλητισμού στην Ελλάδα. Σήμερα γίνεται το πιο ουσιαστικό βήμα για να μπούμε στην τελική ευθεία και γνωρίζουμε πλέον το χρονοδιάγραμμα. Αυτό συνέβη χάρη στην προσωπική ενασχόληση του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά που από την πρώτη στιγμή έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες του έργου του, την ολοκλήρωση του Αθλητικού Παραολυμπιακού Κέντρου», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης.
Άκης Σκέρτσος: «Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με όλους και για όλους, όπου κανείς δεν περισσεύει»
Τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη στρατηγική της Κυβέρνησης συνολικά για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία.
Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση από την Περιφέρεια Αττικής, ιδιαίτερου συμβολισμού και ουσίας». Επισήμανε ότι στην παρούσα περίοδο ολοκληρώνεται το τελικό κείμενο της κυβέρνησης για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τα Άτομα με Αναπηρία 2024 – 2030».
Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με όλους και για όλους, όπου κανείς δεν περισσεύει. Ξέρω ότι έχουμε μείνει πίσω και αυτό θα αλλάξει. Έχουμε και τα εργαλεία και τη βούληση και τους πόρους».
Ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της χρηματοδότησης από το κεντρικό Κράτος προς τις Περιφέρειες, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση έχει αυξήσει τους πόρους των περιφερειακών σχεδίων, κάθε Περιφέρειας, από 50 – 60% για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Αυτός είναι ο χώρος που επιτρέπει και στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρήσει στην ένταξη και ενός τόσο σημαντικού έργου, το οποίο συμβάλλει στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε σύγχρονους αθλητικούς χώρους και προωθεί την αρχή της ισότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της διπλής σύγκλισης: Πρώτον η Ελλάδα να ακολουθεί την Ευρώπη σε θέματα ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ και δεύτερον, να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τα άτομα με αναπηρία με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Καμία απολύτως διάκριση δεν πρέπει να υπάρχει σε στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, προτάσσουμε την αρχή της ίσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στην υγεία,