Η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Ισίντρο, που βρίσκεται στα βόρεια του Μπουένος Άιρες, έρχεται την παραμονή έναρξης της δίκης μίας νοσοκόμας, μέλους της ιατρικής ομάδας του Μαραντόνα, για τα αίτια του θανάτου του.
Η κύρια δίκη με κατηγορούμενους επτά ιατρούς (σ.σ. νευροχειρουργός, κλινικός ιατρός, ψυχίατρος, ψυχολόγος, προϊσταμένη νοσοκόμων και νοσηλευτές) έχει προγραμματισθεί, μετά από αρκετές αναβολές, για τον Μάρτιο του 2025.
Η νοσοκόμα, Γκιζέλα Μαντρίντ, η οποία από την αρχή δήλωσε ότι ακολούθησε αποκλειστικά και μόνο τις οδηγίες των ιατρών, απέκτησε το δικαίωμα να δικασθεί χωριστά από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.
Σχετικά με την σορό του Μαραντόνα, το δικαστήριο του Σαν Ισίντρο αποφάσισε αρχικά, τον Μάιο, να μην εγκρίνει την μεταφορά, υποστηρίζοντας «πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να απαιτηθούν», ιδίως την εκταφή, στο πλαίσιο της δίκης, μετά από ένσταση ορισμένων μερών.
Το δικαστήριο σημείωσε στην πρόσφατη απόφαση του, ότι δεν υπάρχει πλέον «αντίθεση από κανένα εμπλεκόμενο μέρος» και έκρινε ότι πρέπει να δοθεί «ευνοϊκή απάντηση» στο αίτημα των παιδιών του «Ντιεγκίτο».
Η ιδέα, που προέκυψε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Μαραντόνα και επισημοποιήθηκε το 2023, είναι να μεταφερθούν τα λείψανα του διάσημου Αργεντινού, που βρίσκονται σε ιδιωτικό νεκροταφείο της Μπέλα Βίστα, στα προάστια του Μπουένος Άιρες, στην κεντρική συνοικία και το αρχαίο λιμάνι του Πουέρτο Μαδέρο.
Κι αυτό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαυσωλείο, το «Memorial M10», ώστε «ο λαός της Αργεντινής και οι πολίτες του κόσμου να μπορούν να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που ήταν το μεγαλύτερο είδωλο της Αργεντινής», σύμφωνα με το αρχικό αίτημα των παιδιών του, που σχεδίασαν ένα μνημόσυνο το 2025, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η δίκη του Μαρτίου 2025, που αναμενόταν με ανυπομονησία στην Αργεντινή, επικεντρώνεται στις συνθήκες του θανάτου του Μαραντόνα και σε πιθανή αμέλεια. Ο εκλιπών απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών από καρδιοαναπνευστική κρίση στις 25 Νοεμβρίου 2020, μόνος σε ιατρικό κρεβάτι στην πόλη Τίγκρε, όπου ανάρρωνε μετά από νευροχειρουργική επέμβαση για αιμάτωμα στον εγκέφαλο.
Η Δικαιοσύνη διατήρησε τον χαρακτηρισμό της «ανθρωποκτονίας με dolus eventualis», ένα αδίκημα που χαρακτηρίζεται όταν ένα άτομο διαπράττει αμέλεια, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο και τιμωρείται με φυλάκιση από 8 έως 25 χρόνια.