Ζυγώνουμε στην ιστορική 10η παρουσία του δημοφιλούς αθλήματος στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και δικαιολογημένα προσδοκούμε λάμψη από τους κορυφαίους του είδους στην πόλη του φωτός. Στοιχεία και αριθμοί έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον πριν από μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού και θα ρίξουμε μία πρώτη ματιά εκεί με τη βοήθεια και του Media Guide από την παγκόσμια ομοσπονδία. Στοιχεία, στα οποία βρίσκουμε και τον Παναγιώτη Γκιώνη, ο οποίος πέρα από το εθνικό ρεκόρ των έξι ολυμπιακών συμμετοχών θα χαράξει πια το όνομά του στην άκρως τιμητική 2η παγκόσμια θέση του αντίστοιχου πίνακα για τους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, μόλις μια συμμετοχή κάτω από κάποιους… τιτάνες του χώρου.
Πάμε λοιπόν:
# Η South Paris Arena 4, τόπος διεξαγωγής των αγώνων επιτραπέζιας αντισφαίρισης, βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Παρισιού και αποτελεί μέρος του πολυσύχναστου συγκροτήματος Paris Expo Porte de Versailles. Το χάντμπολ, το βόλεϊ και η άρση βαρών θα διεξαχθούν επίσης στη South Paris Arena κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους Αγώνες, θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ως βασικός εκθεσιακός χώρος.
# Οκτώ αθλητές και 10 αθλήτριες θα πάρουν μέρος και στα τρία αγωνίσματα στο Παρίσι: Δηλαδή σε απλό, διπλό μικτό και ομαδικό.
# Ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ, ο Ευρωπαίος αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια, θα έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει το επίτευγμά του. Έχει έξι τον αριθμό και στη γαλλική πρωτεύουσα θα μετάσχει στο απλό και το ομαδικό.
# Ο Τίμο Μπολ, η επιτομή της συνέπειας, της αντοχής και του αθλητικού πνεύματος στην επιτραπέζια αντισφαίριση, πρόκειται να κάνει το κύκνειο άσμα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος. Στα 43 του χρόνια το γερμανικό είδωλο θα αγωνιστεί στους 7ους συνεχόμενους Αγώνες, μια πορεία, που ξεκίνησε το 2000 στο Σίδνεϊ. Με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια ομαδικού να κοσμούν ήδη το λαμπρό του βιογραφικό, θα κυνηγήσει ένα ακόμα στο ίδιο αγώνισμα και σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει το θερμό χειροκρότημα και τον απεριόριστο θαυμασμό όλων των φίλων του αθλήματος.
# Παράλληλα ο αριστερόχειρας άσος ισοφαρίζει το παγκόσμιο ρεκόρ των περισσότερων ολυμπιακών συμμετοχών στο άθλημα. Θυμίζουμε ότι με επτά παρουσίες στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού σταμάτησαν την καριέρα τους ο Σουηδός Γιόργκεν Πέρσον, ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς, ο Νιγηριανός Σεγκούν Τοριόλα και η Νιγηριανή Ολουφούνκε Οσονάικε. Όταν ο Μπολ ανεβαίνει στις επτά συμμετοχές θα πάνε στις έξι και τη 2η θέση του σχτικού πίνακα ο δικός μας Παναγιώτης Γκιώνης, ο Τσουάν Τσι Γιουάν από την Ταϊπέι και η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο.
# Ο Γκιώνης, ο Μπολ και ο Τσουάν είναι και στους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές στο Παρίσι από την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ο Έλληνας αμυντικός έχει κλείσει τα 44 και οι πρωταθλητές από τη Γερμανία και την Ταϊπέι τα 43. Στα 42 του είναι ο Ινδός Καμάλ Ατσάντα.
# Ως οι μικρότεροι σε ηλικία αθλητές στο τουρνουά αναφέρονται ο Γάλλος Φέλιξ Λεμπρούν και ο Πολωνός Μίλος Ρετζίμσκι, που δεν έχουν κλείσει τα 18. Σε αυτή την ηλικία ακολουθεί ο Κουέκ Ιζάκ από τη Σιγκαπούρη.
# Ο Μα Λονγκ, που θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι έτοιμος για το Ολυμπιακό φινάλε του στο Παρίσι. Ο 35χρονος Κινέζος διαθέτει απαράμιλλο βιογραφικό: Δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο απλό (μοναδικό επίτευγμα στο άθλημα), τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο ομαδικό, τρεις παγκόσμιοι τίτλοι στο απλό ανδρών και τρεις πρωτιές Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι μια χρυσή τριάδα, που τον χαρακτηρίζει ως τον πιο παρασημοφορημένο παίκτη του αθλήματος. Ο «δράκος» δεν θα υπερασπιστεί το στέμμα του στο απλό στο Παρίσι και θα διοχετεύσει την εμπειρία του στο αγώνισμα του ομαδικού διοργάνωση της Κίνας. Έχει δηλώσει ότι φέτος θα αποσυρθεί από τη διεθνή σκηνή. Στο Παρίσι σίγουρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα σε αυτόν τον τιτάνα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που θέλει να προσθέσει ένα τελευταίο λαμπερό κεφάλαιο στη ζηλευτή καριέρα του.
# Στο απλό γυναικών η Κίνα εκπροσωπείται από τη Σουν Γινγκσά και τη Τσεν Μενγκ και η παρισινή σκηνή έχει ειδικό λόγο να ρίξει τους προβολείς πάνω τους: Η Τσεν είναι η εν ενεργεία Ολυμπιονίκης, η Σουν το σημερινό νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, οι δυο τους ήταν αντίπαλοι στον τελικό στο Τόκιο. Η Τσεν έχει το τεράστιο κίνητρο να κάνει δύο τους ολυμπιακούς τίτλους στο απλό και να ισοφαρίσει την κορυφαία επίδοση της συμπατριώτισσάς της Ντεν Γιαπίνγκ και η Σουν θέλει να πετύχει γκραν σλαμ μετά από τις πρωτιές στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ντέρμπαν και το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μακάο. Η Σουν έχει αναμφισβήτητη κυριαρχία με 11 πρωτοφανείς τίτλους απλού στη σειρά σε WTT και την ακλόνητη 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη από τον Ιούλιο του 2022, ωστόσο το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο παραμένει το μοναδικό κομμάτι, που λείπει από την τροπαιοθήκη της.
# Η Μπρούνα Αλεξάντρε γράφει ιστορία στο Παρίσι 2024. Η σπουδαία αθλήτρια, που έχει ήδη τρία παραολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή της, πρόκειται να γίνει η πρώτη αθλήτρια σε οποιοδήποτε άθλημα, που θα εκπροσωπήσει τη Βραζιλία τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό το κατόρθωμα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στον αθλητισμό της Βραζιλίας, στην ιστορία της χώρας. εδραιώνοντας την ιδιότητα της Alexandre ως πραγματικού θρύλου. Άρχισε το πινγκ πονγκ σε ηλικία επτά ετών, το ταλέντο της έλαμψε από νωρίς, οδηγώντας την στην εθνική ομάδα από τα 11 της. Καθώς αγωνίζεται με την ομάδα γυναικών της Βραζιλίας είναι έτοιμη να κάνει ένα tour-de-force στο Παρίσι και να στείλει τα ταλέντα της σε νέα ύψη.
# Η Μελίσα Τάπερ συνεχίζει να διευρύνει τα όρια των αθλητικών επιτευγμάτων της. Προετοιμάζεται για την 3η συνεχόμενη εμφάνισή της τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η Αυστραλέζα σταρ της επιτραπέζιας αντισφαίρισης έγραψε ιστορία με την πρώτη διπλή παρουσία το 2016 κι έχει στο παλμαρέ της ένα παραολυμπιακό μετάλλιο. Στο Para Table Tennis είναι σε κατηγορίες ορθίων και οι δύο γυναίκες.
# Δέκα Ολυμπιακά τουρνουά στο άθλημα συμπληρώνονται στο Παρίσι. Το 1988 τα αγωνίσματα ήταν τέσσερα: το απλό και το διπλό σε άνδρες και γυναίκες. Μέχρι και το 2004 στην Αθήνα παίζονταν τα ίδια αγωνίσματα και ακολούθως ήρθαν οι πρώτες αλλαγές. Το διπλό δεν χάθηκε πάντως, και αποτελεί από το 2008 μέρος των αγώνων ομαδικού.
# Στο απλό γυναικών η Κίνα έχει αναδείξει την 1η Ολυμπιονίκη και στα εννέα τουρνουά! Επίσης, σε όλες αυτές τις φορές οι φιναλίστ του τελικού είναι από την Ασία.
# Η Κίνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είχε σε δικά της εδάφη πριν από 16 χρόνια, κυριαρχεί στο απλό ανδρών. Συνολικά παρουσιάζει έξι πρωτιές, δύο έχει η Κορέα και μία η Σουηδία. Στην ιστορία έχει καταγραφεί κι ένας ευρωπαϊκός τελικός. Το 1992 στη Βαρκελώνη με τον Γιαν Όβε Βάλντνερ να νικά τον Γάλλο Ζαν Φιλίπ Γκατιέν. Η Κίνα θα επιχειρήσει να μεγαλώσει την παράδοση με τον Βανγκ Τσουκίν και τον Φαν Ζεντόνγκ, οι οποίοι κυνηγούν τον παρθενικό τίτλο στο απλό της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο τελευταίος είχε αγωνιστεί στον τελικό του Τόκιο πριν από τρία χρόνια χάνοντας από τον Μα Λονγκ.
# Στο ομαδικό η Κίνα έχει 4 στα 4. Από το 2008, που περιλαμβάνεται το αγώνισμα στο ολυμπιακό πρόγραμμα, κατακτά την πρωτιά σε άνδρες και γυναίκες.
# Σε ηλικία μόλις 16 ετών, η Γιαπωνέζα Μίβα Χαριμότο είναι η νεότερη αθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Παρίσι. Έχει γεννηθεί το 2008, ενώ η Αιγύπτια Χάνα Γκόντα και η Αλί Φατμάτ από τις Μαλδίβες, που επίσης δεν έχουν κλείσει τα 17 είναι του 2007.
# Στο άλλο άκρο του φάσματος, η βετεράνος Νι Ξια Λιαν. Η γεννημένη στην Κίνα παίκτρια από το Λουξεμβούργο έγινε πρόσφατα 61 ετών και θα πραγματοποιήσει την 6η εμφάνισή της στην κορυφαία διοργάνωση. Έκανε το ντεμπούτο της στο Σίδνεϊ το 2000 σε ηλικία 37 ετών. Με την αδερφή του Τομοκάζου Χαριμότο έχουν διαφορά 45 χρόνια, στέκονται ωστόσο, ώμος με ώμο και υπογραμμίζουν το αξιοσημείωτο εύρος του ταλέντου και της αφοσίωσης, που ευδοκιμεί στο άθλημα.
# Η Ζιγίνγκ Ζενγκ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ηλικιακά αθλήτρια της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο Παρίσι, εμφανίζει ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο. Εκπροσωπεί τη Χιλή και στα 58 της χρόνια θα κάνει το ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
# Υπάρχει αγώνισμα, όπου δεν έχει χρυσό μετάλλιο η κυρίαρχη δύναμη του αθλήματος; Κι όμως υπάρχει. Το διπλό μικτό έγινε πρώτη φορά στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια και το κατέκτησε η οικοδέσποινα Ιαπωνία. Ο Τζουν Μιζουτάνι και η Μίμα Ίτο μάλιστα, είχαν νικήσει στον τελικό τους Κινέζους Σου Σιν/Λιου Σιβέν.
# Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 η επιτραπέζια αντισφαίριση θα παιχτεί σε τραπέζια μοναδικής επιφάνειας τα Rainbow Table. «Αυτό το τραπέζι αντλεί έμπνευση από το εμβληματικό ουράνιο τόξο, σύμβολο ενότητας σε όλο το άθλημα. Η μαύρη βάση αντιπροσωπεύει τις άγνωστες δυνατότητες και τη δύναμη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενώ η ροζ-μωβ απόχρωση παραπέμπει στη ρομαντική πλευρά του Παρισιού».
# Σε αυτά τα αγωνιστικά τραπέζια η τεχνολογία συναντά την αισθητική σημειώνουν οι διοργανωτές. «Το Rainbow Table διαθέτει πρωτοποριακό σύστημα μεταβλητού φωτισμού, που ελέγχεται με τηλεχειριστήρια. Αυτό επιτρέπει δυναμικά εφέ φωτισμού, προσθέτοντας μία μοντέρνα πινελιά στο περιβάλλον του διαγωνισμού. Αντικατοπτρίζει το τέλειο μείγμα τεχνολογίας και αισθητικής. Αυτό το καινοτόμο τραπέζι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξαιρετικούς αγώνες παρέχοντας μια οπτικά συναρπαστική πλατφόρμα για τους αθλητές».