Με τις κληρώσεις, που διενεργούνται αύριο Τετάρτη 24/07 στο Παρίσι, μπαίνουν οι πάντες πλέον στο κλίμα του Ολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, θα γίνουν οι ιστορικοί 10οι αγώνες του αθλήματος στην κορυφαία αθλητική εκδήλωση. Η αρχή είχε καταγραφεί το 1988 στη Σεούλ με απλά και διπλά, είκοσι χρόνια μετά εμφανίστηκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το ομαδικό (Πεκίνο 2008), αργότερα το διπλό μικτό (Τόκιο 2021) και φτάσαμε σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα να έχουμε για δεύτερη φορά τα αγωνίσματα του απλού και του ομαδικού σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και το διπλό μικτό. Ο Παναγιώτης Γκιώνης θα πάρει μέρος μόνο στο απλό για 4η φορά, θα κάνει παράλληλα την 6η ολυμπιακή συμμετοχή του ισοφαρίζοντας το εθνικό ρεκόρ των Τάσου Μπουντούρη (ιστιοπλοΐα), Άγης Κασούμη (σκοποβολή) και Ευαγγελίας Ψάρρα (τοξοβολία) και η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μεγαλώνει το σερί της παρουσίας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1996 (γίνονται 8 τον αριθμό).

Μέσα σε όλα αυτά τα άκρως τιμητικά και ενθαρρυντικά για το άθλημα στη χώρα μας υπάρχει βεβαίως και ο στόχος της διάκρισης και στη γαλλική πρωτεύουσα! Η κλήρωση στο Press Conference Room του South Paris Arena 4 έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 Ελλάδας (17:00 τοπική) και βέβαια παίζει ρόλο για την προοπτική, που θα δημιουργηθεί. Ο Γκιώνης, που είναι από σήμερα 23/07 στο Παρίσι μαζί με τον εθνικό ομοσπονδιακό τεχνικό Κώστα Βατσακλή και τον βοηθό προπόνησης και φυσιοθεραπευτή Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, την περιμένει με ανυπομονησία, όπως και οι πάνω από 80 αθλητές και 80 αθλήτριες. Εν αναμονή της διαδικασίας λοιπόν, που στηρίζεται στα ITTF Table Tennis World Ranking Lists της 16ης Ιουλίου, αναφέρουμε τους τρόπους διεξαγωγής των πέντε αγωνισμάτων:

Απλό ανδρών/γυναικών:

Τα αγωνίσματα του απλού παίζονται σε μορφή νοκ άουτ και αποτελούνται από τις ακόλουθες φάσεις: Προκριματικός γύρος, γύρος των 64 (32 αγώνες), γύρος των 32 (16 αγώνες), γύρος των 16 (οκτώ αγώνες), προημιτελικά (τέσσερις αγώνες), ημιτελικά (δύο αγώνες) και αγώνες μεταλλίων (δύο αγώνες).

Ο νικητής κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο και ο ηττημένος αποκλείεται. Οι νικητές των δύο ημιτελικών αγώνων προκρίνονται στους αγώνες για το χρυσό μετάλλιο και οι ηττημένοι των δύο ημιτελικών στα αντίστοιχα ματς για το χάλκινο μετάλλιο. Σε κάθε αγώνισμα του απλού αναφέρονται επισήμως 67 άνδρες και 67 γυναίκες και το όριο ήταν 70 με το πολύ δύο αθλητές/τριες από την ίδια Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC).

Σύμφωνα με τους κανόνες της ITTF, οι 16 πρώτοι παίκτες των seeding κληρώνονται ως φαβορί σε ταμπλό των «64». Εκεί κληρώνονται και οι αθλητές μέχρι το Νο 48. Με δεδομένο όμως, ότι υπάρχουν περισσότερες από 64 συμμετοχές αρχικά η κλήρωση διεξάγεται ως εξής:

Οι αθλητές με θέση 49 έως 64 (συνεπώς και ο Γκιώνης, που είναι νούμερο 56) κληρώνονται στον προκριματικό γύρο (16 αγώνες) στην πρώτη θέση κάθε αγώνα. Οι υπόλοιποι παίκτες στη συνέχεια κληρώνονται στον προκριματικό γύρο στην τελευταία θέση κάθε αγώνα. Όσοι παίκτες έχουν bye, καθώς και οι νικητές του προκριματικού γύρου, προχωρούν στον γύρο των 64.

Μικτό Διπλό:

Συμμετέχουν 16 δίδυμα και το αγώνισμα διεξάγεται με τη μορφή απευθείας αποκλεισμού. Τα 16 ζευγάρια κληρώνονται στον γύρο των 16 (οκτώ αγώνες) και προχωρούν μέσω των προημιτελικών (τέσσερις αγώνες), των ημιτελικών (δύο αγώνες) και των τελικών (χάλκινο και χρυσό μετάλλιο). Τα 16 ζευγάρια επιλέχθηκαν σύμφωνα με το σύστημα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Ομαδικό ανδρών/γυναικών:

Το ομαδικό αγώνισμα διεξάγεται επίσης σε μορφή απευθείας νοκ άουτ. Οι 16 συμμετέχουσες ομάδες κληρώνονται στη φάση των 16 (οκτώ αγώνες) και προχωρούν μέσω των προημιτελικών (τέσσερις αγώνες), των ημιτελικών (δύο αγώνες) και των τελικών (χάλκινο και χρυσό μετάλλιο).

Τόσο στο ομαδικό ανδρών όσο και στο ομαδικό γυναικών υπάρχει μέγιστος αριθμός συμμετοχών 16 ομάδων. Επιλέγονται δεκαέξι ομάδες των NOC σύμφωνα με το σύστημα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Το σύστημα διεξαγωγής κάθε ομαδικής αναμέτρησης διαφέρει με εκείνο των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουμε τέσσερις επί μέρους αγώνες μονού κι ένα διπλό στην αρχή, ενώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνονται μέχρι πέντε αγώνες μονών. Και στις δύο περιπτώσεις αναδεικνύεται νικήτρια η χώρα, που φτάνει πρώτη στις τρεις ατομικές νίκες.

Η μορφή στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά:

Ομάδα ABC    Ομάδα XYZ

Πρώτο ματς διπλό B/C εναντίον Y/Z

Δεύτερο ματς A εναντίον X

Τρίτο ματς C εναντίον Z

 …ανχρειαστεί

Τέταρτο ματς A εναντίον Y

Πέμπτο ματς B εναντίον X

* Όλοι οι αγώνες στο απλό και το διπλό μικτό παίζονται με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ. Μπορούν δηλαδή, να λήξουν από 4-0 έως 4-3 σετ. Όλοι οι επί μέρους αγώνες στο ομαδικό γίνονται με το σύστημα του καλύτερου των πέντε σετ (έως 3-2 θα λήγουν τα ματς).

* Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο 27/07 με τον προκριματικό γύρο του απλού στις 16:00 Ελλάδας και λίγη ώρα μετά (17:30) παίρνει σειρά η φάση των «16» στο διπλό μικτό. Γενικά στο πρώτο κομμάτι έχουν ενταχθεί αυτά τα δύο αγωνίσματα και το ομαδικό θ’ ακολουθήσει από τις 05/08.

* Οι μέρες των μεταλλίων είναι: Για το διπλό μικτό Τρίτη 30/07. Για το απλό γυναικών Σάββατο 03/08. Για το απλό ανδρών 04/08. Για το ομαδικό ανδρών Παρασκευή 09/08 και για το ομαδικό γυναικών Σάββατο 10/08.