Πλέον έχει “περάσει” το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης, μιας και απομένουν μόλις επτά παιχνίδια. Οι τέσσερις προημιτελικοί, οι δύο ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός.
Από τη στιγμή που θα περιμένουμε μερικές ώρες ακόμα πριν τον επόμενο αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Ισπανία-Γερμανία την Παρασκευή στις 19.00), έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά στατιστικά από τα προηγούμενα παιχνίδια της διοργάνωσης. Μπορεί να αποτελέσουν έναν οδηγό για το τι πρόκειται να δούμε στη συνέχεια.
Μέχρι στιγμής 44 παιχνίδια έχουν διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας. Από αυτά, μόλις πέντε έμειναν στη “λευκή” ισοπαλία. Πρόκειται για τα:
Ολλανδία-Γαλλία (φάση ομίλων), Βέλγιο-Ουκρανία (φάση ομίλων), Δανία-Σερβία (φάση ομίλων), Αγγλία-Σλοβενία (φάση ομίλων) και Πορτογαλία-Σλοβενία (φάση των “16”).
Στα υπόλοιπα 39 ματς, η ομάδα που “άνοιξε” το σκορ έχει επικρατήσει στα 23 από αυτά, στα 10 το παιχνίδι έληξε ισόπαλο, ενώ είχαμε συνολικά 6 ανατροπές. Αν “μιλήσουμε” με ποσοστά, η ομάδα που προηγήθηκε τελικά κέρδισε στο 59% των αγώνων, το 26% δεν βρήκε νικητή, ενώ έγινε ανατροπή στο σκορ στο 15%.
Από κει και πέρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε την προσέγγιση των ομάδων όταν “παίρνουν κεφάλι” στο σκορ. Από τα 23 παιχνίδια που κέρδισε η ομάδα που πέτυχε το πρώτο γκολ της αναμέτρησης, στα 15 από αυτά, ή αλλιώς στο 65% των αναμετρήσεων, κράτησε ανέπαφη την εστία της. Επτά παιχνίδια ολοκληρώθηκαν με σκορ 1-0, τέσσερα παιχνίδια με 2-0 και τέσσερα με 3-0.
Στους υπόλοιπους οκτώ αγώνες, όπου είχαμε γκολ και από τις δύο ομάδες, στους πέντε είχαμε προσωρινή ισοφάριση και στους υπόλοιπους τρεις απλά μείωση του σκορ. Μοναδική ιδιαιτερότητα το Ολλανδία-Αυστρία, με το σύνολο του Ρόναλντ Κούμαν να ισοφαρίζει δύο φορές, πριν δεχτεί το τρίτο τέρμα από τον Ζάμπιτσερ.
Όσον αφορά τις 10 ισοπαλίες που είχαμε γκολ, οι 9 από αυτές ήταν με σκορ 1-1, με το Κροατία-Αλβανία 2-2 να αποτελεί την εξαίρεση. Τέλος, στα έξι παιχνίδια όπου είχαμε ανατροπή του σκορ, τα πέντε από αυτά έληξαν 2-1 με το Ισπανία-Γεωργία 4-1 να είναι το μόνο που “σπάει” τον κανόνα.