Η εθνική όπως προσπαθεί και τη συντονίζει ο Σεργκέι Ρεμπρόφ έχει πολύ ταλέντο αλλά και παίκτες με εμπειρίες έτσι ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες. Οι «ξενιτεμένοι» άσσοι της είναι το μεγάλο ατού κι αυτό εκφράζεται, στον αγωνιστικό χώρο, κυρίως με την επιθετική αύρα και την ικανότητα στο σκοράρισμα από τους ταλαντούχους κι έμπειρους προωθημένους. Θέλει και μπορεί να παίξει γρήγορο ποδόσφαιρο δημιουργικά αλλά και αξιοποιώντας τους ανοιχτούς χώρους!
Στα τελικά μετά πολλών εμποδίων!
Εξ αρχής έμοιαζε δύσκολο το έργο των Ουκρανών στην προσπάθειά τους να φτάσουν ως τα γήπεδα της Γερμανίας. Μια διαδικασία που έπρεπε να συμπορευθεί με τα αγωνιστικά και ψυχολογικά προβλήματα του πολέμου με ότι αυτό – φυσιολογικά – συνεπάγεται.
Ξεκίνησαν με ήττα στον 3ο όμιλο από την Αγγλία και στη συνέχεια σε έναν εκ των πραγμάτων δύσκολο όμιλο κατάφεραν να πάρουν την 3η θέση πίσω από Άγγλους και Ιταλούς με τους οποίους ισοβάθμησαν έχοντας αμφότεροι από 14 πόντους. Η Ουκρανία, μακριά από τη φωτιά, τον πόνο και τη δυστυχία χρησιμοποίησε ως έδρες την Τρνάβα, το Βρότσλαβ, την Πράγα και το Λεβερκούζεν!
Ακολούθησε η πορεία της στα νοκ άουτ πλέϊ-οφ όπου αρχικά νίκησε 1-2 στη Ζένιτσα τη Βοσνία με γκολ ανατροπής των Γιάρεμτσιουκ (85’) και Ντόβμπικ (89’) και στη συνέχεια ήρθε άλλη μια νίκη με ανατροπή (!) στο Βρότσλαβ της Πολωνίας επί των Ισλανδών με σκορ 2-1 χάρις τα γκολ των Τσιχάνκοφ (54’) και Μούντρικ (85’)
Κυνηγώντας την τύχη της με την… 4η προσπάθεια!
Η Ουκρανία φθάνει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για 4η φορά. Σίγουρα αυτό το επίτευγμα αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελείται!
Στην τελευταία διοργάνωση και εν μέσω των περιορισμών του covid η Ουκρανία πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή της στην τελική φάση. Ήταν το Euro 2020 που κατ’ ανάγκη έγινε μια χρονιά αργότερα και στον 3ο όμιλο οι Ουκρανοί κατέλαβαν την 3η θέση, πίσω από την Ολλανδία και την Αυστρία και μπροστά από τους Σκοπιανούς που νίκησαν 2-1 στο Βουκουρέστι.
Ως μια από τις καλύτερες 3ες στη φάση των ομίλων η Ουκρανία του Αντρέι Σεφτσένσκο απέκλεισε στη Γλασκόβη τη Σουηδία με γκολ του Ντόβμπικ στην εκπνοή της παράτασης κι ενώ στην κανονική διάρκεια το ματς είχε λήξει ισόπαλο με σκορ 1-1!
Ακολούθησε ο προημιτελικός της Ρώμης όπου οι Ουκρανοί έχασαν 4-0 από την Αγγλία.
Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις παρουσίες τους στα τελικά του Euro με καλύτερη εξ αυτών, την πρώτη το 2012 όταν ξεκίνησαν με νίκη επί της Σουηδίας για τον 4ο όμιλο, όμως ακολούθησαν οι ήττες από Γαλλία και Αγγλία που τους κράτησαν στην 3η θέση.
Τέσσερα χρόνια αργότερα η Ουκρανία έμεινε χωρίς πόντο στον 3ο όμιλο γνωρίζοντας ήττες από Γερμανία, Πολωνία, Βόρεια Ιρλανδία.
Προπονητής : Το επιθετικό πνεύμα του Ρεμπρόφ!
Ανέλαβε την εθνική πριν ακριβώς έναν χρόνο κι ενώ είχε ξεκινήσει με ήττα η Ουκρανία τις υποχρεώσεις της στον 3ο προκριματικό όμιλο. Κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες – όπως θα συνέβαινε με κάθε εμπόλεμη χώρα – κατάφερε να διαχειριστεί όλες αυτές τις καταστάσεις αξιοποιώντας το ταλέντο του έμψυχου δυναμικού παρότι αυτό, αναγκαστικά και μη, παραμένει διασκορπισμένο σε όλη τη γηραιά ήπειρο!
Ο Ρεμπρόφ φέρει ένα «βαρύ» όνομα ως επιθετικός παίκτης με σημαντικές παρουσίες κι επιτυχίες στο Ουκρανικό ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Ντιναμό Κιέβου, της Σαχτάρ Ντόνετσκ αλλά και της εθνικής ομάδας (75συμ./15 γκολ).
Αγωνίστηκε επίσης στην Πρέμιερ Λιγκ (Τότεναμ, Γουέστ Χαμ) αλλά και στο Τουρκικό πρωτάθλημα με την Φενέρμπαξε!
Ως προπονητής έχει καταφέρει σε συλλογικό επίπεδο πολλά πράγματα με την Ντιναμό Κιέβου και μεταξύ άλλων την Ουγγρική Φερενσβάρος ενώ τώρα καλείται να φτάσει σε μια επιτυχημένη πορεία στον πάγκο της εθνικής!
Το αστέρι :
Ίσως να αδικήσουμε 2-3 άλλους, όμως ο Άρτεμ Ντόβμπικ μπορεί και πρέπει να «ανακυρηχθεί» ως το μεγάλο αστέρι σε αυτή την εθνική Ουκρανίας, τουλάχιστον μέχρι να μπει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο σέντερ φορ της Τζιρόνα πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν με 24 γκολ στην Ισπανική Λίγκα συμβάλλοντας καταλυτικά έτσι ώστε αυτός ο μικρός σύλλογος της Καταλονίας να κάνει μια μεγάλη υπέρβαση με την είσοδό του στους ομίλους του νέου Τσάμπιονς Λιγκ!
Ο Ντόβμπικ είχε δέκα συμμετοχές στα προκριματικά του Euro 2024 σημειώνοντας δύο τέρματα, όμως σίγουρα είναι ο παίκτης που μπορεί σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο να βοηθήσει αποτελεσματικά σκοράροντας
Ρόστερ :
Τερματοφύλακες :
1. Χενρι Μπούστσαν (Ντιναμό Κιέβου)
23. Αντρέι Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης)
12. Ανατόλι Τρούμπιν (Μπενφίκα)
Αμυντικοί :
22.Μικόλα Ματβιένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
16. Βιτάλι Μικολένκο (Έβερτον)
13. Ίλιγια Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ)
2. Γιούκχιμ Κονόπλια (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
26. Μπόνταν Μιχαϊλιτσένκο (Πολίτσια Ζιτόμιρ)
21. Βαλερί Μπόνταρ (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
4. Μαξίμ Ταλοβέροφ (ΛΑΣΚ)
17. Αλεξάντερ Ζιντσένκο (Άρσεναλ)
3. Αλεξάντερ Σβάτοκ (Ντνίπρο)
24. Αλεξάντερ Τίμτσιουκ (Ντιναμό Κιέβου)
Μέσοι :
5. Σερχέι Σίντορτσιουκ (Βέστερλο)
6. Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
7. Αντρέι Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου)
8. Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Τζένοα)
18. Βολοντίμιρ Μπράζκο (Ντιναμό Κιέβου)
14. Χέρνι Σουντάκοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
19. Μίκολα Σαπαρένκο (Ντιναμό Κιέβου)
15. Βίκτορ Τσιχάνκοφ (Τζιρόνα)
20. Αλεξάντερ Ζούμπκοφ (Ντιναμό Κιέβου)
Επιθετικοί :
10. Μικάιλο Μούντρικ (Τσέλσι)
9. Ρόμαν Γιάρεμτσουκ (Βαλένθια)
11. Άρτεμ Ντόβμπικ (Τζιρόνα)
25. Βλάντισλαβ Βάνατ (Ντιναμό Κιέβου)
🇺🇦🇺🇦🇺🇦 Our squad for the @EURO2024 pic.twitter.com/4XXDdEC6xR
— Ukrainian Association of Football (@uafukraine) June 7, 2024