Η χρυσή γενιά του κροατικού ποδοσφαίρου ετοιμάζεται για μια τελευταία παράσταση στα γερμανικά γήπεδα, με τον Ντάλιτς να έχει υπό τις οδηγίες ένα σύνολο που αρνείται να παραδοθεί, πραγματικό μπελά για οποιαδήποτε ομάδα.

Η φράση Last Dance είχε χρησιμοποιηθεί και στην προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση για τους Κροάτες, αλλά να’τοι πάλι, αγέρωχοι, αδάμαστοι, η ίδια παρέα, σαν συμμαθητές που εμφανίζονται για το reunion να θυμηθούν τα παλιά. Η ανθεκτικότητά τους, το know how και οι παραστάσεις τους τούς καθιστούν…ανεπιθύμητους αντιπάλους, ειδικά στα νοκ-άουτ.

Οι απουσίες κι ο ρεαλιστικός στόχος

Όλες οι παλιοσειρές παρούσες. Μόντριτς (38), Κόβατσιτς (30), Μπρόζοβιτς (31). Αυτή η τριάδα αθροιστικά έχει 371 συμμετοχές. Όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Αλήθεια έχουν 371! Να το κάνουμε λύσσα; Πέρισιτς (35), Βίντα (35) και Κράμαριτς (32) προσθέτουν άλλες 329. Τους λες και κομματάκι έμπειρους…Ο Λόβρεν απεχώρησε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ενώ ο εκλέκτορας δεν πήρε μαζί του Τσάλετα-Τσαρ και Μπρέκαλο. Ο Β’ όμιλος είναι πολύ δύσκολος με την κάτοχο Ιταλία, την Ισπανία που έφτασε στα ημιτελικά στο προηγούμενο Euro και τη διψασμένη/ενθουσιασμένη Αλβανία. Ακόμη κι εάν περάσει μεταξύ των καλύτερων τρίτων, έχει αποδείξει πως είναι ανθεκτική απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα.

Πώς έφτασε στην τελική φάση

Οι Κροάτες συμμετείχαν στον 4ο όμιλο των προκριματικών και πήραν το εισιτήριο για τη Γερμανία ως δεύτεροι, πίσω από τους Τούρκους, έχοντας διαφορά 4 βαθμών από την Ουαλία, με την οποία είχαν μία ήττα και μία ισοπαλία. Όμως η νίκη επί των Τούρκων στην Προύσα και το τέλειο ρεκόρ τους με Αρμενία και Λετονία, τους έφεραν στο Euro 2024.

Οι προηγούμενες παρουσίες της

Έχοντας πάντα κατά νου πως η Κροατία αποτελούσε μέλος της Γιουγκοσλαβίας και πως συμμετέχει ως ανεξάρτητο κράτος στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις από το 1994 και μετά, η επίδοση για ένα κράτος με 4 εκ. ψυχές είναι εντυπωσιακή. Αυτό θα είναι το 7ο Euro της, έχοντας μόνο μία απουσία, από τη συνδιοργάνωση Ολλανδών/Βέλγων το 2000. Έχει δύο παρουσίες στα προημιτελικά (1996, 2008) και στις δύο τελευταίες διοργανώσεις έχει αποκλειστεί στη φάση των «16».

Ο προπονητής

Όταν ο Ζλάτκο Ντάλιτς αναλάμβανε τα ηνία το φθινόπωρο του 2017 αντικαθιστώντας τον Άντε Τσάτσιτς, ελάχιστοι φανταζόντουσαν την συνέχεια. Οι προηγούμενες δουλειές του (Αλ Φαϊσάλι, Αλ Χιλάλ, Αλ Αΐν) σίγουρα έκαναν πλουσιότερο τον ίδιο, όχι όμως και το βιογραφικό του. Εκείνος τότε δήλωνε πως εφόσον η Κροατία δεν έπαιρνε την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, δεν θα συνέχιζε. Οι Κροάτες απέκλεισαν την Ελλάδα στα playoffs φτάνοντας μέχρι τον τελικό στα ρωσικά γήπεδα!

Στο Euro του 2021 επέστρεψαν και πάλι από την κόλαση του 3-1 στον αγώνα με την Ισπανία για τους «16», αλλά οι Ίβηρες τους έστειλαν στην πατρίδα νικώντας με 5-3 στην παράταση σε επικό αγώνα. Στο Κατάρ έφτασαν και πάλι μια ανάσα από τον τελικό (αποκλείοντας στα πέναλτι Ιάπωνες και Βραζιλιάνους) αλλά στα ημιτελικά η παρέα του Μέσι δεν αστειευόταν.

Όπως και να έχει οι Κροάτες είναι κακός μπελάς. Θα παίξουν 4-3-3, θα κρατήσουν μπάλα, δεν θα δεχθούν εύκολα το γκολ, κι αν μπορείς βγάλτα πέρα μαζί τους.

Ο 57χρονος Ντάλιτς, πιστός Καθολικός, χαϊδεύει το ροζάριο στην τσέπη του κατά τη διάρκεια των αγώνων, μιλάει συχνά για τη σημασία της θρησκείας και τον προηγούμενο μήνα κατά την προσφιλή συνήθειά του εκπλήρωσε το τάμα του περπατώντας 120 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του Λίβνο στο Μέγιουγκοργε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Πέρσι υπέγραψε νέο συμβόλαιο που τον πηγαίνει έως το τέλος του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2026.

Το αστέρι της ομάδας

Για όσους έχετε βαρεθεί στα αφιερώματα για την Κροατία να διαβάζετε για τον Λούκα Μόντριτς, παραλείψτε αυτή την παράγραφο και πηγαίνετε απευθείας στο ρόστερ. Τον Σεπτέμβριο κλείνει τα 39 του κι ο ρέκορντμαν συμμετοχών με τη χώρα του (175, είχε κάνει ντεμπούτο το 2006!) ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας ακόμη προσπάθειας στο 5ο Euro της πλουμιστής καριέρας του.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στη Ρεάλ είχε κυρίως τον ρόλο του ανθρώπου που έρχεται από τον πάγκο για να ελέγξει ή να ανεβάσει τον ρυθμό, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Στην εθνική του, η φανέλα βασικού είναι κολλημένη επάνω του και δεν βγαίνει. Βασικός σε όλα τα ματς των προκριματικών αλλά και στους τελικούς του Nations League (ήττα στον τελικό στα πέναλτι από την Ισπανία), όπως και στο τελευταίο φιλικό με την Πορτογαλία.

To ρόστερ

ΘέσηΟνοματεπώνυμοΗλικίαΣυμμετοχέςΓκολΣύλλογος
ΤερματοφύλακαςΝτόμινικ Λιβάκοβιτς2954Φενέρμπαχτσε
Τερματοφύλακας Νεντίλικο Λάμπροβιτς241Ριέκα
Τερματοφύλακας Ίβιτσα Ίβουσιτς296Πάφος
ΑμυντικόςΓιόσιπ Στάνισιτς2418Μπάγερ Λεβερκούζεν
Αμυντικός Μαρίν Πόνγκρατσιτς268Λέτσε
Αμυντικός Γιόσκο Γκβάρντιολ22302Μάντσεστερ Σίτι
Αμυντικός Μάρτιν Έρλιτς269Σασουόλο
Αμυντικός Γιόσιπ Σούταλο2414Άγιαξ
Αμυντικός Μπόρνα Σόσα2620Άγιαξ
Αμυντικός Ντομαγκόι Βίντα 351054ΑΕΚ
Αμυντικός Γιόσιπ Γιουράνοβιτς2837Ουνιόν Βερολίνου
ΜέσοςΛόβρο Μάιερ26318Βόλφσμπουργκ
Μέσος Ματέο Κόβατσιτς301015Μάντσεστερ Σίτι
Μέσος Λούκα Μόντριτς (αρχ.)3817525Ρεάλ Μαδρίτης
Μέσος Μαρσέλο Μπρόζοβιτς31967Αλ Νασρ
Μέσος Νίκολα Βλάσιτς26568Τορίνο
Μέσος Μάριο Πάσαλιτς296310Αταλάντα
Μέσος Λούκα Ιβάνουσετς25212Φέγενοορντ
Μέσος Λούκα Σούσιτς217Ζάλτσμπουργκ
Μέσος Μάρτιν Μπατούρινα213Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Επιθετικός Άντρεϊ Κράμαριτς329328Χόφενχαϊμ
Επιθετικός Ίβαν Πέρισιτς3513133Χάιντουκ Σπλιτ
Επιθετικός Άντε Μπούντιμιρ32213Οσασούνα
Επιθετικός Μπρούνο Πέτκοβιτς293811Ντινάμο Ζάγκρεμπ
Επιθετικός Μάρκο Πιάτσα29261Ριέκα
Επιθετικός Μάρκο Πάσαλιτς2351Ριέκα
Κροατία