Η Γαλλία των δυο σερί τελικών Μουντιάλ ψάχνει στη Γερμανία τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο από το 2000 και τρίτο συνολικά με την εκκίνηση συλλογής το 1984 στην εποχή του Πλατινί, ήταν άλλωστε φιναλίστ το 2016 και στα ημιτελικά της διοργάνωσης το 1996. Η ομάδα του Ντιντέ Ντεσάν είναι υπερπλήρης και λογίζεται στα μεγάλα φαβορί, έχει θεωρητικά εύκολο όμιλο στη Γερμανία για να επεκτείνει την κυριαρχία της. Βαρόμετρο ο απελευθερωμένος μετά την μεταγραφή του στη Ρεάλ ο Κιλιάν Εμπαπέ
Οι στόχοι: Η πίεση της πρώτης θέσης
Η Γαλλία είναι στον 4ο όμιλο της τελικής φάσης με αντιπάλους την Ολλανδία όπως και στα προκριματικά στον όμιλο με την Ελλάδα, την Αυστρία και την Πολωνία, κοινώς είναι φαβορί για την πρώτη θέση, παρά τοπ γεγονός ότι και η Αυστρία του Ράνγκνικ αλλά και η Πολωνία δεν είναι αμελητέες ποδοσφαιρικές ποσότητες. Στόχος μίνιμουμ για την Γαλλία είναι να φτάσει στον τέταρτο τελικό της ιστορίας της και να κατακτήσει τον τρίτο τίτλο.
Πώς έφτασε στην τελική φάση: Επίδειξη δύναμης στον όμιλο με την Ελλάδα
Η Γαλλία, η οποία συμμετέχει σε τελική φάση για 9η σερί φορά προκρίθηκε εύκολα με 7 νίκες σε 8 αγώνες στην προκριματική φάση. Μοναδική βαθμολογική απώλεια, το εντυπωσιακό 2-2 στην OPAP Arena με αντίπαλό την Εθνική Ελλάδος την τελευταία αγωνιστική, όταν και επιστρατεύτηκε από τον πάγκο ο Εμπαπέ για να αποσοβηθεί η πρώτη ήττα. Η ομάδα του Ντεσάν μέτρησε 29 γκολ σε όμιλο με Ολλανδία, Ελλάδα και Γιβραλτάρ, το οποίο και σκόρπισε με 14-0 τον Νοέμβριο. Η Γαλλία κατέκτησε τον ευρωτίτλο το 2000 και ήταν φιναλίστ ως οικοδέσποινα στη διοργάνωση του 2016.
Οι προηγούμενες παρουσίες της: Πρωταθλήτρια το 2000
Η Γαλλία στην τελευταία παρουσία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αποκλείστηκε στη φάση των «16» το 2020 στη χειρότερη παρουσία της. Το κατέκτησε το τρόπαιο το 2000 και ήταν φιναλίστ ως οικοδέσποινα στη διοργάνωση του 2016. Συμμετέχει σε τελική φάση για 9η σερί φορά από το 1988 με μόλις δυο αποκλεισμούς σε όμιλο το 1992 και το 2008. Η Γαλλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2018 και φιναλίστ στην τελευταία εκδοχή του Μουντιάλ στο Κατάρ το 2022 μετά το επικό 3-3 (2-2 στην κανονική διάρκεια) με την Αργεντινή νικήτρια στα πέναλτι.
Ο προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάν (Γάλλος)
Ο 56χρονος Ντιντιέ Ντεσάν, πρωταθλητής κόσμου ως παίκτης και προπονητής είναι στον πάγκο της εθνικής ομάδας τα τελευταία 12 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους «μπλε» με 152 αγώνες, 99 νίκες, 29 ισοπαλίες και 24 ήττες. Στο εναρκτήριο ματς με την Αυστρία ο Ντεσάν θα αναζητήσει την 100η νίκη του. Δεν είναι απλώς ο ιδανικός προπονητής, αλλά ο τέλειος διαχειριστής πρωτοκλασάτων παικτών και μάλιστα επιλέγοντας την τελική 26άδα μέσα από την ατελείωτη δεξαμενή του γαλλικού ποδοσφαίρου.
Το αστέρι της ομάδας: Κιλιάν Εμπαπέ
Ολοκλήρωσε την θητεία του στην Παρί Σεν Ζερμέν με ένα ακόμη πρωτάθλημα και μετά το Ευρωπαϊκό θα μετακομίσει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης ο Κιλιάν Εμπαπέ, το απόλυτο αστέρι της εθνικής ομάδας των αστεριών. Τρίτος σε συμμετοχές στην ιστορία ο Ζιρού (132), τέταρτος ο Γκριεζμάν (128), πρώτος σκόρερ στην ιστορία με 57 ο Ζιρού, όλοι και όλα περιστρέφονται γύρω από τον Εμπαπέ των 47 γκολ σε 78 ματς με τους «μπλε».
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες
Μάικ Μενιάν (Μίλαν)
Μπρις Σαμπά (Λανς)
Αλφόνς Αρεολά (Γoυέστ Χαμ)
Αμυντικοί
Τεό Ερναντέζ (Μίλαν)
Φερλάν Μεντί (Ρεάλ)
Μπενζαμέν Παβάρ (Ίντερ)
Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ)
Ζονατάν Κλος (Μαρσέιγ)
Ζιλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα)
Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ)
Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν)
Μέσοι
Αντριάν Ραμπιό (Γιουβέντους)
Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)
Ορελιάν Τσουαμενί (Ρεάλ Μ.)
Εντουαρντό Καμαβινγκά (Ρεάλ )
Γουαρέν Ζαΐρ–Εμερί (Παρί)
Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό)
Ενγκολό Καντέ (Αλ-Ίτιχαντ)
Επιθετικοί
Μπράντλεϊ Μπαρκολά (Παρί)
Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν)
Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί )
Μάρκους Τιράμ (Ίντερ)
Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν)
Ουσμάν Ντεμπελέ (Παρί)
Ραντάλ Κολό-Μουανί (Παρί)