Η Αυστρία προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με τρόπο πειστικό για την αγωνιστική της εξέλιξη και στην τέταρτη συμμετοχή της από το 2008 και τρίτη συνεχόμενη, ενδεικτικό της σταθεροποίησής της σε υψηλό επίπεδο, αναζητά στα γήπεδα της Γερμανίας την υπέρβαση (αποκλεισμός στη φάση των «16» στα δυο τελευταία ραντεβού) και την πρόκριση στα προημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εγγύηση αποτελέσματος αποτελεί η παρουσία στον πάγκο του Γερμανού κόουτς Ραλφ Ράνγκνικ, σοβαρή απώλεια λόγω τραυματισμού είναι ο πολυθεσίτης αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης Νταβίντ Άλαμπα.
Οι στόχοι: Να πιέσει την Ολλανδία
Η Αυστρία είναι στον δύσκολο τέταρτο όμιλο της τελικής φάσης μαζί με τα φαβορί για τις δυο πρώτες θέσεις Γαλλία, Ολλανδία και την Πολωνία. Η ομάδα του Ραλφ Ράνγκνικ θα αντιμετωπίσει στην 1η αγωνιστική των ομίλων τη Γαλλία στις 17/06 στο Ντίσελντορφ, στη 2η αγωνιστική την Πολωνία (21/06) και στην 3η την Ολλανδία (25/06) στο Βερολίνο, ποντάροντας στη χειρότερη περίπτωση στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης (προκρίνονται στους «16» και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες των ομίλων).
Πώς έφτασε στην τελική φάση: Έχασε μόνο από το Βέλγιο
Η Αυστρία τερμάτισε με σταθερή προκριματική πορεία στη 2η θέση του ομίλου της, έναν βαθμό πίσω από το Βέλγιο με ρεκόρ 6-1-1 σε οκτώ ματς και βαθμολογικές απώλειες στο γκρουπ μόνο από την ομάδα του Τεντέσκο (1-1 εκτός έδρας και ήττα 3π-2 εντός έδρας). Καθοριστικά ματς πρόκρισης ήταν με αντίπαλο την Σουηδία και το 2-0 εντός έδρας, αλλά και το 3-1 εκτός με Γκρέγκοριτς και Αρναούτοβιτς που της έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα για την την τέταρτη συνολικά και τρίτη σερί πρόκριση σε τελική φάση.
Οι προηγούμενες παρουσίες της: Μέχρι τους «16»
Η Αυστρία προκρίθηκε σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για τρίτη σερί φορά και τέταρτη συνολικά, μετά το 2016 και το 2020 με στόχο να βελτιώσει τις επιδόσεις της. Ο αποκλεισμός στη φάση των «16»στα δυο τελευταία ραντεβού συνιστούν πάντως καλύτερη πορεία από το 2008 και τη συνδιοργάνωση της τελικής φάση με την Αυστρία (δεν πέρασε από τον όμιλο). Η μοναδική της διάκριση είναι η 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1954, από τα Μουντιάλ πάντως απουσιάζει από το 1998.
Ο προπονητής: Ραλφ Ράνγκνικ (Γερμανός)
Ανέλαβε τονΑπρίλιο του 2022 με βασικό στόχο την πρόκριση της Αυστρίας στο Euro 2024 στη Γερμανία και τα κατάφερε. Ο 66χρονος «προφέσορ» Ραλφ Ράνγκνικ δεν είναι ο προπονητής μόνο του αποτελέσματος, αλλά ο θεωρητικός του μοντέρνου ποδοσφαίρου, με πίεση ψηλά και άμεση μετάβαση, σε απόπειρα να συνδυάσει στο σχηματισμό του 4-4-2 με τις όποιες παραλλαγές του το αποτέλεσμα με το θέαμα. Στη Χοφενχάιμ έδειξε δείγμα γραφής την πενταετία 2006-11, πριν περάσει από Λειψία και Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ.
Το αστέρι της ομάδας: Μαρσέλ Ζάμπιτσερ
Μπορεί να έχει τις περισσότερες συμμετοχές (112, μπροστά από τον άτυχο Άλαμπα) και να είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία πίσω από τον θρυλικό Τόνι Πόλστερ ο πρωταθλητής Ιταλίας με την Ίντερ Μάρκο Αρναούτοβιτς, το αστέρι της Αυστρίας όμως είναι ο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντόρτμουντ Μαρσέλ Ζάμπιτσερ. Στα 30 χρόνια του, ο Ζάμπιτσερ θα αγωνιστεί στο τρίτο ευρωπαϊκό της καριέρας του μετά από 12ετία στην εθνική ομάδα και 74 συμμετοχές.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες
Πάτρικ Πεντζ (Μπρόντμπι)
Χάινζ Λάιντερ (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ)
Νίκλας Χεντλ (Ραπίντ Βιέννης)
Αμυντικοί
Στέφαν Πος (Μπολόνια)
Μαξιμίλιαν Βέμπερ (Γκλάντμπαχ)
Φίλιπ Λίνχαρτ (Φράιμπουργκ)
Κέβιν Ντάνσο (Λανς)
Φιλίπ Μουένε (Μάιντς)
Φλάβιους Ντάνιλιουτς (Ζάλτσμπουργκ)
Λέοπολντ Κουέρφελντ (Ραπίντ Βιέννης)
Γκέρνοτ Τράουνερ (Φέγενορντ)
Μέσοι
Μαρσέλ Ζάμπιτσερ (Ντόρτμουντ)
Φλόριαν Γκρίλιτς (Χοφενχάιμ)
Κρίστοφ Μπάουμγκαρτνερ (Λειψία)
Κόνραντ Λάιμερ (Μπάγερν Μονάχου)
Φλόριαν Κάιντς (Κολωνία)
Νικόλας Σίβαλντ (Λειψία)
Αλεξάντερ Πρας (Στουρμ Γκρατς)
Ρομάνο Σμιντ (Βέρντερ)
Ματίας Σιλντ (Ραπίντ Βιέννης)
Επιθετικοί
Μάρκο Αρναούτοβιτς (Ίντερ)
Μίχαελ Γκρέγκοριτς (Φράιμπουργκ)
Αντρέας Βάιμαν (Γουέστ Μπρομ)
Μαξιμίλιαν Έντρουπ (Χάρτμπεργκ)
Πάτρικ Βίμερ (Βόλφσμπουργκ)
Μάρκο Γκρουλ (Ραπίντ Βιέννης)