Η Δανία θα δώσει το παρών σερ ένα ακόμη Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι όπως έχει αποδείξει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, είναι πάντα έτοιμη για την έκπληξη.

Η χώρα των Βίκινγκ λατρεύει το ποδόσφαιρο και ειδικά την Εθνική της Ομάδα, με τους πιστούς οπαδούς της να γεμίζουν την παραδοσιακή έδρα της ομάδας, το «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, αλλά και να την ακολουθούν σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή θα είναι η 11η συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πάντα αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη την οποία ουδείς μπορεί να υποτιμήσει.

Μπορεί…

Η έλευση του Κάσπερ Χιούλμαντ στον πάγκο το 2020 στην εθνική, συνοδεύτηκε από μια εκπληκτική πορεία στο EURO 2020, που έγινε το καλοκαίρι του 2021 λόγω Covid, με τους Δανούς να φτάνουν στα ημιτελικά και να αποκλείονται από τη γηπεδούχο Αγγλία στην παράταση με ένα πολυσυζητημένο πέναλτι. Ο Χιούλμαντ θεωρήθηκε ήρωας, οι παίκτες αντιμετωπίστηκαν ως καινούρια είδωλα.

Εντάξει, δεν είναι το πρώτο φαβορί, μην τρελαθούμε, αλλά στην κορωνίδα της επιτυχίας της, το 1992, από τις παραλίες μαζεύτηκαν οι παίκτες (λόγω του πολέμου αποβλήθηκε τότε η Σερβία) κι έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το ευχάριστο είναι ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Χιούλμαντ έχει στη διάθεση του όλους του παίκτες που θα ήθελε να έχει και ο δρόμος είναι ανοικτός. Βεβαίως εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι έχει προκαλέσει εντύπωση το ότι στις κλήσεις δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης που να αγωνίζεται στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Πήρε το εισιτήριο σχετικά άνετα

Η πορεία της στα προκριματικά η αλήθεια είναι ότι δεν συνοδεύτηκε και από την καλύτερη απόδοση. Θ έλεγε κανείς το αντίθετο, μιας και σε αρκετά ματς η απόδοση της είχε θέματα και γέννησε αρκετά μεγάλο προβληματισμό.

Κληρώθηκε στο 8ο Προκριματικό όμιλο με αντιπάλους τις, Σλοβενία, Φινλανδία, Καζακστάν, Βόρεια Ιρλανδία και Σαν Μαρίνο. Τερμάτισε πρώτη αλλά με τους ίδιους βαθμούς με τη Σλοβενία, υπερέχοντας στα μεταξύ τους ματς 2-1 και 1-1). Σημείωσε επτά νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες με γκολ 19-10.

Η ιστορία της

Μετράει 10 παρουσίες σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το οποίο έχει κατακτήσει μια φορά, το 1992, όταν λόγω του πολέμου στα Βαλκάνια, η Γιουγκοσλαβία έμεινε εκτός και πήρε τη θέση της. Οι παίκτες μαζεύτηκαν από τις παραλίες την τελευταία στιγμή αλλά έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου νικώντας στο Γκέτεμποργκ την Γερμανία με 2-0 με γκολ των Γιένσεν και Βίλφορτ. Η πρώτη της συμμετοχή ήταν στο μακρινό 1964 όταν και τερμάτισε 4η και στη συνέχεια έδωσε το παρών στα τελικά το 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012, 2020 και φυικά το 2024.

Πίστη στον προπονητή

Ο Κάσπερ Χιούλματ έχει καταφέρει αν μη τι άλλο να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε παίκτες και οπαδούς. Στα 52 του πια, ήρθε έτοιμος έχοντας δουλέψει σε συλλόγους όπως οι, Λίνγκμπι, Νόρτζελαντ και Μάιντζ.

Πήρε τα ηνία της ομάδας το 2020, έκανε καταπληκτική πορεία στο Euro 2020 (έγινε το 2021). Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν παρόμοια, αφού ακολούθησε η τραγική πορεία στο Μουντιάλ του 2022, ενώ η πορεία της ομάδας στην προκριματική φάση του EURO 2024 άφησε όπως τονίσαμε πολλά ερωτηματικά και προβληματισμό.

Η ουσία πάντως είναι πως παρά τις μέτριες εμφανίσεις, η εθνική πήρε το εισιτήριο στην τελική φάση και θα δώσει το «παρών» στα γήπεδα της Γερμανίας, με στόχο να πάει τουλάχιστον στη φάση των νοκ άουτ και από εκεί, όσο πιο μακριά γίνεται.

Ηγέτης ο Έρικσεν

Ο Κρίστιαν Έρικσεν θα δώσει το παρών και σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση και αποτελεί αναμφίβολα τον ηγέτη της ομάδας. Ναι ταλεντάρα μπροστά ο Χόιλουντ, σταθερή αξία στον άξονα ο αρχηγός Χόιμπιεργκ, «βράχος» στην άμυνα ο Γιοακίμ Άντερσεν, αλλά ο Έρικσεν κάνει τη διαφορά.

Ο 32χρονος μέσος είναι η έμπνευση, η δημιουργία αλλά πολλές φορές και η εκτέλεση στην ποδοσφαιρική μηχανή των Βίκινγκ. Πριν από τέσσερα χρόνια σόκαρε όλο τον κόσμο όταν κατέρρευσε στο ματς με τη Φινλανδία και χρειάστηκε καρδιολογική ανάνηψη.  Με τη βοήθεια του Θεού, επέστρεψε δυνατός και συνεχίζει να γράφει ποδοσφαιρική ιστορία.

Ο Έρικσεν, παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετρά ήδη 129 συμμετοχές με την Εθνική έχοντας σημειώσει 41 γκολ. Το πλέον πρόσφατο, στο φιλικό με τη Σουηδία στις 5 του Ιουνίου, μ’ ένα καταπληκτικό σουτ που άφησε «άγαλμα» τον Ρόμπιν Όλσεν. Γενικώς φιλτράρει το παιχνίδι της ομάδας, εκτελεί όλες τις στημένες μπάλες (κόρνερ και φάουλ), πασάρει, σκοράρει και γενικώς από τη δική του απόδοση θα κριθούν πολλά για την πορεία των Βίκινγκ.

Η αποστολή της Δανίας

Τερματοφύλακες: Φρ. Ρόνοου (Ουνιόν Β.), Κ. Σμάιχελ (Άντερλεχτ), Μ. Χερμάνσεν (Λέστερ)

Αμυντικοί: Αλ. Μπαχ (Μπενφίκα), Αν. Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Γ. Βέστεργκορντ (Λέστερ), Γ. Άντερσεν (Κρίσταλ Π.), Γ. Μέλε (Βόλφσμπουργκ), Ρ. Ν. Κρίστενσεν (Ρόμα), Σ. Κίερ (Μίλαν), Β. Κρίστιανσεν (Μπολόνια), Β. Νέλσον (Γαλατασαράι)

Μέσοι: Κ. Έρικσεν (Μ. Γιουν.), Κ. Νόργκορντ (Μπρέντφορντ), Μ. Γιένσεν (Μπρέντφορντ), Μ. Ντάμσγκορντ (Μπρέντφορντ), Μ. Χιούλμαντ (Σπόρτινγκ Λ.), Π. Εμ. Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Τ. Ντιλένι (Άντερλεχτ)

Επιθετικοί: Αν. Ντρέιερ (Άντερλεχτ), Αν. Σκ. Όλσεν (Κλαμπ Μπριζ), Γ. Μπ. Λάρσεν (Μπέρνλι), Γ. Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Κ. Ντόλμπεργκ (Άντερλεχτ), Ρ. Χόιλουντ (Μ. Γιουν.), Γ. Πόουλσεν (Λειψία)

Δανία