Το EURO του 2016 ήταν ο θρίαμβος της Πορτογαλίας που -με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος– νίκησε στον τελικό, τη Γαλλία, μέσα στο σπίτι της. Στο Παρίσι…
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπήρχε και… Ελλάδα στην ιστορία παρά το γεγονός ότι η Εθνική μας δεν ήταν παρούσα στην τελική φάση της διοργάνωσης.
Αρχικά, Ελλάδα λόγω… Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός πριν δύο χρόνια (το 2014) ήταν στο τιμόνι της Εθνικής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Μετά τη λύση της συνεργασίας, ανέλαβε την πατρίδα του και την οδήγησε, δύο χρόνια μετά, στη μεγαλύτερη στιγμή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σάντος μετά την επιτυχία, ευχαρίστησε και τους Έλληνες για τη συμπαράσταση που έδειξαν (και ήταν φανερό αυτό) στην Πορτογαλία σε αυτό το τουρνουά.
Υπήρχε όμως ένας ακόμη συνειρμός που είχε Ελλάδα. Ήταν η δεύτερη φορά που η Πορτογαλία βρέθηκε τότε σε έναν τελικό. Η προηγούμενη ήταν το 2004 όταν η Ελλάδα πήρε το EURO με οικοδέσποινα την Πορτογαλία. Και τώρα, το 2016, η Πορτογαλία παίρνει το δικό της EURO στο σπίτι της οικοδέσποινας, Γαλλίας.
Η Ισπανία κατέβηκε από τον θρόνο
Ήταν ένα EURO στο οποίο η Ισπανία κατέβηκε από την κορυφή καθώς εκείνη η εκπληκτική Εθνική, είχε πάρει τα δύο προηγούμενα EURO (2008 και 2012) και ενδιάμεσα είχε πάρει και το Μουντιάλ του 2010. Η Ισπανία αποκλείστηκε στη φάση των “16” από την Ιταλία που νίκησε με 2-0, χάρη στα γκολ του Κιελίνι και του Πελέ. Η Ιταλία στη συνέχεια (στη φάση των “8”) αποκλείστηκε από τη Γερμανία.
Πρώτη φορά με 24 ομάδες
Τα παιχνίδια έγιναν σε 10 πόλεις της Γαλλίας και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν 24 ομάδες από τις 16 που υπήρχαν από το 1996 και μετά. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των 4 ομάδων και την πρόκριση για την επόμενη φάση πήρανε (μαζί με τους 2 πρώτους από κάθε όμιλο) και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Από τον Α’ όμιλο πέρασαν η Γαλλία και η Ελβετία και έμειναν εκτός η Αλβανία και η Ρουμανία. Από τον Β’ όμιλο πέρασαν οι Ουαλία, Αγγλία και Σλοβακία και έμεινε εκτός η Ρωσία. Από τον Γ’ όμιλο πέρασαν οι Γερμανία, Πολωνία και Β.Ιρλανδία και έμεινε εκτός η Ουκρανία. Από τον Δ’ όμιλο, πέρασαν η Κροατία και η Ισπανία και έμειναν εκτός η Τουρκία και η Τσεχία. Από τον Ε’ όμιλο, πέρασαν οι Ιταλία, Βέλγιο και Ιρλανδία και έμεινε εκτός η Σουηδία. Από τον ΣΤ’ όμιλο πέρασαν οι Ουγγαρία, Ισλανδία και Πορτογαλία και έμεινε εκτός η Αυστρία.
Πορτογαλία και πρόκριση με τρεις ισοπαλίες
Ένα χαρακτηριστικό για την Πορτογαλία που πανηγύρισε τον τίτλο είναι ότι από τη φάση των ομίλων πέρασε ως τρίτη χωρίς να νικήσει κάποιο από τα παιχνίδια. Είχε τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια, 1-1 με την Ισλανδία, 0-0 με την Αυστρία και 3-3 με την Ουγγαρία.
Ο Σάντος, ο Βιεϊρίνια και ο Κόουλμαν
Στα ημιτελικά, βρέθηκαν η Πορτογαλία (απέκλεισε μετά τη φάση των ομίλων την Κροατία και την Πολωνία), η Ουαλία (απέκλεισε μετά τη φάση των ομίλων τη Β.Ιρλανδία και το Βέλγιο), η Γερμανία (απέκλεισε Σλοβακία και Ιταλία) και η Γαλλία που απέκλεισε Ιρλανδία και Ισλανδία. Τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν Πορτογαλία-Ουαλία. Από τη μια μεριά, ο Σάντος προπονητής και μέλος της ομάδας ο Βιεϊρίνια. Κι από την πλευρά της Ουαλίας τον Κρις Κόουλμαν που και αυτός είχε ήδη συνδεθεί με την Ελλάδα ως προπονητής της ΑΕΛ αλλά και που μερικά χρόνια μετά θα ερχόταν πάλι στην Ελλάδα ως προπονητής του Ατρόμητου.
Ο τελικός
Η Πορτογαλία με γκολ των Ρονάλντο και Νάνι νίκησε 2-0 την Ουαλία και πέρασε στον τελικό. Η Γαλλία με δύο γκολ του Γκριεζμάν νίκησε με 2-0 τη Γερμανία και πέρασε και αυτή στον τελικό που έγινε στις 10 Ιουλίου 2016, στο “Σταντ Ντε Φρανς” στο Παρίσι. Κρίθηκε στην παράταση. Με γκολ του Εντερ στο 109’ η Πορτογαλία νίκησε με 1-0, σε ένα παιχνίδι που ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραυματίστηκε στο 25’ και στη θέση του μπήκε ο Κουαρέσμα.
MVP και πρώτος σκόρερ ο Γκριεζμάν
Η διοργάνωση είχε για πρώτο σκόρερ τον Γκριεζμάν με 6 γκολ. Ο Γάλλος πήρε και τον τίτλο του MVP. Καλύτερος νέος παίκτης αναδείχτηκε ο Ρενάτο Σάντσες της Πορτογαλίας. Στο τουρνουά έγιναν 51 παιχνίδια και μπήκαν 108 γκολ.