Η τρίτη συνεχόμενη πρόκριση του Ολυμπιακού σε F4 της Euroleague, τέταρτη με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην θέση του προπονητή και δωδέκατη συνολικά, συντελέσθηκε με διαφορετική ομάδα από αυτή που είχε τα δυο προηγούμενα χρόνια, αλλά και με ανατροπή της παράδοσης που είχαν δημιουργήσει οι νίκες 18 γηπεδούχων ομάδων στο Game 5 των πλει οφ.
Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2023-24 έδωσε συνέχεια στις συμμετοχές του για την διεκδίκηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου του και τις κούπες που έχει κατακτήσει στην Ρώμη(1997), την Κωνσταντινούπολη (2012) και back to back στο Λονδίνο (2013).
Η φετινή ομάδα είχε απωλέσει από το καλοκαίρι του 2023, τα δυο βαριά «χαρτιά» της στην επίθεση, με την αποχώρηση του MVP, Σάσα Βεζένκοφ και την μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό.
Εφτά μεταγραφές, τραυματισμοί οκτώ παικτών
Ο Ολυμπιακός, χωρίς να αποκτήσει σκόρερ που θα του έδινε το ελεύθερο προσπαθειών για την παραγωγή 20+ πόντων, επίλεξε: Να αναβαθμίσει τον Άλεκ Πίτερς στην θέση του Βεζένκοφ. Να κάνει το ίδιο με τον Αιζάια Κάαναν, να προσθέσει στην ομάδα τον έμπειρο, αλλά και επιρρεπή σε τραυματισμούς Νέιτζελ-Γκος από την Ρεάλ. Να αποκτήσει τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, χωρίς να καταλαμβάνει θέση ξένου παίκτη, λόγω ελληνικού διαβατηρίου. Να μην αντικαταστήσει, αλλά να περιμένει τον Μακ Κίσικ από την επέμβαση που έκανε το καλοκαίρι του 2023. Να ενισχύσει την θέση του σέντερ με την επιστροφή του Μιλουντίνοφ. Να αποκτήσει τον Λουκ Σίκμα και τον Ίγκνας Μπραζντέικις και στην διάρκεια της σεζόν, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εντός της ρακέτας με τον Φιλίπ Πετρούσεφ και τον Μόουζες Ράϊτ. Συνολικά, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε 7 μεταγραφές. Τέσσερις το καλοκαίρι του 2023 και τρείς μεσούσης της περιόδου.
Για να παραταχθεί απέναντι στην Ρεάλ στον ημιτελικό του φετινού F4 στο Βερολίνο και σ’ ένα γρήγορο de javu του περσινού τελικού στο Κάουνας, ο Ολυμπιακός νίκησε 22 αγώνες στην κανονική διάρκεια, γνώρισε 12 ήττες. Στο ΣΕΦ είχε ρεκόρ 13-4 και μακριά από αυτό, 9 νίκες-8 ήττες.
Ο Ολυμπιακός «πληγώθηκε» από τις 7 ήττες που γνώρισε από τις 4 ισπανικές ομάδες, σε 8 παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας. Νίκησε μόνο την Βαλένθια, στην Ανδαλουσία και απέναντι στην Μπαρτσελόνα, παρά την τελική ισοβαθμία με τους Καταλανούς, βρέθηκε στην 5η θέση αντί της 4ης που κατέλαβε η Μπαρτσελόνα.
Πέραν της νέας αγωνιστικής δομής που είχε η φετινή ομάδα του Ολυμπιακού και έπρεπε να αποδείξει ότι το μοντέλο του σχεδιασμού της, ήταν επιτυχημένο, όπως και επιβεβαιώθηκε με την πρόκριση στο F4 του Βερολίνου, οι πολλοί τραυματισμοί, αποτέλεσαν πρόσθετα εμπόδια που ξεπεράστηκαν με επιτυχία.
Οκτώ παίκτες του Ολυμπιακού, απουσίασαν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα από την 12άδα του Ολυμπιακού και έγιναν δυο μεταγραφές, με την ένταξη των Πετρούσεφ και Ράϊτ. Γιατί, ο Μπαρτζώκας αφενός δεν θα έπαιρνε παίκτη για έναν ή δυο μήνες και αφετέρου, ήθελε να προπονεί συγκεκριμένο αριθμό παικτών που ήταν από την αρχή της σεζόν, χωρίς να προσθέσεις που θα χρειάζονταν άγνωστο χρόνο προσσαρμογής.
Στα πλει οφ με την Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός νίκησε δυο φορές στην έδρα της Μπαρτσελόνα, ανατρέποντας το πλεονέκτημα έδρας από το πρώτο παιχνίδι στο Παλάου «Μπλάου Γκράνα» και στο πέμπτο, «αρπάζοντας» την πρόκριση.
Κόκκινος εθισμός πρόκρισης και νέα πρόκληση με την ιστορία του, ύστερα από την ήττα στον ημιτελικό του Βελιγραδίου με το τρίποντο του Μίτσιτς και τον χαμένο τελικό του Κάουνας από το σουτ του Γιούλ. Τρίτη και… φαρμακερή;