Η ελληνική αποστολή επιστρέφει την Τρίτη, (16/4) από το Τουρκιστάν, του Καζακστάν όπου δύο αθλητές πήραν μέρος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τζούντο Κωφών.

Ο Χρήστος Σοφιανίδης, στην κατηγορία των -100κ. έχασε το μετάλλιο στις λεπτομέρειες και τελικά κατέλαβε  την 5η θέση, ενώ ο Αλέξανδρος Παπαδάτος δοκίμασε για πρώτη φορά, την τύχη του τόσο στο άθλημα (ολυμπιονίκης πάλης) όσο και στην κατηγορία +100κ., (είχε δηλωθεί στα -100κ.).

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Ζήσης μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΟΑΚ τόσο για την παρουσία των Ελλήνων στο παγκόσμιο όσο και για τους στόχους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, που θα διεξαχθούν το 2025, στην Ιαπωνία και το Τόκιο.

Είστε ικανοποιημένος από την εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών στο Παγκόσμιο;

Β.Ζ. «Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την απόδοση των αθλητών, σίγουρα όμως η σκέψη μου ήταν η κατάκτηση μεταλλίου και για τους δύο γιατί πιστεύω στις δυνατότητες που έχουν. Βρισκόταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και είχαμε προσπαθήσει πολύ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Ο Σοφιανίδης αγωνίστηκε για το χάλκινο μετάλλιο στα ρεπεσάζ όπου όμως ηττήθηκε από τον Ιάπωνα αθλητή. Ο Παπαδάτος ενώ προηγήθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ηττήθηκε λόγω μιας άστοχης στιγμής από τον Κορεάτη αθλητή, ο οποίος στη συνέχεια κατέκτησε την τρίτη θέση.

Το επίπεδο των αγώνων ήταν πολύ υψηλό, καθώς συμμετείχαν χώρες με μεγάλη παράδοση στο Τζούντο όπως Ιαπωνία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ουκρανία, Γαλλία, Κορέα, Ολλανδία, Κυργισταν, Αρμενία, Βέλγιο κ.α».

Υπήρξε καλή προετοιμασία ή χρειάζεται κάτι παραπάνω γενικά στο άθλημα;

Β.Ζ.: «Μερικοί τραυματισμοί μας πήγαν λίγο πίσω και δεν μπορέσαμε να συμμετέχουμε σε όσα τουρνουά θα θέλαμε. Η προετοιμασία των αθλητών στο εξωτερικό έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα κοντά στους αγώνες κρίνεται απαραίτητη για τους επόμενους σημαντικούς αγώνες, κυρίως για την Ολυμπιάδα το 2025 και το επόμενο Παγκόσμιο, πράγμα το οποίο δεn καταφέραμε τώρα. Επίσης η έλλειψη αθλητών στην Ελλάδα που να ασκούνται στο τζούντο σε υψηλό επίπεδο σίγουρα είναι ανασταλτικός παράγοντας, σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες για παράδειγμα χώρες όπου προπονείται σε υψηλό επίπεδο σημαντικός αριθμός αθλητών Τζούντο».

Εκτός του Σοφιανίδη και του Παπαδάτου, που από την πάλη δοκιμάζει και στο τζούντο, υπάρχουν άλλοι αθλητές;

Β.Ζ. «Είναι και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, στην κατηγορία των -81 κιλών, ο οποίος βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση, πλην όμως δε καταφέρει λόγω προσωπικών-επαγγελματικών ανειλημμένων υποχρεώσεων να συμμετέχει».

Τον Νοέμβριο του 2025 διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Κωφών, στο Τόκιο, πόσο έτοιμοι είμαστε; Με τι στόχους θα πάμε στην Ιαπωνία;

Β.Ζ. « Ήδη έχει προγραμματιστεί από τον ερχόμενο κυρίως Σεπτέμβριο να καταρτιστεί πρόγραμμα προπόνησης και προετοιμασία των αθλητών προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το σημαντικό αυτό στόχο μας, τους Ολυμπιακούς Κωφών του 2025. Η κατάκτηση μεταλλίου είναι μονόδρομος και εκεί στοχεύουμε. Βελτίωση κυρίως τεχνικής κατάρτισης καθώς πάντα υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στον τομέα αυτό στο τζούντο, το οποίο είναι και το άθλημα μεταξύ των πολεμικών τεχνών με το μεγαλύτερο αριθμό αθλητών. Οπότε το επίπεδο βελτίωσης που κυνηγάς και στοχεύεις είναι πάντα μεγάλο αλλά και δύσκολο. Θέλει χρόνο υπομονή και θυσίες. Λόγω της επαγγελματικής εργασίας των αθλητών ταυτόχρονα με τις αθλητικές υποχρεώσεις τους, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και επιμονή από τους ίδιους, ενώ και η στήριξη από εμάς, Ομοσπονδία, προπονητή και όλων πρέπει να είναι σημαντική ειδικά για τους Ολυμπιακούς Κωφών».

Υπάρχουν ενδιάμεσα κάποιοι διεθνείς αγώνες που πρέπει να συμμετάσχουν οι Έλληνες για να προετοιμαστούν καλύτερα;

Β.Ζ. «Μέσα στο 2024 και το 2025 διεξάγονται τουρνουά, διασυλλογικοί αγώνες, αλλά και καμπ που διοργανώνονται, στα οποία στοχεύουμε να συμμετάσχουν οι αθλητές για αγωνιστική εμπειρία, αλλά και ψυχολογία η οποία είναι πολύ σημαντική για το Τζούντο».