Ήταν Μάιος του 2019 όταν οι ισπανικές αρχές είχαν προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι αγωνίζονταν σε ομάδες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Όλοι τους φέρονταν να εμπλέκονται σε ένα κύκλωμα στημένων αγώνων, στο οποίο ηγετική ρόλο φέρονταν να έχει ο Ραούλ Μπράβο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Ολυμπιακού, Άρη και Βέροιας φέρονταν να είχε οργανώσει τη δράση του κυκλώματος, το οποίο «ξέπλενε» χρήματα, μέσω των δραστηριοτήτων, όπως υποστήριζαν οι ισπανικές αρχές. Κατηγορούμενοι είχαν βρεθεί οι Μπόρχα Φερνάντεθ, Κάρλος Αράντα, Σαμουέλ Σάιθ και Ινίγο Λόπεθ Μοντάνια.

Όλοι τους είχαν οδηγηθεί στη φυλακή, με τον ισπανικό Τύπο να κάνει λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Μάλιστα, φρόντισαν να ονομάσουν το σκάνδαλο «Οίκος», καθώς οι αρχές υποστήριζαν πως το κύκλωμα δημιουργήθηκε αρχικά στην Ελλάδα, πριν «μετακομίσει» στην ιβηρική χώρα. Λίγο αργότερα, ο Ραούλ Μπράβο έμεινε ελεύθερος, καθώς κατέβαλε 100 χιλιάδες ευρώ ως εγγύηση.

Οι ισπανικές αρχές υποστήριξαν πως ο Ραούλ Μπράβο είχε ξεκινήσει τις παράνομες δραστηριότητες από την Ελλάδα και πως μετά την επιστροφή του στην Ισπανία θέλησε να συνεχίσει τη δράση του. Η εφημερίδα «Confidencial» με τότε δημοσίευμά της υποστήριζε πως ο Ισπανός πόνταρε σε ασιατικές εταιρίες, όταν βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εφημερίδα «El Pais» είχε δημοσιεύσει και μια λίστα αγώνων, οι οποίοι όπως υποστήριζε ήταν αυτοί, οι οποίοι ελέγχονταν για χειραγώγηση.

Οι αγώνες ήταν οι:

ΣΑΡΙΝΙΕΝΑ-ΚΑΡΙΝΙΕΝΑ 1-1 (13/5/2018)
ΟΥΕΣΚΑ-ΝΑΣΤΙΚ 0-1 (27/5/2018)
ΟΥΕΣΚΑ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 2-6 (5/5/2019)
ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ-ΟΥΕΣΚΑ 2-1 (12/5/2019)
ΒΑΓΙΑΔΟΛΙΔ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ 0-2 (18/5/2019)

Αρχικά, οι Ισπανοί υπολόγιζαν πως τα κέρδη του κυκλώματος έφταναν τις 300 χιλιάδες ευρώ, όμως εμφανίζονταν σίγουροι, πως ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε και στην Ελλάδα έρευνα για το αν υπάρχει σύνδεση με εγχώριο κύκλωμα στημένων αγώνων. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών μπήκαν αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και κυρίως της Βέροιας, στην οποία αγωνίζονταν ο Ραούλ Μπράβο, κατά το διάστημα, στο οποίο οι Ισπανοί υποστήριζαν πως ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε αρνηθεί πως είχε παίξει σε στημένο παιχνίδι και πως δε γνώριζε ποτέ στις ομάδες που αγωνίστηκε ότι εμπλέκονταν σε στημένο αγώνα. Σε δηλώσεις στη «Δίκη στο Open» το 2021 ξεκαθάρισε πως δεν είχε ανάγκη από χρήματα για να μπει σε διαδικασία παράνομου στοιχηματισμού και πως δεν ήθελε να χαλάσει το όνομά του για κάτι τέτοιο. Παράλληλα, υποστήριξε πως ήταν «καθαρός» στη συγκεκριμένη υπόθεση και οι ισπανικές αρχές δεν είχαν στοιχεία για να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη.

Έχοντας εγκαταλείψει κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, λόγω και της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Ραούλ Μπράβο είχε ξεκινήσει να ασχολείται με τη διακόσμηση σπιτιών, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος. Τελικά, αποφάσισε να επιστρέψει στην ενεργό δράση, όταν η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και όλα έδειχναν πως δύσκολα θα κρίνονταν ένοχος. Τον Αύγουστο του 2021 φόρεσε τη φανέλα της Πέγκο, η οποία αγωνίζονταν στη First Regional, με την οποία είχε τρεις συμμετοχές. Τον Φεβρουάριο του 2022 και σε ηλικία 40 ετών αποφάσισε να αγωνιστεί στην Μπενιόπα, ομάδα του περιφερειακού πρωταθλήματος της Βαλένθια, χωρίς όμως να αγωνιστεί σε κάποιο ματς.

Τέσσερα χρόνια μετά το σκάνδαλο «Oikos», το δικαστήριο της Ουέσκα αποφάσισε πως τόσο ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, όσο και οι συγκατηγορούμενοι του στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι αθώοι για όλες τις κατηγορίες. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, καθώς τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία κρίθηκαν πως δεν ήταν αρκετά. Οι πρώην κατηγορούμενοι εμφανίζονται μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη διατεθειμένη να κινηθούν νομικά, για να διεκδικήσουν αποζημίωση για την ταλαιπωρία τους τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και για δυσφήμηση.