«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Νίκη, ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες

Με αυξημένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια ψηφίσθηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού».

Η υπουργική τροπολογία με τις διατάξεις για το αγροτικό ρεύμα, την εκκίνηση των διαδκασιών για τον κατώτατο μισθό, τις μετεγγραφές αθλητών και για τη διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίοθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.

Η τροπολογία για την Ημέρα Φιλάθλου υπερψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα πλην τις Νίκης που την καταψήφισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Γιάννης Βρούτσης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση του νομοσχεδίου ανέφερε ότι η εποικοδομητική συζήτηση που έγινε όλες αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι σε μεγάλα θέματα και προκλήσεις το πολιτικό σύστημα μπορεί να πηγαίνει ενωμένο». Τόνισε ότι ο αθλητισμός δεν διχάζει αλλά ενώνει, δεν έχει χρώμα και δεν είναι προνομιακός χώρος για κανένα κόμμα». Αναφέρθηκε στη συμβολή που είχαν για τον αθλητισμό όλοι οι προκάτοχοί του και επανέλαβε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι, όχι να γκρεμίσει το αθλητικό μας οικοδόμημα για να το βελτιώσουμε και να καλύψουμε κενά και παραλείψεις με όσα ισχύουν και σε άλλες χώρες». 

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να κλείσουμε τα κενά του παρελθόντος με ενότητα» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης ενω επισήμανε ότι η αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για την «Ημέρα Φιλάθλου» δείχνει και «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχουμε και θα αναπτύξουμε στο μέλλον».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 2024, να φέρουμε μετά από 25 χρόνια τον νέο Αθλητικό Νόμο και αυτός να χτιστεί από τα κάτω προς τα πάνω γιατί έχουμε πλέον την τεχνική δυνατότητα να συνομιλούμε με όλο το οικοσύστημα του Αθλητισμού». Προανήγγειλε ότι θα δοθεί παράταση της προσθεσμίας που έχει δοθεί στους φορείς για να καταθέσουν προτάσεις κατά την πρόσκληση που τους έχει αποσταλεί από τον Δεκέμβριο. 

Ανέδειξε το μεταρρυθμιστικό σύστημα e-kouros, λέγοντας ότι στις 21 Φεβρουαρίου όλοι θα έχουμε την πρώτη έκθεση με τα στοιχεία μέτρησης και χαρτογράφησης του αθλητισμού στη χώρα μας και σε ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2025, αυτά τα στοιχεία θα είναι και στο κινητό του κάθε πολίτη για να βλέπει ποια σωματεία της γειτονιάς του είναι πιστοποιημένα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης, ανέφερε ότι έχει αναθέσει με μνημόνιο συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε διάστημα δύο-τριών μηνών θα έχουμε μια συγκριτική μελέτη για την ποιότητα του αθλητισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη ώστε να δούμε εάν ο μεγάλος αριθμός των σωματείων και η συνεχόμενη διεύρυνσησε αρ ιθμούς σωματείων οδηγεί σε μια υγιή ανάπτυξη ή θα πρέπει να δούμε εάν θα πρέπει να ισχυροποιήσουμε τα κύτταρα του σωματειακού αθλητισμού με παρεμβάσεις για συνεννοήσεις ή για τις αναπτύξεις μονοθεματικών αθλημάτων. 

Σχετικά με την ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, ο κ. Βρούτσης είπε ότι σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΤΕΕ θα υπάρξει καταγραφή με ακρίβεια τοπογραφικού όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτου επιπέδου λειτουργίας τους και πλέον από εδώ και πέρα όπου αποφασίζεται στη χώρα να γίνει μια αθλητική εγκατάσταση θα υπάρχουν κριτήρια ανθρωπογεωγραφικά, αθλητικά, βιωσιμότητας, κόστους και συντήρησης. 

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ