Μια ματιά στην μεταγραφική αλλαγή της αγγλικής αγοράς.

Τον Γενάρη του 2023, οι ομάδες της Premier League επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου καταναλωτική έξαρση. Λίγο το Μουντιάλ στο Κατάρ τον προηγούμενο μήνα που άλλαξε όλο το πρόγραμμα και αύξησε τις υποχρεώσεις. Λίγο οι τραυματισμοί και η κόπωση των παικτών που συμμετείχαν σε αυτό. Λίγο η Τσέλσι, που προχώρησε σε αλλαγή ιδιοκτησίας και ξόδεψε πάνω από 300 εκατ. Ευρώ σε μεταγραφές έκαναν την προηγούμενη χειμερινή περίοδο την πιο πολυδάπανη στην ιστορία.

Συνολικά, οι ομάδες ξόδεψαν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση 67 νέων ποδοσφαιριστών, με την Τσέλσι και την Νότιγχαμ Φόρεστ να έχουν την “μερίδα του λέοντος”. Ένα χρόνο αργότερα, η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι πιο αντίθετη.

Με μόλις πέντε μέρες να απομένουν για να κλείσει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, οι 20 σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας έχουν προχωρήσει στην απόκτηση 15 νέων παικτών, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 68 εκ. Προφανώς, στις μεταγραφές δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιστροφές από δανεισμό ή οι παίκτες που ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες.

Η πιο ακριβή μεταγραφή φέτος τον χειμώνα είναι αυτή του Ντράγκουσιν, με την Τότεναμ να δίνει 25 «χαρτιά» για να τον αποκτήσει από την Τζένοα. Πέρυσι στην αντίστοιχη κίνηση του χειμερινού μεταγραφικού «παραθύρου», η Τσέλσι είχε δώσει 120 εκ. στην Μπενφίκα για να πάρει τον Έντσο Φερνάντες.

Ράντου Ντραγκούσιν
epa10969084 Genoa’s Radu Dragusin celebrates after the Italian Serie A match Genoa CFC vs Hellas Verona at Luigi Ferraris stadium in Genoa, Italy, 10 November 2023. Genoa won the match 1-0. EPA/LUCA ZENNARO

Άρα πως φτάσαμε στο σημείο οι ομάδες της Premier League, της με διαφορά πιο πλούσιας λίγκας στον κόσμο, να «μετρούν» τα ποσά που δίνουν; Οι απαντήσεις είναι πολλές, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε τους  πιο λόγους.

Λιγότερες απαιτήσεις

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ να βρίσκεται στη μέση της περυσινής σεζόν, οι ομάδες του Νησιού βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Για ένα μήνα οι κορυφαίοι παίκτες τους θα βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, χωρίς να ξέρουν σε τι κατάσταση θα επέστρεφαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, το τουρνουά- παρά την επιτυχία του και το υπέροχο θέαμα που μας προσέφερε- οδήγησε σε τραυματισμούς ή σε “κάψιμο” παικτών. Ενώ τα προβλήματα είχαν αρχίσει νωρίτερα, λόγω του συμπιεσμένου προγράμματος σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για να βγει η σεζόν. Αποτέλεσμα; Οι ομάδες έπρεπε να βγουν στην μεταγραφική αγορά για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω του βεβαρημένου προγράμματος και της αλλόκοτης κατάστασης.

Το παράδειγμα της Έβερτον

Τον Νοέμβριο του 2023 η Έβερτον τιμωρήθηκε με αφαίρεση 10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα λόγω παραβίασης του Financial Fair Play τη σεζόν του 2021-22. Τα «ζαχαρωτά» μαζί με την Νότιγχαμ πλέον κατηγορούνται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών της Premier League ΚΑΙ για την σεζόν 2022-23. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τις 115 κατηγορίες για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει η Μάντσεστερ Σίτι, επίσης περί οικονομικών παραβιάσεων. Με την FA να παίρνει μέτρα ενάντια στην υπερβολική σπατάλη, οι σύλλογοι είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικοί στις αγορές τους, για να μην χρειαστεί να βρεθούν στη ίδια θέση με τις προαναφερθείσες.

Ήδη έχουν τεράστιο ρόστερ

Οι πολλές μεταγραφές των προηγούμενων ετών έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια λίστα παικτών στα βιβλία της κάθε ομάδας. Οι περισσότερες μοιράζουν δανεικούς δεξιά και αριστερά, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πως να τους χρησιμοποιήσουν. Πλέον, όμως με τους αγώνες να αυξάνονται κάθε χρόνο και την ανάγκη έτοιμων παικτών δεδομένη, οι ομάδες προχωρούν στην όλο κι αυξανόμενη χρήση του υπάρχοντος ρόστερ.

Τσέλσι
epa10931333 Chelsea’s Mykhailo Mudryk celebrates with his teammates after scoring the 2-0 goal during the English Premier League match between Chelsea and Arsenal in London, Britain, 21 October 2023. EPA/DANIEL HAMBURY No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, ‘live’ services’ or as NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.

Τόπο στα νιάτα και στο μέλλον

Ακολουθώντας το πορτογαλικό μοντέλο, οι ομάδες της Premier League επενδύουν στα ταλέντα. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, πάντα οι τιμές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αυξάνονται γιατί είμαστε στο μέσο της χρονιάς. Αν ένας παίκτης κάνει καλή σεζόν η τιμή του αυξάνεται, ενώ η ομάδα στην οποία αγωνίζεται θα ζητήσει μεγαλύτερο ποσό για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει επάξια. Αλλά αν επιλέξεις να επενδύσεις σε νεαρούς, φερέλπιδες παίκτες, ούτε το ρίσκο μιας επιλογής θα επωμιστείς ούτε θα χρειαστεί να ξοδέψεις υπέρογκα ποσά για να προσθέσεις τον παίκτη που θα κάνει τη διαφορά. Θα πάρεις κάποιον που θα «μεγαλώσει» ποδοσφαιρικά στο δικό σου περιβάλλον και θα είναι έτοιμος σε ένα χ χρονικό διάστημα να προσφέρει τα πάντα για τον σύλλογο. Πιο safe επιλογές που δεν θα διαταράξουν το κλίμα της ομάδας.