Αυτό αναφέρει-μεταξύ άλλων η νέα έκθεση που παρουσίασε την Πέμπτη (19/10) η «Football Benchmark», αναλύοντας στοιχεία από μία γεμάτη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αλλά αγωνιστικές κινήσεις ποδοσφαιριστών και συλλόγων.
Αποτίμηση παικτών: Καμία σημαντική αλλαγή στο Top 10. Στην κορυφή ο Χάαλαντ
Από την προηγούμενη έκθεση , τον Ιούλιο του 2023, κατά την οποία ο Έρλινγκ Χάαλαντ (196 εκατομμύρια ευρώ) πήρε τον τίτλο του ακριβότερου παίκτη στον κόσμο, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη. Ο Νορβηγός σούπερ σταρ κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει την πρώτη του θέση, αλλά αύξησε και τη διαφορά από τους υπόλοιπους και από τον Κιλιάν Μπαπέ (168 εκατομμύρια ευρώ), ειδικότερα.
«Ο 24χρονος Γάλλος επιθετικός έχει λιγότερο από ένα χρόνο ακόμα στο συμβόλαιό του με την Παρί εν Ζερμέν και αυτό μειώνει σημαντικά την τρέχουσα αξία του στην αγορά, καθώς θα είναι ελεύθερος να ξεκινήσει συνομιλίες με οποιονδήποτε σύλλογο από τον επόμενο Ιανουάριο. Προς το παρόν, ο Μπαπέ κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, ωστόσο το δίδυμο της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ (164 εκατομμύρια ευρώ) και Τζουντ Μπέλιγχαμ (154 εκατομμύρια ευρώ) θα μπορούσε να τον ξεπεράσει σύντομα στην κατάταξη. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταξύ των 10 κορυφαίων μόνο ο Μπέλιγχαμ πήρε μεταγραφή σε άλλο σύλλογο», αναφέρεται χαρακτηριστικά
Μπέλινγκαμ, ο καλύτερος της νέας γενιάς
Εστιάζοντας στην κατηγορία κάτω των 21 ετών, η αυξημένη αξία των νεαρών ταλέντων γίνεται πιο εμφανής: για πρώτη φορά, όλοι στην πρώτη 10άδα είχαν αξία τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν δύο νέα πρόσωπα στη λίστα σε σύγκριση με τον Ιούλιο: ο Τσάβι Σάιμονς και ο Έβαν Φέργκιουσον.
Ο Τζούντ Μπέλινγκαμ (Αγγλία/ Ρεάλ Μαδρίτης) είναι ο ακριβότερος U21 παίκτης στον κόσμο με ακτιμώμενη αξία 153,9 εκατομμύρια ευρώ, μπροστά από τον Γιαμάλ Μουσιάλα (Γερμανία/Μπάγερν -144) και τον Γκάβι (Ισπανία/ Μπαρτσελόνα-135,6)
Εκτός από τον Αντόνιο Σίλβα της Μπενφίκα, όλοι στη λίστα παίζουν για ομάδα σε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.
Ο αγωγός ταλέντων έξω από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα
Εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία), πολλά από αυτά τα άλλα πρωταθλήματα αναπτύσσουν με συνέπεια ταλέντα παγκόσμιας κλάσης. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αξίας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν λιγότεροι από 50 παίκτες με αξία άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ εκτός των «Big-5» στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο.
Η πορτογαλική Primeira Liga φαίνεται να είναι η πιο σημαντική από αυτή την άποψη: 8 από τους 10 κορυφαίους παίκτες σε αξία σε αυτήν την κατηγορία αγωνίζονται σε μία από τις Μπενφίκα, Πόρτο η Σπόρτινγκ Λιαβόνας. Στην κορυφή βρίσκεται ο Αντόνιο Σίλβα (Πορτογαλία/Μπενφίκα) με εκτιμώμενη αξία 62,6 εκατομμύρια ευρώ, μπροστά από τον Ντιόγκο Κόστα (Πορτογαλία/Πόρτο-57,7) και τον Ορκούκ Κοκτσού (Τουρκία/Μπενφίκα- 38,8)
Επέκταση της «λέσχης των δισεκατομμυριούχων»
Μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, υπάρχουν τώρα εννέα σύλλογοι που διαθέτουν ομάδα αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μία περισσότερη από ό,τι τον Ιούλιο, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντάχθηκε σε αυτή τη «λέσχη των δισεκατομμυριούχων».
Η Μάντσεστερ Σίτι εξακολουθεί να ηγείται της κατάταξης με μεγάλη διαφορά, καθώς είναι ο μόνος σύλλογος που υπερβαίνει την αξία της ομάδας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, φτάνοντας σε εκτιμώμενη αξία τα 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθούν η Άρσεναλ (1,186 δισεκατομύρια ευρώ), η Ρεάλ Μαδρίτης (1,177), η Παρί Σεν Ζερμέν (1,165), ενώ την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Τσέλσι (1,046).
Σχεδόν το ήμισυ της αγγλικής Premier League (9 σύλλογοι από τους 20) έχει συνολική αξία πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν μόνο 10 τέτοιοι σύλλογοι στις κορυφαίες κατηγορίες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, γεγονός που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την οικονομική δύναμη του αγγίκού πρωταθλήματος.
Το…άλμα της Σαουδικής Αραβίας μετά τη μεταγραφική αγορά
Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο που «σημαδεύτηκε» από το ξεφάντωμα των δαπανών της Saudi Pro League, δημιούργησε δεδομένα στις αυξήσεις της αξίας των ομάδων. Τρεις σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων με ανάπτυξη από τον Ιούλιο: η Αλ-Αχλί ( 1η/210,4-+181,7), η Αλ-Χιλάλ (3η/201,9-+106,6) και η Αλ-Νασρ (6η/168,4-+89,3). Σε επίπεδο πρωταθλήματος, οι ομάδες των 16 κορυφαίων συλλόγων της Σαουδικής Αραβίας αξίζουν πλέον συνολικά 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ (+148% έναντι του Ιουλίου).
Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση στη σχετική κατάταξη καταλαμβάνει η Νότιγχαμ Φόρεστ (381,5-+110), πίσω από την Αλ Αχλί και μπροστά από την Αλ Χιλάλ.