“Τελικός” πρόκρισης για την δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. θα δώσει ο Ολυμπιακός στο “σπίτι” του, το ΣΕΦ, την ερχόμενη Τρίτη (9/5, 21.30), κόντρα στην Φενέρμπάχτσε, η οποία νίκησε (73-69) στο τέταρτο παιχνίδι και οδήγησε την σειρά στον πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι. Πανομοιότυπο δρόμο πρόκρισης με την περσινή πορεία του, απέναντι στην Μονακό, ακολούθησε ο Ολυμπιακός και φέτος, έχοντας δυο νίκες και δυο ήττες στα ίδια ακριβώς, τέσσερα πρώτα παιχνίδια.
Στην ιστορία των πλει οφ της Ευρωλίγκα, καμία φιλοξενούμενη ομάδα δεν έχει νικήσει και προκριθεί στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης, στην έδρα της γηπεδούχου ομάδας…
Ο Ολυμπιακός θα έχει την τελευταία ευκαιρία πρόκρισης, όπως και η Φενέρμπαχτσε, στην κατάμεστη έδρα του Νέου Φαλήρου, αλλά αυτό δεν σημαίνει εξασφάλιση πρόκρισης, γιατί στην φετινή διαδικασία των πλει οφ, έχουν σημειωθεί 9 νίκες των φιλοξενούμενων σε 14 παιχνίδια και ενώ τρία ζευγάρια, θα κριθούν στον πέμπτο αγώνα (Ρεάλ-Παρτίζαν, Μονακό-Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε). Οι “ερυθρόλευκοι” εφόσον προκριθούν στο F4, θα περιμένουν μια ακόμα ημέρα για να μάθουν τον αντίπαλο τους που θα είναι η νικήτρια του 5ου αγώνα Μονακό-Μακάμπι (Τετάρτη 10/5, 21.00, ΝΟVA).
Ο Ολυμπιακός με αυτοπεποίθηση από την νίκη του στο τρίτο παιχνίδι, άρχισε με ενθουσιασμό την τέταρτη αναμέτρηση στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και στο πρώτο πεντάλεπτο έλεγξε τον ρυθμό, αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, γιατί στην επίθεση, η αστοχία των παικτών του, στα σουτ 3ποντων (2/8 στο α’ δεκάλεπτο, 4/16 στο ημίχρονο) ήταν μεγάλη, ενώ έγινε και κατάχρηση προσπαθειών. Η Φενέρ είχε 2/7 τρίποντα και επίλεξε την μεγαλύτερη βεβαιότητα των δίποντων για να φτάσει να προηγηθεί με διαφορά μέχρι και 5 πόντους (32-27). Ειδικά, ο Κάρσεν Έντουαρντς με 4 λει απ, βοήθησε την Φενέρ να βρεθεί πρόσκαιρα στην θέση του “πιλότου” στο σκορ. Τα δυο γρήγορα φαουλ του Φαλ και τα ισάριθμα του Μπλακ που τον αντικατέστησε, έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους, είτε να στοχεύουν στον Μότλι εντός της “ερυθρόλευκης” ρακέτας, είτε με διεισδύσεις και runner σουτ να σκοράρουν, όπως συνέβη με τον Εντουαρντς (8π., 4/4δ). Ο Ολυμπιακός βρήκε επιθετικές λύσεις από τον Μακ Κισικ και τις γνώριμες, δυναμικές διεισδύσεις του. Μπορεί να έχασε δυο συνεχόμενα λει απ, αλλά πέτυχε 7 πόντους σε 8 λεπτά συμμετοχής.
Η άμυνα της Φενέρ ήταν προσαρμοσμένη στον “εκτελεστή” του τρίτου αγώνα, Κώστα Σλούκα που έπαιξε 12 λεπτά στο α’ ημίχρονο, με 3 πόντους και 2 ασίστ στην δημιουργία φάσεων. Τα τρία περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ και τα τρία λιγότερα λάθη στο α’ ημίχρονο, συντέλεσαν στο σερί 0-6 που πέτυχε ο Ολυμπιακός στα 3 τελευταία λεπτά και πήγε στα αποδυτήρια της “Ulker Arena”, προηγούμενος με έναν πόντο (32-33). Το τέταρτο παιχνίδι προμήνυε στα 20 πρώτα λεπτά, ότι θα κρινόταν σε σκορ, πολύ χαμηλότερο από τους μέσους όρους επίθεσης και των δυο ομάδων, στους 85 πόντους…
Με τον Κάνααν να φτάνει τους 12 πόντους στη 3η περίοδο, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε σταθερά με διαφορά μέχρι και 5 πόντους και ενώ συνέχισε να είναι άστοχος στα 3ποντα (5/20), ενώ ο Βεζένκοφ παρέμεινε… “σιωπηλός” επιθετικά. Η “απάντηση” της Φενέρ στον Κάνααν, ήταν ο Ντόρσι και ενώ ο Γκούντουριτς αμυντικά, έδωσε την απαραίτητη ώθηση στην ομάδα του να μειώσει στον έναν πόντο (48-49). Ο Χέιζ με δυο συνεχόμενα τρίποντα, έδωσε το προβάδισμα στην τουρκική ομάδα (54-49), αλλά και πάλι ο Μακ Κισικ ήταν…εκεί για να τελειώσει φάσεις με καλάθια και ο Ολυμπιακός να ισοφαρίσει σε 58-58 στο 35′.
Ο Μπαρτζώκας επανέφερε στο παιχνίδι τον Βεζένκοφ για τα 3 τελευταία λεπτά και ενώ ο…ακούραστος Χέιζ-Ντειβις διαμόρφωσε το 64-61 και ο Πιέρ με 2 συνεχόμενα τρίποντα, αύξησε την διαφορά στους 6 πόντους (67-61). Ο Μακ Κισικ συνέχισε να παίζει…μόνος του απέναντι στην Φενέρ και ενώ τα βασικά στελέχη της ομάδας, δεν μπορούσαν να σκοράρουν.
Δεκάλεπτα: 18-17, 32-33, 48-49, 73-69
Η στατιστική του αγώνα εδώ