Τα τελευταία χρόνια, τα ποσά που δαπανούν οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη προκαλούν… ίλιγγο. Σε αυτό, καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η είσοδος στο ποδόσφαιρο επενδυτών από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, όπου το χρήμα… ρέει άφθονο και μπορούν να κάνουν δικό τους όποιο ποδοσφαιριστή θέλουν. Έτσι, όλα τα άλλα κορυφαία «κλαμπ» της Ευρώπης, για να ανταγωνιστούν τις ομάδες των οποίων η διοίκηση προέρχεται από τις συγκεκριμένες χώρες, αναγκάζονται και αυτές να ξοδέψουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά, για να ντύσουν στα χρώματά τους τους καλύτερους παίκτες του πλανήτη.
Τελευταίο παράδειγμα η μεταγραφή του Έντσο Φερνάντες, που κόστισε στους «μπλε» 121 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή ήταν η 6η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τα ποσά της πρώτης δεκάδας να… ζαλίζουν.
1) Νεϊμάρ (222 εκατομμύρια)
Σίγουρα ο Νεϊμάρ είναι ένας από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Από τα πρώτα του βήματα στην θρυλική Σάντος, όλοι έβλεπαν ότι πρόκειται για ένα παιδί θαύμα. Στα 21 του κάνει το μεγάλο βήμα στη καριέρα του και πηγαίνει στη Βαρκελώνη, όπου συναντά τους Μέσι και Σουάρες και όλοι μαζί να προκαλούν τρόμο στις αντίπαλες άμυνες. Όταν κάποιος παίκτης έμπαινε στο μάτι των Καταριανών της Παρί, δεν μπορούσε να μην πειστεί να υπογράψει. Το 2017 ο Νεϊμάρ γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου μέχρι και σήμερα, με το ποσό που δαπανήθηκε για αυτόν να είναι τα 222 εκατομμύρια ευρώ.
2) Κιλιάν Μπαπέ (180 εκατομμύρια)
Τα λόγια είναι περιττά για τον Γάλλο «σούπερσταρ». Κανένα ποσό δεν θα ήταν αρκετό για την αξία του. Οι Παριζιάνοι παρόλα αυτά, έβγαλαν από τα πλουσιοπάροχα ταμεία τους 180 εκατομμύρια και τον έφεραν στο Παρίσι, στην προσπάθεια που κάνουν για να χτίσουν μια ομάδα, που θα καταφέρει να κυριαρχήσει στο κορυφαίο επίπεδο. Μετά τα απίθανα πράγματα που έκανε την πρώτη του χρονιά με τη φανέλα της Μονακό, όλοι περιμέναμε την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Στα έξι χρόνια που βρίσκεται στο Παρίσι τα νούμερα… μιλούν από μόνα τους. Σε 243 συμμετοχές πέτυχε 196 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το μόνο που απομένει για τον ίδιο είναι να κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο του Champions League, κάτι που αποτελεί και μεγάλο στόχο της ομάδας του.
3) Ουσμάν Ντεμπελέ (140 εκατομμύρια)
Οι «μπλαουγκράνα» τον έκαναν δικό τους μετά από μόλις μια χρονιά του Γάλλου στην Ντόρτμουντ και σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Με τους Γερμανούς έκανε απίστευτα πράγματα και ήταν το απόλυτο «wonderkid» εκείνης της εποχής. Αποκτήθηκε λίγους μήνες πριν τον Φελίπε Κουτίνιο και ενώ η περίπτωσή του έτεινε να μοιάζει με αυτή του Βραζιλιάνου, τον τελευταίο καιρό έχει… ανεβάσει ρυθμούς και αποτελεί βασική επιλογή του Τσάβι. Πλέον βρίσκεται στην έκτη του χρονιά στη Βαρκελώνη και αν συνεχίσει με τον φετινό ρυθμό, θα μείνει για ακόμη πολλά χρόνια στην ομάδα.
4) Κουτίνιο (135 εκατομμύρια)
Στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2018, η Μπατσελόνα βγάζει από τα ταμεία της ένα εξωπραγματικό ποσό, για να κάνει δικό της τον Βραζιλιάνο Κουτίνιο από την Λίβερπουλ. Η παρουσία του στη Βαρκελώνη μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί. Τις δύο πρώτες χρονιές του έπαιξε αρκετά και ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Από εκεί και μετά, η Μπαρτσελόνα έψαχνε τρόπο να τον ξεφορτωθεί. Μια χρονιά πήγε δανεικός στο Μόναχο και την Μπάγερν, όπου και κέρδισε το Champions League με τους Βαυαρούς, οι οποίοι τελικά δεν τον αγόρασαν, με αποτέλεσμα να επιστέψει στην Μπαρτσελόνα και να υπάρχει απλά στο ρόστερ για άλλες δύο χρονιές. Στη συνέχεια, ήρθε η Άστον Βίλα να τον κάνει δικό της και να απαλλάξει την Μπαρτσελόνα από ένα βαρίδιο 135 εκατομμυρίων ευρώ.
5 Ζοάο Φέλιξ (127 εκατομμύρια)
Άλλη μια περίπτωση, που η Μπενφίκα έλαβε ένα τεράστιο ποσό για την παραχώρηση ενός ποδοσφαιριστή της. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2019, η Ατλέτικο Μαδρίτης πλήρωσε στους Πορτογάλους 127 εκατομμύρια ευρώ, για να εντάξει στο δυναμικό της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου, τον Ζοάο Φέλιξ. Ο ίδιος δεν μπόρεσε ποτέ να… σηκώσει το βάρος της συγκεκριμένης μεταγραφής. Έμεινε στην Ατλέτικο για σχεδόν 4 χρόνια, πήρε πολλές ευκαιρίες από τον Σιμεόνε, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να γίνει ο παίκτης που η Ατλέτικο θα μπορούσε να στηριχτεί πάνω του. Πριν από λίγες μέρες αποχώρησε από την ομάδα με προορισμό το Λονδίνο και την Τσέλσι.
6) Έντσο Φερνάντες (121 εκατομμύρια)
Ο Αργεντίνος μέχρι τον Ιούλιο του 2022, αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ρίβερ Πλέιτ και ούτε ο ίδιος δεν θα περίμενε πως μέσα σε λίγους μήνες θα ήταν Παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μουντιάλ του Κατάρ και θα είχε πάρει μεταγραφή για την Τσέλσι με το ιλιγγιώδες ποσό των 121 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μπενφίκα, όπως μόνο αυτή ξέρει, αγόρασε τον Αργεντίνο από την Ρίβερ για 44 εκατομμύρια και μέσα σε λίγους μήνες έβγαλε κέρδος που αγγίζει τα 80 εκατομμύρια. Για άλλη μια φορά, οι «αετοί» έδειξαν πως είναι ένας σύλλογος που ξέρει να αναδεικνύει ποδοσφαιριστές, ενώ παράλληλα να επωφελούνται και οι ίδιοι από αυτό κερδίζοντας πολλά χρήματα.
7) Αντουάν Γκριεζμάν (120 εκατομμύρια)
Στις 14 Ιουλίου του 2019, η Μπαρτσελόνα «πυροδότησε την βόμβα» κάνοντας δικό της τον Αντουάν Γκριεζμάν από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ. Οι φιλοδοξίες των ανθρώπων της ομάδας ήταν τεράστιες, αλλά ο Γάλλος ήταν κατώτερος των περιστάσεων και έμεινε στη Βαρκελώνη για δύο μόνο χρονιές, για να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του Ατλέτικο με το χρώματα της οποίας αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» κατέκτησε μόλις ένα τίτλο, το Κόπα ντελ Ρέι του 2021.
8) Τζακ Γκρίλις (118 εκατομμύρια)
Από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Σίτι πέρασε σε Αραβικά χέρια, έχει ξοδέψει απίστευτα ποσά για να ντύσει στα χρώματά της πολλούς αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μια αμφιλεγόμενη περίπτωση, είναι αυτή του Άγγλου Τζακ Γκρίλις. Οι «πολίτες» τον αγόρασαν το 2021 από την Άστον Βίλα με το ποσό της μεταγραφής να είναι 118 εκατομμύρια ευρώ! Φέτος διανύει τη δεύτερή του χρονιά στην ομάδα και ακόμη δεν έχει αποδώσει εντός αγωνιστικού χώρου αυτά που περίμενε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όταν αποφάσισε να τον φέρει στην ομάδα.
9) Κριστιάνο Ρονάλντο (117 εκατομμύρια)
Στις 10 Ιουλίου του 2018, ο κύκλος του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης έκλεινε με προορισμό του Πορτογάλου σουπερστάρ το Τορίνο και τη Γιουβέντους. Η «Βέκια Σινιόρα», για να κάνει δικό της τον CR7 πλήρωσε στους «μερένγκες» 117 εκατομμύρια ευρώ! Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Ιταλία ο Κριστίανο ήταν μαγευτικός και χάρισε στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους μαγικές στιγμές, όπως μόνο αυτός ξέρει. Με τη «Γιούβε» κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Ιταλίας το 2019 και το 2020, ενώ σκόραρε συνολικά 101 γκολ σε 134 εμφανίσεις του με την ασπρόμαυρη φανέλα.
10) Εντέν Αζάρ (115 εκατομμύρια)
Το καλοκαίρι του 2019, η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε συνολικά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να ενισχύσει το ρόστερ της. Μέσα σε αυτό το ποσό, συμπεριλαμβάνονται και τα 115 εκατομμύρια που έδωσε στην Τσέλσι, για να αποκτήσει τον Εντέν Αζάρ. O Βέλγος στα 7 χρόνια παρουσίας του στους «μπλε του Λονδίνου», έκανε εξωπραγματικά πράγματα. Συνολικά αγωνίστηκε με τη φανέλα της Τσέλσι σε 352 αγώνες, σημειώνοντας παράλληλα και 110 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Από τη μέρα που… πάτησε το πόδι του στη Μαδρίτη, τίποτα δεν πάει καλά για τον ίδιο και πλέον η Ρεάλ ψάχνει τον τρόπο, για να ξεφορτωθεί την 10η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών.