«Θέλουμε να κερδίσουμε τίτλους, να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή σκηνή, να κερδίζουμε την Παρί Σεν Ζερμέν, θέλουμε να μπορούμε να ονειρευόμαστε όλα αυτά». Τάδε έφη Τζον Τέξτορ. Όπως λένε και στα αγαπημένα μας ελληνικά χωριά «τίνος είσαι εσύ;». Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πρόκειται για τον νέο μεγαλομέτοχο της Λιόν. Είναι μέρος των δηλώσεών του το απόγευμα της Τρίτης (21/6) στη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τον μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχο και αναγεννητή της Λιόν, Ζον-Μισέλ Ολάς, προκειμένου να παρουσιαστεί στο κοινό το νέο «αφεντικό»
Είναι Αμερικανός, ετών 56. Κατέχει το 66% των μετοχών της Ολεμπίκ Λιονέ. Έφτασε σε αυτό το ποσοστό αποκτώντας το μερίδιο της Pathé (19,38 %) και της IDG (19,85 %), καθώς και μεγάλο μέρος των μετοχών του Ολάς. Ο οποίος Ολάς θα παραμείνει πρόεδρος του συλλόγου για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμη. Όταν ανέλαβε την Λιόν το 1987 η ομάδα ήταν στη δεύτερη κατηγορία, με χρέη και ένα ταπεινό budget που ισοδυναμεί σήμερα με 2 εκ. ευρώ.
Πέραν των τίτλων (7 διαδοχικά πρωταθλήματα Γαλλίας στα ‘00s, δύο ημιτελικοί Champions League, ένας ημιτελικός Europa League) η παρακαταθήκη που αφήνει είναι τεράστια. Τί αγοράζει ο Τέξτορ; Ένα μοντέρνο στάδιο 70.000 θέσεων, την καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών στον κόσμο, ένα ξεχωριστό προπονητικό κέντρο από το οποίο ετησίως βγαίνουν μεγάλα ταλέντα και προκύπτουν προσοδοφόρες πωλήσεις, ένα υπό ανέγερση γήπεδο μπάσκετ που θα φιλοξενεί κι άλλες εκδηλώσεις, μια ακαδημία τένις.
Όλα αυτά θα κατέληγαν στον Φόστερ Τζίλετ, που είχε και την προτίμηση του Ολάς αφού προσέφερε 600 εκ. ευρώ, αλλά την κρίσιμη στιγμή δεν παρουσίασε τις απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις. Κάπως έτσι το πακέτο πήγε στον Τέξτορ, που κατέβαλε 500 εκ. ευρώ και θα κάνει άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 86 εκ. ευρώ, ποσό που θα δοθεί για μεταγραφές.
Το βιογραφικό του Αμερικανού επιχειρηματία με περιουσία που υπολογίζεται στα 2,9 δις ευρώ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στα τέλη των ‘70s είναι μέλος της ομάδας του freestyle skateboard «Τhe Sims Skateboarders» που κάνει θραύση στη Φλόριντα, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι βάζει απότομο τέλος στην καριέρα του στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.
Έκανε την περιουσία του όντας πρωτοπόρος στον τομέα των ειδικών εφέ κυρίως για τον κινηματογράφο. Το 2008 η εταιρεία του Digital Domain πήρε το Όσκαρ οπτικών εφέ για την ταινία «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον». Ήταν υπεύθυνος για το ολόγραμμα του δολοφονηθέντος ραπέρ Τουπάκ χάρη στο οποίο όσοι παραβρέθηκαν το 2012 στο φεστιβάλ Coachella, τον είδαν και πάλι…μπροστά τους. Εκείνη τη χρονιά η εταιρεία του πτώχευσε, αλλά κατάφερε να επανέρθει στο προσκήνιο ακόμη πιο δυνατός.
Η εμπλοκή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο παιχνίδι του. Από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει το 40% της Κρίσταλ Πάλας. Μέσα στον χειμώνα πήρε το 80% της βραζιλιάνικης Μποταφόγκο και το 90% της βελγικής Μόλενμπεκ, η οποία προ διμήνου δεν κατάφερε μέσω των playoff ανόδου να προβιβαστεί στην πρώτη κατηγορία.
Όπως και ο Ζον-Μισέλ Ολάς, έχει…αδυναμία στο Twitter. Στην πρόσφατη αγωνιστική του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, η Μποταφόγκο νίκησε στην έδρα της Ιντερνασιονάλ με 3-2, αλλά η αναμέτρηση είχε 4 αποβολές, με τον Τέξτορ να τα βάζει με τον διαιτητή. «Ντροπιαστικό. Πρέπει να καθαρίσουμε το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Σάβιο Περέιρα Σαμπάιο (σ.σ. έτσι ονομάζεται ο διαιτητής) πρέπει να αποσυρθείς για το καλό του αθλήματος» έγραψε λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα…
Shameful… We must clean up Brazil football. Savio Pereira Sampaio you must resign for the good of our game.
— John Textor ★彡 🦅 (@JohnTextor) June 19, 2022
«Ο σύλλογος επιστρέφει στο DNA του, θα στηριχθούμε στις ακαδημίες. Ναι, θέλουμε να ανταγωνιστούμε την Παρί Σεν Ζερμέν το ταχύτερο δυνατό, αλλά δεν ξέρω εάν αυτό είναι εφικτό κάθε σεζόν» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο προσγειωμένος Ολάς, θέλοντας μάλλον να συγκρατήσει τον αμερικανικό μεγαλοϊδεατισμό. Γνωρίζει καλά πως η ομάδα-κράτος του Κατάρ, είναι too big to fail…
*Το αμερικανικό όνειρο