Ο Ολυμπιακός φέτος αδιαμφισβήτητα έκανε μια πορεία στην κανονική περίοδο που δικαίως τον κατέταξε στα φαβορί, όχι μόνο για την είσοδο στο Top8 αλλά και για να είναι μια από τις ομάδες που θα ταξιδέψουν στο Βελιγράδι για την τελική φάση.
Παρά την «κακή» έναρξη του 2022, χάρη στην υπομονή, την εμπειρία αλλά και την χημεία του φετινού Ολυμπιακού, οι κόκκινοι κατάφεραν να ξεπεράσουν το μικρό αυτό κακό διάστημα και να περάσουν την γραμμή του «τερματισμού» της regular season με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πολλά ήταν τα σενάρια που ακουγόντουσαν πριν από τα τελευταία καθοριστικά παιχνίδια ως προς το πλασάρισμα των ζευγαριών, με την Εφές να ήταν ο πρώτος «πονοκέφαλος» για τους Ερυθρόλευκους, την Μακάμπι να ήταν δεύτερη και λίγο πιο «βατή» αντίπαλος, παρά την καλή της πορεία προς το τέλος, και την φορτσάτη ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς να εμφανίζεται στο τέλος και να διασταυρώνεται τελικά με τον Ολυμπιακό.
Η αλλαγή προπονητή η κίνηση που άλλαξε τα πάντα
Μπορεί η Μονακό να ξεκίνησε σχετικά ικανοποιητικά θα λέγαμε για ομάδα «πρωτάρα» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Euroleague, αλλά οι άνθρωποι της σίγουρα ήθελαν το κάτι παραπάνω και δεν επαναπαυτήκαν στα.. βασικά.
Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία άλλαξε άρδην την εικόνα της ομάδας και την μετέτρεψαν από μια καλή «μέτρια» ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές στα καλά της βράδια, σε μια απρόβλεπτη, δυνατή ομάδα με πληθωρική επιθετική λειτουργία αλλά και σταθερότητα στο κομμάτι της άμυνας, συνδυασμός οξύμωρος για ομάδες με «ατίθασο» επιθετικό ταλέντο.
Η σταδιακή αλλά γρήγορη αλλαγή φιλοσοφίας στην τακτική της τόσο σε άμυνα αλλά και σε επίθεση την έκανε την πιο «επιτυχημένη» ομάδα για το 2022 (με ρεκόρ 13 νίκες σε 16 παιχνίδια), κάνοντας την, την πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που στην πρώτη της χρονιά βρέθηκε στην φάση των playoffs.
H πολύπλευρη επίθεση και η επιθετική άμυνα
Η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών «ειδών» ταλέντου όσον αφορά την επίθεση δεν είναι ποτέ εύκολή υπόθεση, αλλά δεν είναι και κάτι το ανέφικτο. Η Μονακό κατάφερε, κυρίως, στο δεύτερο μισό, να αποσαφηνίσει τους ρόλους της σε άμυνα και επίθεση, τιθασεύοντας έτσι, τουλάχιστον σε νορμάλ επίπεδα το ταλέντο των παικτών της. Πρόκειται για μία ομάδα που βρίσκει τον δρόμο στο καλάθι με τον «σίγουρο» και ουσιαστικό τρόπο, εξου και το πολύ καλό και σταθερό 54.2% στα δίποντα. Απόρροια αυτής της μη πολυπλοκότητας στον επιθετικό στόχο είναι και τα λίγα λάθη, μόλις 11.2 ανά παιχνίδι αφού οι περιφερειακοί της κινούν την μπάλα με περισσότερες πάσες παρά ντρίπλες -με εξαίρεση τον Μάικ Τζέιμς- γεγονός που λιγοστεύει τις πιθανότητες να κάνουν λάθη. Τέλος, το highlight της «μεταμόρφωσης» της και σίγουρα αυτό που έκανε την διαφορά και της έδωσε το εισιτήριο για την 8άδα, ήταν η αλλαγή στην άμυνα της και η αισθητή μείωση στους πόντους που δέχεται η άμυνα της από 84 στα πρώτα 17 ματς με μόλις 77 στα υπόλοιπα με κερασάκι στην τούρτα τα +3 κλεψίματα αλλά και τα περισσότερα λάθη των αντιπάλων της.
Στο 2ο Μέρος που ακολουθεί, αύριο 16/4, θα αναλύσουμε τα τακτικά «όπλα» του έμπειρου και στοχοπροσηλωμένου Ολυμπιακού, απέναντι στην απρόβλεπτη Μονακό, αλλά και πως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ώστε να της… κόψει την φόρα.