Θέμα κλάσης, προσωπικότητας, φόρμας δεν τίθεται στο αποψινό ραντεβού των ερυθρόλευκων με τους Λιθουανούς. Το ζήτημα είναι πόση βενζίνη υπάρχει στο ρεζερβουάρ.

Το πράγμα για την Ζάλγκιρις φάνηκε από τα φιλικά, μετακόμισε στην λιθουανική λίγκα και εν τέλει έλαμψε στην Ευρωλίγκα. Καμία έκπληξη: όταν κανείς χάνει τρεις από τους σημαντικότερους παίκτες του και δεν έχει το πορτοφόλι για να τους αναπληρώσει ποιοτικά θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο προκειμένου να έχει ξανά απαιτήσεις από τον εαυτό του.

Χάνοντας Γουόκαπ, Γκριγκόνις, Χέιζ και Γιοκουμπάιτις το ίδιο καλοκαίρι, ο Ζοφρέ Λοβέρν παρέμεινε στο Κάουνας ως μοναδική μονάδα που διατηρεί τον συνδυασμό εμπειρίας και ποιότητας για να ανταποκριθεί στο τοπ επίπεδο. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας ανέβηκε, με τον Καλνιέτις να μετατρέπει σε τριάδα την παρέα των 35+ μαζί με τους Μιλάκνις και Γιανκούνας και ο λαμπερός Μούντιε έχει τα αναμενόμενα προβλήματα εγκλιματισμού που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Αμερικανοί πόιντ γκαρντ που καταφθάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Έτσι δεν είναι διόλου τυχαίο πως ο πιο σταθερός ως τώρα παίκτης των Λιθουανών είναι ο διψασμένος για επανεκκίνηση Γιάνις Στρέλνιεκς, αφού ο Ουλάνοβας πάσχει από κρίση αυτοπεποίθησης και οι Κάβανο-Γκιφάι είναι καλοί ρολίστες, αλλά όχι κάτι παραπάνω. Η ασυνήθιστη ακόμα και για Έλληνες απόλυση προπονητή τόσο νωρίς στη σεζόν και η έλευση του Γιούρε Ζντοβτς, προπονητή μιας φιλοσοφίας που η Ζάλγκιρις έδειχνε να έχει αφήσει πίσω περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και το 0-4 δεν είναι παρά η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων σε μια σεζόν που προμηνύεται εξόχως προβληματική.

Η θεωρία λέει ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα να αποδιοργανώσει μια ήδη στάσιμη και χωρίς ιδέες επίθεση, ή αλλιώς να μην την αφήσει να βρει για πρώτη φορά φέτος ρυθμό. Τα εργαλεία είναι εκεί, όμως το πρωτεύον ζήτημα σε διπλές εβδομάδες, ειδικά όταν ενδιάμεσα υπάρχει ταξίδι, είναι η ενέργεια. Ο Ολυμπιακός που αποδιοργάνωσε μέσα σε μία εβδομάδα τις Ρεάλ και Μπαρσελόνα μπορεί να αρχειοθετήσει το παιχνίδι με την ίδια και απαράλλαχτη συνταγή που τον έχει φέρει ως εδώ, όμως τα 45 λεπτά της Βαρκελώνης εγείρουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με την φρεσκάδα.

Το θετικό είναι πάντως πως μόνο ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε υπερωρία στην Βαρκελώνη, καταγράφοντας 37.5 λεπτά στο Παλάου Μπλαουγράνα – ουδείς άλλος ξεπέρασε τα 30 λεπτά. Το πιθανότερο λοιπόν είναι πως θα δούμε αρκετά από τους πιο ξεκούραστους Πρίντεζη και Ζαν-Σαρλ, που μαζί έπαιξαν 15 λεπτά την Τετάρτη.

Και φυσικά λίγο καλύτερα ποσοστά από μακριά δεν θα έβλαπταν κανένα. Μετά το 6/26 κόντρα στον Μίροτιτς και την παρέα του ο Ολυμπιακός έχει 22/80 στην ως τώρα σεζόν (27.5%). Κόντρα σε αουτσάιντερ τύπου Ζάλγκιρις, 2-3 μαζεμένα μπορούν να απογοητεύσουν οριστικά ομάδες που έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας από την προσγείωση στην Αθήνα.