Η Αμερικανίδα επτά φορές Ολυμπιονίκης της κολύμβησης τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι συνθήκές ίσου ανταγωνισμού για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, υπογραμμίζοντας ότι η λήψη απαγορευμένων ουσιών κατά την περίοδο προπόνησης δίνει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
«Γίνονται πολυάριθμα τεστ για ντόπινγκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αθλητές θέλουν διαφάνεια και απαντήσεις σε ερωτήματα που παραμένουν εκκρεμή. Είμαστε εδώ για να κολυμπήσουμε, όχι για να κάνουμε μόνοι μας ελέγχους. Ελπίζουμε αυτοί που κάνουν τον ελέγχους να ακολουθήσουν τους ίδιους τους κανόνες τους. Περιμένουμε αλλαγές στο μέλλον, ώστε να μην χρειάζεται πια να μας κάνετε αυτή την ερώτηση» δήλωσε η 27χρονη Αμερικανίδα και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει επίσης σημασία, είναι όλοι να προπονούνται καθαρά. Κάποιος που θέλει να πάρει ένα παράνομο πλεονέκτημα, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή. Το να προπονείσαι με ένα απαγορευμένο προϊόν, δίνει πλεονέκτημα. Γι’ αυτό το λόγο γίνονται έλεγχοι όλο το χρόνο. Ελπίζουμε αυτό να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, στην αμερικανική εφημερίδα “New York Times” και το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο “ARD”, οι 23 κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Κίνα είχαν βρεθεί θετικοί στην ίδια απαγορευμένη ουσία, λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, κατά τη διάρκεια μίας τοπικής διοργάνωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) δέχθηκε τις εξηγήσεις που παρείχαν οι κινεζικές αρχές, οι οποίες υποστήριξαν ότι υπήρξε διατροφική μόλυνση, και δεν προχώρησε σε τιμωρία των εμπλεκομένων. Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε την έναρξη ομοσπονδιακής έρευνας στις ΗΠΑ, αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Εθνικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) και τον WADA.
Σύμφωνα με τη World Aquatics, οι Κινέζοι κολυμβητές που έχουν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού (έντεκα εκ των οποίων φέρεται να βρίσκονται μεταξύ των 23 που είχαν βρεθεί θετικοί το 2021) έχουν ελεγχθεί 21 φορές ο καθένας από την 1η Ιανουαρίου, έναντι έξι ελέγχων των Αμερικανών, πέντε των Ιταλών και τεσσάρων των Αυστραλών, των Βρετανών και των Γάλλων.